Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Zugligeti út 60.

1121 Budapest

Kövess minket

Zománcfejlődési rendellenességek kezelési lehetőségei

Zománcfejlődési rendellenességek kezelési lehetőségei

A fogzománc rendellenessége szabad szemmel látható elváltozás, amely mind a tej, mind a maradó fogakon jelentkezhet. Sok esetben az esztétikai változás hatására a szülők már egész korán, a tejfogak előtörését követően szembesülnek a problémával. Az érintett fogakon a zománc minősége, szerkezete, és mennyisége megváltozik. A védőburok hiányának következménye a fogak érzékennyé válása, illetve fokozott roncsolódása, szuvasodása a környezeti tényezők hatására.
Milyen esetekben merülhet fel a gyanú, hogy gyermekének zománcfejlődési rendellenessége van?

A kórképnek változatos megjelenése lehet, azonban legtöbbször a fog(ak) felületén sárgás-barnás elszíneződés jelenik meg. Gyakori a fokozott fog érzékenység, amelyet kiválthatnak akár hideg, vagy édesebb ételek is. Súlyosabb esetekben a fog elveszti sima felületét és szabad szemmel is észlelhető gödrök, lyukak keletkeznek rajta.

Mi okozhat zománcfejlődési rendellenességet?

A probléma lehet genetikai eredetű, ebben az esetben a fog embrionális fejlődésének zavara áll a háttérben. Ilyenkor a tej és a maradó fogakon is manifesztálódik a zománchiány.

Az elváltozás nem minden esetben öröklött, sokszor külső hatások vezetnek a zománcfejlődési rendellenesség kialakulásához. A háttérben ilyenkor számtalan etiológiai tényező állhat, ezért bizonyos esetekben nem is derül fény a probléma kiváltó okára. A leggyakoribb külső tényezők a következők:

  • A fog(ak)at ért trauma
  • Vitamin / ásványianyag hiány
  • Az édesanya terhesség alatti lázas állapota/ antibiotikum szedése
  • Korai gyermekbetegségek gyógyszeres kezelése

Melyek a zománc rendellenességek kezelési lehetőségei?

A megfelelő szájápolási szokások kialakítása, a helyes fogmosási technika elsajátítása és a fluoridos fogkrém alkalmazása minden esetben kulcsfontosságú tényező. Ezek hiányában bármilyen kezelést is alkalmazunk nem érhetünk el maximális eredményt.
A legfiatalabb pácienseknél az elsődleges kezelési lehetőség a fluoridos ecsetelők alkalmazása, szóba jöhet az ózon terápia, illetve gyakran ajánljuk a Tooth Muse gél otthoni használatát (ez utóbbit csak a nem tejfehérje érzékeny pácienseknek). Ezek a kezelések a további fogszuvasodás meggátlását és az érzékenység csökkentését szolgálják.
Kicsit idősebb korban már az esztétikai szempontokat is hatványozottan figyelembe kell venni, ilyenkor jöhet szóba a koronákkal, vagy kompozitt tömésekkel történő restaurációja a fogaknak.
Az alábbi képeken ezen két lehetőségre láthatunk egy-egy kezelési pédát:
14 éves zománchibás páciens kiindulási állapot:

A zománchibák betétekkel és kompozit tömésekkel kerültek ellátásra:

15 éves zománchibás páciens kiindulási állapot:

A zománchibák ideiglenes akrilát koronákkal kerültek ellátásra:

Amennyiben nem sikerül megőrizni a fogakat és eltávolításra kerülnek, az implantátummal történő fogpótlás is sikeres megoldás lehet, ez a kezelés azonban csak a gyermek 18 éves kora után alkalmazható.

Lehet e fogszabályozni a zománchibás fogakat?

Amennyiben a fogak nem a megfelelő pozícióban törtek elő, vagy az állcsontok helyzete nem megfelelő, fogszabályozó alkalmazása szükséges. Zománcsérült fogak esetében a fogszabályozó kezelésnek erős korlátai vannak. Rögzített fogszabályozó ragasztására többnyire nincs lehetőség, mivel a bracketek a porózus fogszerkezet miatt nem tudnak rögzülni a fogfelületen, illetve tovább roncsolnák a fog koronai részét.
A kivehető készülékek használata biztonságosabb zománcfejlődési rendellenesség esetén és megfelelő életkorban használva sokat segíthetnek a fogazati eltérések helyreállításán. Ezek közül is a legjobb választás a Trainer típusú fogszabályozó használata, amely anyagából és felépítéséből következően nem koptatja a meggyengült fogakat.

 

 

Dr. Moldován Anna

Gyermekfogorvos