Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Zugligeti út 60.

1121 Budapest

Kövess minket

Tanácsok, praktikák fogszabályozási problémák esetére

Tanácsok, praktikák fogszabályozási problémák esetére

Ötletek, tanácsok  fogszabályozási problémák otthoni megoldására. Nem csak a kezdeti panaszokat járjuk körbe, hanem olyan esetekre is gondolunk, ha valami probléma adódik a fogszabályozóval, de éppen nincs lehetőségünk szakemberhez fordulni. Ez általában mindig a legrosszabbkor történik. Legyen az nyaralás, síelés, hosszú hétvége …  bármikor jól jöhet némi ismeret és praktika.

Tanácsok kezdő problémamegoldók részére

Mit tegyünk, ha a fogszabályozó készülék felhelyezését követően fáj a fogunk?

A kellemetlen érzés, esetleg fájdalom azért jelentkezik, mert a fogszabályozó készülékek segítségével olyan erőket alkalmazunk, melyek a fogakra és a környező szövetekre hatnak. Az erők által létrejövő hatás elsősorban a fogtartó szerkezetben jelentkezik, de ugyanakkor kihat az állkapcsokra is (mandibula, maxilla). Ezek az erők a gyökérhártyarostok összenyomása révén az alveolusban csontlebontó folyamatot, a húzás irányába pedig csontépítő folyamatot indítanak el. Ez okozza az érzékenységet, amely  általában az aktiválást követő pár napban elmúlik. Amennyiben 5 nap után sem szűnik meg, illetve fokozódik a fájdalom, érdemes felkeresni fogszabályozó fogorvosunkat. Szükség esetén enyhe fájdalomcsillapító is szedhető.

Mit tegyünk, ha a fogszabályozó készülék irritálja nyelvünket, ajkunkat?

A kezelés kezdeti kellemetlenségeinek enyhítése céljából, illetve a készülék/ lágyrészek védelme érdekében  célszerű az Orthodontiai viasz beszerzése és használata.
Egyszerű drogériában, gyógyszertárakban megvásárolható  kis fehér viaszcsíkok ezzek, amelyek szobahőmérsékleten is lágyak.
Amennyiben a fogszabályozó készülék valahol felsértette az orca / ajak belfelszínét ebből a viaszból lecsippentve az irritációt okozó terület lefedhető.  A viasz étkezésnél, fogmosásnál leeshet, ezért érdemes azt ezen időszakokra eltávolítani, majd ezt követően új viaszdarabka felhelyezése javasolt.

Mit tegyünk, ha ligatúra – drót elenged, és leválik a brackettről? 

Nagyon komoly sérülést tud okozni egy kilazult, elszakadt drót (ligatúra). Azt az elemet hívjuk ligatúrának, ami a fogszabályozó ívet tartja benn a zárakban.  Mit tegyen, ha nem tudunk azonnal fogorvoshoz fordulni?

Vágja le a végét, és egy szemöldökcsipesszel próbálja meg visszahajlítani az ív alá. Ha nem sikerül visszatolni el lehet vágni, és egy csipesszel ki kell húzni! Csak elsőre ördöngősség, de nagy segítség lehet annak az időszaknak az átvészelésére, amíg nem tudunk szakemberhez fordulni.

Mit tegyünk, ha kicsúszik a drót a tubusból?

Hogy ne szúrjuk meg vele az ujjunkat, egy kanál segítségével könnyen vissza tudjuk azt tolni.
Ha a másik oldalon jött ki, akkor egy szemöldökcsipesszel – ez szinte mindenkinél van, még nyaralás alatt is – óvatosan áthúzzuk az ívet a másik  oldalra, és úgy próbálhatjuk meg betolni a lyukba!
Ha nem megy akkor a tubuson, brachetten lévô kampóba kell átmenetileg bakasztani, amíg nem tudunk fogorvosunkhoz fordulni.

Mit tegyünk, ha a brackett leesik sportolás vagy étkezés alkalmával?

A bracket: az a kicsi fogászati ragasztóval vagy pánttal közvetlenül a fogakra rögzített négyzet. A bracketek bilincsként működve tartják a fogakat a helyükre mozgató fogszabályozó ívet. Lehet fémből vagy átlátszó anyagból, és  elhelyezkedhet a fogak külső vagy belső felületén.

Úgy lehet észrevenni, hogy baj van, hogy a brackett nem a fog közepén helyezkedik el, hanem elcsúszik jobbra, vagy balra. Ilyenkor célszerű minél hamarabb felkeresnie a fogszabályozást végző orvosát, hogy visszaállítsa az ideális állapotokat, ugyanis a brackett kifordulhat az ívből, és felsértheti az ajkakat is. Ha  erre nincs lehetőség, csipesszel húzza vissza a brackettet a fog közepére, és rögzítse vaxszal.

Mit tegyünk, ha az utolsó brackett esik le, vagy az ív vége túl hosszú?

Ritkán előfordul, hogy az ív eltörik. Ilyenkor nincs mit tenni, minél gyorsabban forduljunk kezelőorvosunkhoz, mert ez csak új ív felhelyezésével orvosolható.

 

Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Témák, amik érdekelhetik