Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Zugligeti út 60.

1121 Budapest

Kövess minket

Orvos válaszol-… Gyökérkezelés. Tényleg az egyik legfájdalmasabb beavatkozás?

Orvos válaszol-… Gyökérkezelés. Tényleg az egyik legfájdalmasabb beavatkozás?

Kedves Doktornő!

Régóta gond volt az egyik fogammal, de sajnos nagyon féltem, így halogattam. Most ott tartunk, hogy gyökérkezelni kell. Tényleg ez az egyik legfájdalmasabb beavatkozás?  P. Zsófia

Kedves Zsófia!

Sajnos még mindig sokan azért halogatják, hogy egy fájós foggal fogorvoshoz forduljanak, mert félnek attól, hogy esetleg a fogat gyökérkezelni kell, ami komoly fájdalommal járhat. Szerencsére napjainkban már sokféle érzéstelenítési technika áll rendelkezésre betegeink teljes fájdalmának  megszüntetésére.

A technika függ, a kezelés okától. Sokszor azért van szükség a fog gyökérkezelésére, mert túl mély a szuvasodás a fogban, de ezen kívül a fog belső területe ahol az erek és idegek vannak ép. Ilyen esetben a kezelés közbeni fájdalom megszüntetésére elegendő az a hagyományos érzéstelenítési mód, amit fogtömések során is használunk. Ilyenkor az érzéstelenítő folyadékot lassan bejuttatjuk egy nagyon vékony kis tűvel a kezelt fog gyökércsúcsaihoz illetve a fogat ellátó idegekhez. Ennek az injekciós technikának napjainkban már olyan fejlett eszközei is vannak, amivel teljesen fájdalommentessé válhat az érzéstelenítés. Rendelőnkben lehetősége van ezt a gépi módszert kérni, így egyáltalán nem kell rettegnie a hagyományos érzéstelenítéstől.

Ha a fogbélben lévő erek és idegek súlyos gyulladásban vannak, aminek a tünete gyakran heves és lüktető fájdalom, akkor sokszor nem elég az előbb említett technika. Ilyenkor vannak egyéb kiegészítő érzéstelenítő eljárások, amiket használni kell, hogy páciensünk semmilyen fájdalmat ne érezzen a kezelés alatt. Az úgynevezett intrapulpális illetve intraligamentális érzéstelenítés során, apró speciális tűkkel juttatunk plusz folyadékot direktben a fogbél üregbe, illetve az adott fog tartószerkezetébe. Így teljesen körbe véve a fogat ellátó és a fogban lévő érzéstelenítendő idegeket. A legkomolyabb gyulladásban lévő fogat is lehet érzésteleníteni, és így fájdalom mentesen kezelni. Ha olyan gyulladás áll fenn, hogy a páciens arca is duzzadt már, akkor a kezelést megelőzően antibiotikumos terápiát alkalmazunk és csak ezt követően kezeljük a fogat, természetesen szintén fájdalommentesen.

2021 ÉV VÉGÉTŐL A MIKROSZKÓPOS GYÖKÉRKEZELÉS IS ELÉRHETŐ FOGÁSZATUNKON.

A mikroszkópos gyökérkezelés egy olyan eljárás, amely során a kezelést végző specialista egy speciális nagyító eszközt, operációs mikroszkópot alklamazva végzi el a gyökérkezelést. A mikroszkóp lehetővé teszi, hogy a szabad szemmel nem látható részleteket is vizsgálni tudjuk a fogakban. Mikroszkóp alkalmazásával tehát növelhető a bonyolult anatómiájú fogak sikeres kezelése.
ÉRDEKEL

Dr. Kende Dóra

Gyökérkezelő specialista

Kérdése van? Írja meg!

    Időpontkérés

    Témák, amik még érdekelhetik!