Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Bimbó út 139/B

1026 Budapest

Kövess minket

Arcüregemelés

Arcüregemelés - sinus lift

Arcüregemelés – Mikor van szükség erre a beavatkozásra?

Az arcüregemelésre akkor lehet szükség, amikor az őrlőfogak elvesztésével az állkapocscsont sorvadásnak indul, mivel nem terhelődik kellőképp ez a terület. Az arcüreg másnevén sinus, a kis- és nagyőrlőfogak felett helyezkedik el, és a kor előrehaladtával folyamatosan tágul, így a csontos fal elvékonyodását okozza. Ennek a csontos aljzatnak a vastagítására szolgáló beavatkozás a sinuseleváció, azaz arcüregemelés, melynek eredményeként csontpótló anyag beültetésével, pár hónap elteltével stabil, implantációra alkalmas csont képződik.

Hogyan történik a beavatkozás?

Az eljárás helyi érzéstelenítésben történik, és a legmodernebb érzéstelenítő anyagoknak és technikáknak köszönhetően általában fájdalommentes. A műtét során lebenyképzést követően az arcüreg oldalfalán lyukat fúrunk, majd az arcüreget belülről borító nyálkahártyát finom műszerek segítségével megemeljük. Csontpótlót helyezünk a nyálkahártya alá, valamint, ha legalább 5 mm csontmennyiség rendelkezésre áll, lehetőség van a csontpótlással egyidejű  mplantációra is. 5 mm-nél kevesebb vertikális csontmagasság esetén minimum 6 hónappal később kerülhet sor az implantációra.

A beavatkozás során a beültetendő csontpótló anyag liofilizált, biológiai eredetű csont steril szerves váza: a Bio Oss. Egyes esetekben a csont oldalirányú növelése, csontpótlása is szükséges, ilyenkor egy kollagénmembránt is behelyezünk, amelyet a csontfelszínhez rögzítünk. Ez a membrán néhány hónap után felszívódik. A műtétet a varratok behelyezésével fejezzük be. Kérjük a műtétet megelőzően étkezzen, mert legközelebb csak az érzéstelenítő hatásának elmúltával lesz alkalma rá!

 

Mi javasolt a műtétet követően?

Kérjük, hogy a beavatkozás után az érzéstelenítő hatásának elmúlásáig ne étkezzen, folyadékot lehet fogyasztani. Fontos a terület jegelése: az arcbőrt krémmel be kell kenni, majd hűtőzselét rongyba csavarni, és 5 percre az arcbőrre tenni, majd 5 percenként ismételni. Szükség van továbbá antibiotikum és fájdalomcsillapító szedésére, erről a műtét után a kezelőorvos tájékoztatni fogja. Az antibiotikum mellé érdemes probiotikumot is fogyasztani, az esetleges emésztőszervi mellékhatások miatt. Két hétig a területet csak öblítéssel, vagy puha (sebészi) fogkefével szabad tisztítani. A szájüreg tisztántartása átmenetileg nehezebbé válik, azonban a gyógyuláshoz elengedhetetlen a szájüreg jó higiénés állapota. Napont kétszer a fogmosást követően öblögessen Curasept ADS 220 oldattal! Az oldatot töményen használja, öblögessen vele legalább 1 percig, majd azt követően már ne öblítse ki a száját! Puha ételek fogyasztása javasolt.
Műtétet követően tanácsos 2 hétig kerülni a megerőltető fizikai aktivitást. Hajolni, emelni tilos! Az arcüregemelés után lehetőség szerint legalább 2 hétig kerülni kell az orrfújást, és pár napig tanácsos nyálkahártya lohasztó orrcseppek használata. Tüsszentetni is csak nyitott szájjal szabad! Feltétlenül kerülni kell a dohányzást!

A varratokat általában a beavatkozás után egy héttel távolítjuk el.
Fontos! A megbeszélt ellenőrzővizsgálatokon akkor is feltétlenül jelenjen meg, ha panaszmentesnek érzi magát!

Lehetséges szövődmények

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK
A műtéti terület fájdalma természetes jelenség, melyet fájdalomcsillapító gyógyszerekkel hatásosan tudunk csillapítani. A fájdalom ritkán a nyakba és arcizmokba is kisugározhat. Felléphet átmeneti szájnyitási korlátozottság is, mely miatt tanácsos pár napig pépes vagy folyékony ételeket fogyasztani.
A műtét után arcduzzanat alakulhat ki, mely egyénenként változó lehet, általában a műtét utáni második-harmadik napon a legkifejezettebb, majd a későbbiekben napról-napra fokozatosan csökken a mértéke. Esetenként a
duzzanat teljes visszahúzódása hossabb időt, akár egy-két hetet is igénybe vehet. Az arc és a nyak bőre alatt a műtéti területről a szövetek közé szivárgó, felületes vérömleny miatt különböző bőrelszíneződések alakulhatnak ki, melyek néhány héten belül maguktól felszívódnak.

Ritkán előforduló mellékhatások és szövődmények
A műtét során előfordulhat a nyálkahártya sérülése, melyet általában az operatőr kollagénmembránnal zár, esetenként azonban a sérülés akár a csontpótlás elvégzését kontraindikálhatja.
Kialakulhat az arcüregi nyálkahártya gyulladása, mely általában antibiotikum kezelés hatására gyógyul. Elhúzódó folyamat esetében szükség lehet az arcüreg műtéti feltárására, és a gyulladt nyálkahártya, vagy az esetlegesen bekerülő csontpótló anyag eltávolítására is. Előfordulhat az arcüreg feletti bőrterület zsibbadása, mely általában csak átmeneti, de előfordulhatnak hosszabb ideig, vagy tartósan kialakuló érzészavarok is. Ez szerencsére nagyon ritka, és az arc mozgását egyáltalán nem befolyásolja. A műtét után ritkán kialakulhat utóvérzés, mely további kezelést tesz szükségessé.

Orvosaink, akik végzik a beavatkozást

mkd-team-image
Dr. Szilágyi Emese
parodontológus fogszakorvos, implantológus
mkd-team-image
Dr. Németh Dániel
konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvos, parodontológus rezidens
SoulDental Fogászat - SoulDental Dentistry

Fontos számunkra pácienseink tájékoztatása, információkkal történő ellátása. Ezt minden esetben megtesszük szóban. de, fontosnak tartjuk, hogy ezek a leírások bármikor elérhatőek legyenek pácienseink számára.

Pácienstájékoztató

Áraink

  • Arcüregemelés

  • 195 000 Ft

Kérdése van? Írja meg!

    Kérdése van? Írja meg!

    Ajánlott blogbejegyzéseink