Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Zugligeti út 60.

1121 Budapest

Kövess minket

Terhesség és fogápolás

Terhesség és fogápolás

Valóban veszélyes a terhesség a fogakra?
A babavárással kapcsolatban gyakori hiedelem, hogy minden terhesség alatt a kismamának el kell búcsúznia néhány fogától, mivel a magzat elszívja az anya szervezetéből a kálciumot, ezért a fogak gyorsabban romlásnak indulnak, és akár ki is esnek. 

Mit gondol erről a fogorvosi szakma?
A várandósság alatti hormonális változások valóban érintik a szájüreget is, de arról szó sincs, hogy ezeknek a folyamatoknak feltétlenül fogvesztéssel kellene járniuk.

Fontos leszögezni! Kialakulhatnak fogászati elváltozások a várandósság ideje alatt, de tudatos szájápolással, folyamatos fogorvosi kontrollal megelőzhető a problémák komolyra fordulása, azaz a fogak esetleges elvesztése.

A terhesség és fogászati problémák

Az anya szervezete a terhesség alatt bonyolult változáson megy keresztül. Ebben az időszakban a leggyakrabban előforduló probléma – ami a terhes nők 30 %-át érinti – az ügynevezett terhességi ínygyulladás,  amelyre kiemelt figyelmet kell fordítania a várandósság egész időszakában.
E probléma kialakulásának oka, hogy a hormonális változások az anya szervezetében a száj baktériumflórájának megváltozásához vezethetnek, ennek következménye lehet a fogakon lévő lepedék mennyiségének megnövekedése. Ha ezt a lepedéket nem távolítjuk el a fogápolás során megfelelően, akkor az fogkőképződést okozhat,  és hamar fogínygyulladáshoz vezethet. Ennek oka, hogy a  terhesség alatt megemelkedett hormonszint következtében az ínyben található receptorok sokkal hevesebben reagálhatnak, mint egyébként. Hogy ez ne következhessen be, a terhesség alatt fokozottan kell figyelnünk szájhigiéniánkra.

A megelőzés egyik alapvetése, hogy a terhesség ideje alatt kiemelt figyelmet kell fordítanunk a szájápolásra! E 9 hónap során fokozottan ügyelnünk kell a fogaink épségére.
A szájápolásnak a mindennapok részévé kell válnia, ezzel könnyedén megelőzhetjük a fogínygyulladás kialakulását, és az ezzel járó kellemetlenségeket.

A terhességi ínygyulladásról Dr. Breiner Marcell írásából tájékozódhat.
A fogágybetegségről általában kezeléseinknél olvashat bővebben.

Néhány szabály, amit érdemes betartani!

 

Napi rendszeres szájápolás

Mossunk fogat naponta legalább kétszer, de ha tehetjük minden étkezés után!
Fordítsunk kiemelt figyelmet a fogközök tisztán tartására. Mivel gyakran a fogszuvasodás és az ínygyulladás nem a fogak rágófelszínén indul meg, hanem a fogközökben. Éppen ezért terhesség idején kiemelten fontos a fogközök rendszeres (napi legalább egyszeri) tisztán tartása.

Fogköz tisztításához választhatunk fogselymet fogköztisztító kefét, esetleg használhatunk szájzuhanyt, amivel nem csak a fogközök tarthatók tisztán, hanem a kialakult ínygyulladás is enyhíthető.

Ügyeljünk az íny tisztítására is! Az alapos fogmosást követően öblögessünk lepedékképződést gátló szájvizekkel! Lehetőleg válasszunk alkoholmenteset, melyek kevésbé szárító hatásúak.

Kúraszerűen gyulladáscsökkentő szájvizeket is használhatunk. Pl.: Meridol, Corsody, Curasept

FONTOS A MEGFELELŐ FOGKRÉM MEGVÁLASZTÁSA

Terhesség és szoptatás során kerüljük a klor-hexidin vagy triklozán tartalmú szájápolási szereket, ezek ugyanis az anya szervezetén keresztül a kisbabához is eljuthatnak. Igyekezzünk minél kevesebb veszélyes összetevőből álló fogkrémet választani.

Ha a reggeli rosszullétek miatt nem szívesen mosunk fogat a reggeli órákban, akkor toljuk át a fogmosást délelőttre.  A lényeg, hogy az esti fogmosással együtt, naponta kétszer mindenképp mossuk meg a fogainkat! Az íz- és szagérzékenység miatt a várandósság során válasszunk kevésbé karakteres, mentolmentes, enyhébb aromájú fogkrémeket.

ROSSZULLÉTEK UTÁNI SZÁJÁPOLÁS

A terhesség során gyakran jelentkező rosszullétek kísérője lehet a gyakori hányás, ami károsan hathat a fogakra, hiszen a szájüregbe kerülő gyomorsav erősen maró hatású. Fontos, hogy hányás után kiöblítsük a szánkat tiszta vízzel, ami segít a szájüreg ph-értékének a visszaállításában.

Fontos tudni! Ne mossunk fogat azonnal a hányás után, ilyenkor ugyanis a felpuhult fogzománcban könnyen kárt tehetünk. Öblögetés után inkább rágózzunk egyet, és legalább 1-2 órát várjunk a fogmosással!

Tekintse meg szájápolással kapcsolatos videóinkat

Helyes táplálkozás

Terhesség egész ideje alatt nagyon fontos, az elfogyasztott ételek minősége. Igyekezzünk ellenállni a nassolásnak. Lehetőleg kerüljük a túlságosan cukros, savas ételeket, hiszen ezek nagyon hamar kikezdik a fogzománcot, és fogszuvasodást idézhetnek elő.

Gyümölcsökben és rostokban gazdag ételekkel, magas kalciumtartalmú élelmiszerekkel azonban támogathatjuk nem csak saját, hanem gyermekünk fogainak egészségét is, hiszen a tejfogak fejlődése már a terhesség 3. hónapjában megindul az anyaméhben. Ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk, születendő gyermekünk minden létfontosságú vitamint és ásványi anyagot megkap ahhoz, hogy egészséges fogakkal és csontozattal jöjjön a világra.

Vitaminbevitel
Figyelni kell azokra a vitaminok bevitelére, főként a C és B12 vitaminra, emlyek a fogíny állapotára is hatással vannak. A legjobb, ha nem vitamin, hanem természetes, bizonyos ételek fogyasztásával juttatjuk ezeket a nélkülözhetetlen anyagokat a szervezetünkbe.

Magas B12-vitamintartalmú ételek
Máj, csirkemáj, májpástétom, osztriga, hering, makréla, olajos szardínia, pisztráng, tojássárgája, angolna, halételek, húsok, baromfi termékek, tej.

Magas C-vitamintartalmú ételek
Édes, piros paprika, a petrezselyem, a brokkoli, a karfiol, az eper, a mustárlevél, a papaya, a grapefruit, a kivi, a narancs, a dinnye, a káposzta, a feketeretek, a paradicsom, a málna, a zeller, a spenót, az ananász, a mandarin, a zöldcitrom, az áfonya vagy a guava.

Gyakori fogászati ellenőrzés

Legvégül, persze nem utolsósorban, célszerű legalább 3 havonta felkeresnünk  fogorvosunkat.

E vizsgálatok során hamar kiderülhet a probléma, legyen szó fogszuvasodásról, ínygyulladásról, egyéb elváltozásról. A gyakori fogászati ellenőrzésnek a fogkőeltávolítás miatt is jelentősége van, amely segít az ínygyulladás kialakulásának megelőzésében.

Egy biztos, semmiképp nem szabad a várandósság természetes velejárójának tekintenünk a fogak elvesztését. Ha a fentieket betartjuk, sokat tettünk fogaink védelme érdekében, és szinte garantáltan elkerülhetjük a komolyabb problémák kialakulását.

Kérdése van? Írja meg!

    Rólunk mondták

    Kapcsolódó írásaink

    Érdekességek a blogról

    Tetszett a cikkünk?