Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Zugligeti út 60.

1121 Budapest

Kövess minket

Bölcsességfog eltávolítása

SZÁJSEBÉSZET – A BÖLCSESSÉGFOG ELTÁVOLÍTÁSA

Amikor egy fogat valamilyen okból el kell távolítani, általában  koronafogóval megfogható és ily módon kihúzható. Vannak esetek azonban, amikor ez kivitelezhetetlen.  Ebben az esetben szájsebészeti feltárással műthető ki a sérült fog.

Gyakran a bölcsességfogakat is műtéti úton kell eltávolítani, mert nincs helye az állcsontban kinőni vagy előtörése fogtorlódás veszélyével jár, ami a későbbiekben nem csak esztétikai problémát okoz, hanem fogínygyulladáshoz, fogszuvasodáshoz is vezethet.

MIKOR VAN RÁ SZÜKSÉG?

Eltávolíthatunk beteg, fájdalmat okozó, vagy beteg, szubjektív panaszokat nem okozó fogakat is. Az érintett fog eltávolítását a következők miatt ajánlhatjuk:

 • Ha az ínyen részben már áttört fogkorona körül ismétlődő, kellemetlen panaszokat okozó gyulladás keletkezik, vagy a csontban elhelyezkedő fogkorona körül a csontot elpusztító ciszta alakul ki.
 • Ha a bölcsességfog előtt elhelyezkedő őrlőfogat a rendellenesen előtörő bölcsességfog által kifejtett nyomás károsíthatja.
 • Ha a rendellenesen előtörő fog körüli gyulladás a szervezet távolabbi részeire is átterjedhet,  úgynevezett gócbetegséget okozhat.
 • Ha a rendellenes irányban előtörő fog által kifejtett nyomás az egész alsó fogsort torzíthatja, harapási rendellenesség keletkezhet, emiatt fogszabályozó kezelés válhat szükségessé.
 • Fogpótlások készítése előtt, későbbi szövődmények elkerülése érdekében.
 • A bölcsességfog szuvasodása miatt.
 • Fennálló fogágybetegség esetén az előtte lévő fog jobb kezelhetősége, tisztíthatósága miatt.
 • Amennyiben a  lezajlott fogszabályozó kezelés eredményét a későbbiekben előtörő bölcsességfog károsan befolyásolhatja.

 

HOGYAN TÖRTÉNIK A BÖLCSESSÉGFOG ELTÁVOLÍTÁSA?

Fontos, a kezelés előtt étkezzen, mert a beavatkozást követően, az érzéstelenítő hatásának elmúlásáig ez nem ajánlott, továbbá az éhezés valószínűsíti az esetleges rosszullét kialakulását.

 

A BEAVATKOZÁS MENETE

A fogeltávolítás lebenyképzéssel, vagy anélkül, fogóval, emelővel, szükség esetén a gyökér körüli csont eltávolításával történik. Ha műtéti úton történik a foghúzás, helyi érzéstelenítésben leválasztjuk a fogínyt a csontról, fúró segítségével szabaddá tesszük a fogat, majd – elhelyezkedéstől, mérettől függően egy vagy több darabban eltávolítjuk. Ezután a sebet esetenként óvatosan kikaparjuk, ügyelve a környező képletek épségére. A sebet nyomótamponnal és/vagy varrattal látjuk el.

 

 

MIRE KELL FIGYELJEN A BEAVATKOZÁST KÖVETŐEN?

Fontos, hogy az érzéstelenítő hatásának elmúlásáig – nyelési, esetleges érzéketlenségből adódó harapási problémák miatt – ne egyen és igyon!

A műtétet követően 1-2 napig javasolt az arc hűtése hűtőzselével. A hűtés napi 4-5 alkalommal, legalább 10 percig történjen. Vigyázzon, mert az arc túlhűtése egyéb problémákat,  nem megfelelő eszköz alkalmazásával a bőrön akár fagyási sérüléseket is okozhat.

A hűtés ellenére számítson rá, hogy arca nagyjából 5 napra duzzadt lehet, esetenként a bőrön elszíneződés látszódhat. 

Előfordulhat szájnyitási korlátozottság, ami miatt a rágóizmot javasolt finoman tornáztatni. Néhány napig fájdalmat érezhet, az előírt fájdalomcsillapítóval ezt enyhíteni tudja. Antibiotikumot, fájdalomcsillapítót és probiotikumot szedjen az orvos utasításai alapján!

A tejtermékek fogyasztását a varratszedésig kerülni kell! Lehetőleg puha ételeket fogyasszon!

A fogmosást végezheti a megszokottak szerint, de a varratokat ne dörzsölje!

Naponta kétszer a fogmosást követően használjon Curasept ADS 220 oldatot! Az oldatot töményen tartsa a szájában legalább 1 percig, majd azt követően ne öblítse ki a száját, intenzíven ne öblögessen, hogy a vérrög a húzás helyén megmaradjon! A műtét utáni panaszok 3-4 nap alatt fokozatosan megszűnnek. Egy héttel a műtét után a sebgyógyulás befejeződik. Amennyiben a fogeltávolítását követően varratok behelyezésére kerül sor, úgy azok eltávolítása egy hét múlva indokolt, ritkább esetben 2 hét is lehet.

A témával kapcsolatos videónk

Érdekelnének egyéb fogászatati témájú videók?

Lehetséges szövődmények

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEk

Az alsó bölcsességfogak gyökerei – főként mélyen fekvő fogak műtéti eltávolítása esetében – az alsó állcsontban haladó ideg csatornájához igen közel eshetnek, így az ideg sérülése az esetek egy részében nem kerülhető el. Ez átmeneti, ritkán maradandó érzéskiesést, zsibbadást okozhat az alsó ajak azonos oldalán. Az ajak mozgásai nem károsodnak. 

Ritka szövődmény az alsó állcsont belső felszíne mellett haladó – a nyelvet beidegző – ideg sérülése, mely bekövetkezhet az érzéstelenítés végzése során, de sérülhet a műtét kapcsán is. Ekkor átmeneti vagy tartós zsibbadás, érzéketlenség, ízérzékelés kiesése jelentkezhet az érintett nyelvfélen. 

Kifejezetten ritka szövődménynek számít az alsó állcsont törése, mely műtétileg vagy konzervatív úton eredményesen kezelhető. 

A felső állcsonton végzett foghúzások során esetenként előfordul, hogy a fogak gyökerei benyúlnak az arcüregbe. Ezekben az esetekben a foghúzást követően az arcüreg és a szájüreg kommunikál egymással, amely a baktériumok bejutásával gyulladást okozhat. A sebet ilyenkor varratokkal kell zárni.  Tüsszentés, orrfújás, ez esetben 6 hétig tilos! Ritka szövődménynek számít a felső állcsont törése, mely műtétileg, vagy konzervatív úton eredményesen kezelhető. 

Minden műtéti beavatkozást követően felléphetnek utóvérzések, sebgyógyulási zavarok, gyulladásos panaszok, a gyakorlatban azonban nem kell további szövődményektől tartani. Ha ilyet tapasztal, kérjük haladéktalanul keresse fel rendelőnket!

Fontosnak tartjuk a tájékoztatást, hisz a pontos utasítások, és azok betartása nagyban hozzájárulnak egy-egy beavatkozás kimenetelének sikeréhez. Az itt olvasható és letölthető betegtájékoztatónk remélhetőleg segítségére lesz.

Pácienstájékoztató

Kérdése van? Írja meg!

  Időpontkérés

  Árak – Bölcsességfog eltávolítása

  • Eltávolítás

  • 52 000 Ft

  • Műtéti feltárással

  • 72 000 Ft

  Orvosaink, akik végzik a beavatkozást

  mkd-team-image
  Dr. Szilágyi Emese
  parodontológus fogszakorvos, implantológus
  mkd-team-image
  Dr. Németh Dániel
  konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvos, parodontológus rezidens

  Aajánlott blogbejegyzéseink