Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Bimbó út 139/B

1026 Budapest

Kövess minket

Parodontális műtét

Parodontális műtét - Periodontal surgery

MIKOR VAN SZÜKSÉG PARODONTOLÓGIAI MŰTÉTRE?

A fogágybetegség igen gyakori probléma. Sokan – nem típusos tünetei miatt – nem is tudják, hogy érintettek lennének. Emiatt kezeletlenségéből, előrehaladottságából adódóan a konzervatív terápiákon túl, szükség lehet műtéti beavatkozásra is.

Parodontális műtétre akkor kerül sor, amikor a gyulladásos folyamat annyira előrehaladott, hogy konzervatív úton már nem kezelhető a parodontium – azaz a fogágy. Ilyenkor a fogak körül az íny lebennyel történő felnyitása, és a tasakok tisztítása történik. Bizonyos esetekben plasztikai beavatkozásra, szabad ínylebeny átültetésre is szükség lehet. A műtét varratok behelyezésével zárul.

Az eljárás helyi érzéstelenítésben történik, és a legmodernebb érzéstelenítő anyagoknak és technikáknak köszönhetően általában fájdalommentes.
Indokolt esetben regeneratív anyag, illetve más műtéti segédanyagok (csontpótló, membrán) is felhasználásra kerülhetnek.
Célszerű a műtét előtt étkezni, mert csak az érzéstelenítő hatásának elmúltával lesz legközelebb lehetősége rá!

Egyéb parodontális műtétek

 

Ínyplasztika

Gyulladásmentes ínyrecesszió esetén a fognyak szabaddá válik, mely nem csak esztétikai problémát, de hosszútávon funkcióstabilitás csökkenést okozhat, valamint extrém hideg-meleg érzékenységet, fogmosási nehézséget, fognyaki szuvasodást. Ha ezek az indikációk fennállnak, akár fog, akár implantátum esetében, plasztikai beavatkozással korrigáljuk az íny lefutását, formáját, vastagságát sokszor a szájpadlásból kivett szabadlebeny transzplantátum beültetésével. Extrém ínyduzzanat vagy magas ínyvonal-ínyes mosoly esetén is lehetőség van az íny korrekciójára.

Ajak-nyelvfék metszés

Az alsó vagy felső ajakfék bizonyos esetekben vastag köteges tapadással hosszútávon ínyvisszahúzódást, vagy a fogak között rést okozhat, ezért ilyenkor ennek elmetszését javasoljuk, akár már kisgyermekkorban, akár később fogszabályozó kezeléssel kombinálva. A nyelvfék tapadása pedig beszédhibát, hangképzési nehézséget okozhat, ezért ennek megoldását viszonylag kisgyermekkorban javasoljuk. Ezen műtéteknél gyakran sebészi lézert használunk.

MIT TAPASZTALHAT ÉS MIT TEGYEN A MŰTÉTET KÖVETŐEN?

A beavatkozást követő kellemetlenségek csökkentése érdekében fontos a terület jegelése.  Ennek menete: a jegelni kívánt területen kenje be krémmel arcbőrét, majd a tasakos jeget egy rongyba csavarni, tegye 5 percre a jegelni kívánt területre. Naponta ötször célszerű  megismételni a műveletet! A műtétet követő napon nem szükséges jegelni a terület.

Elképzelhető, hogy szükség lesz antibiotikum és fájdalomcsillapító szedésére, erről a műtét után a kezelőorvos tájékoztatja. Az orvos által felírt gyógyszerek szedését és pontos adagolását be kell tartani, csak így szavatolható a kezelés sikeressége.

Szájhigiénia

Két hétig a területet csak öblítéssel, vagy puha (sebészi) fogkefével szabad tisztítani. Sokkal kisebb a műtét utáni komplikáció veszélye, ha a műtét után is tökéletes szájhigiénét tart fenn. A megfelelő szájhigiénia eléréséhez öblítsen chlorhexidin tartalmú szájöblítővel naponta kétszer, valamint az orvos által javasolt géllel kenje a sebet!

A varratok eltávolítására a beavatkozást követően 7-14 nappal kerül sor.

Étkezés

A műtétet követően az érzéstelenítő hatásának elmúlásáig nem szabad étkezni, folyadékot lehet fogyasztani. Tejet, tejtermékeket, magvas ételeket (dió, mogyoró, tökmag, szotyola, müzli) enni, dohányozni, szeszes italt fogyasztani 24 órán keresztül nem szabad! 

A műtétet követő napokban puha, könnyen rágható  ételek fogyasztása javasolt.

 

 

A kezelés lehetséges szövődményei

A műtét után előfordulhat változó mértékben fájdalom, íny- vagy arcduzzanat, esetleg az arcbőr kisebb fokú kékes elszíneződése. Ezek a műtétet követő néhány napon belül elmúlnak.
Mint minden műtétnek, ennek is lehet kockázata. Előfordulhat az íny visszahúzódása, a fogak érzékenysége. Minimális kockázata lehet ér-ideg képletek sérülésének is.

Letöltöm

Kérdése van?  Írjon nekünk!

  Időpontkérés

  SoulDental Fogászat - SoulDental Dentistry

  Fontosnak tartjuk a tájékoztatást, hisz a pontos utasítások, és azok betartása nagyban hozzájárulnak egy-egy beavatkozás kimenetelének sikeréhez.

  Az itt olvasható és letölthető betegtájékoztatónk remélhetőleg segítségére lesz.

  Pácienstájékoztatók

  Orvosaink, akik végzik a beavatkozást

  mkd-team-image
  Dr. Szilágyi Emese
  parodontológus fogszakorvos, implantológus
  mkd-team-image
  Dr. Németh Dániel
  konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvos, parodontológus rezidens

  A beavatkozás ára

  • Konzultáció

  • 22 000 Ft

   kezelési terv
  • Parodontális műtét

  • 140 000 Ft

   régiónként
  • Parodontális műtét

  • 50 000 Ft

   oldalanként
  • Parodontális műtét

  • 12 000 Ft

   foganként

  AJÁNLOTT BLOGBEJEGYZÉSEINK