Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Zugligeti út 60.

1121 Budapest

Kövess minket

Szájhigiéniai kezelés, fogkőlevétel

Fogkőlevétel - SoulDental Fogászati Központ

Fogkőlevétel – Miért van szükség szájhigiéniai kezelésre?

A fogakon idővel lerakódások keletkeznek, amit foglepedéknek nevezünk. A nyál oldott ásványi anyagai sók formájában ki tudnak csapódni a lepedékben, így jön létre a sárgás-barnás színű, kemény fogkő. A lepedékben és a fogkövön lévő baktériumoknak két káros hatása van: a fogazaton fogszuvasodás alakul ki,  illetve hatására az íny begyullad. Az ínyvérzés az ínygyulladás első jele, ám a kezdetben fájdalmatlan ínygyulladás ráterjedhet az egész fogágyra. Így alakul ki a fogágygyulladás, parodontitis, ami kezeletlenség esetén hosszú évek múltán a fog meglazulásával, majd elvesztésével járhat.
Megfelelő szájhigiénével a foglepedék távol tartható, de a fogkő már csak fogorvosi műszerekkel távolítható el.

PROFESSZIONÁLIS SZÁJHIGIÉNIAI KEZELÉS

A professzionális szájhigiéniai kezelés során a dentálhigiénikus először teljesen megtisztítja a fogakat a rájuk rakódott lepedéktől és fogkőtől, majd részletesen elmagyarázza, és megtanítja Önnek, hogyan tudja fogait továbbra is tisztántartani mindennapjai során.

Szájhigiéniai kezelés - SoulDental Fogászat

HOGY MIÉRT SZÜKSÉGES A FOGKŐELTÁVOLÍTÁS?

Mert a lepedékben és a fogkövön lévő baktériumoknak két káros hatása van: a fogazaton fogszuvasodást okozhatnak, illetve hatásukra az íny begyulladhat.
Az egészséges fogíny rózsaszín, nem vérzik, a fogközöket takarja. Az ínyvérzés az ínygyulladás első jele, amely felléphet fogmosáskor, vagy evéskor, ha erősebb mechanikai hatás éri az ínyt.
A kezdetben fájdalmatlan ínygyulladás ráterjedhet az egész fogágyra, így kialakul a fogágygybetegség, azaz parodontitis, ami hosszú évek múltán a fog meglazulásával, majd elvesztésével járhat. Megfelelő szájhigiéniával a foglepedék távoltartható, de a kialakult fogkő már csak fogorvosi műszerekkel távolítható el. Parodontológiai kezelés esetén a teljes száj tisztítása,  azaz a professzionális szájhigiéniai kezelés  csak a kezelési sorozat első lépése, mert a további fogorvosi munka előfeltétele az ép, gyulladásmentes íny. 

A SZÁJHIGIÉNIAI KEZELÉS MENETE

A kezelést szakképzett szájhigiénikusaink végzik, megközelítőleg egy órán át tart, és két részből áll. Elsőként fogait megtisztítják a rajtuk képződött lerakódásoktól. Ennek során ultrahangos eszközzel (depurátor), illetve szükség esetén kézi műszerekkel megszabadítják a fogat az íny alatti fogkőtől, az esetleges elszíneződéseket homokfúvóval eltávolítják, majd a fogakat átpolírozzák.

A szájhigiéniai kezelés második lépéseként szájhigiénikusaink megismertetik Önt az otthoni szájápolás speciális eszközeivel, és azok helyes használatának technikájával. Megtanítják a helyes fogmosásra, és  fogselyemhasználatra, és személyre szabott fogápolási tanácsokkal látják el Önt.
A foglepedékképződés mértékének számos tényezője közül Ön egyedül a fogápolást tudja befolyásolni. Ezért a legfontosabb, hogy Ön a higiénikusunktól elsajátított módon, alapossággal és rendszerességgel tisztítsa fogait, megelőzve a fogszuvasodás és az ínygyulladás kialakulását. Megfelelő szájhigiénia és rendszeres ellenőrzés mellett Ön hosszú távon tisztán és egészségesen tarthatja fogait, és üde mosollyal élvezheti életét.

Kapcsolódó videóink

Mi állhat a rossz lehelet hátterében?

Hogyan használjuk az elektromos fogkefét?

Fogkőeltávolítás – Milyen gyakran érdemes végezni?

A fogselyem helyes használata

A fogköztisztító kefe helyes használata

Mire valók a kézi műszerek?

Dentálhigiénikusaink, akik végzik a szájhigiéniai kezelést

mkd-team-image
Baranyai Bernadett
Dentálhigiénikus, Fogászati asszisztens
mkd-team-image
Ivanov Krisztinka Jordanka
fogászati asszisztens, dentálhigiénikus
mkd-team-image
Lipták Renáta
fogászati asszisztens, dentálhigiénikus

Időpontkérés

Fontosnak tartjuk a tájékoztatást, hisz a pontos utasítások, és azok betartása nagyban hozzájárulnak egy-egy beavatkozás kimenetelének sikeréhez.

Az itt olvasható és letölthető betegtájékoztatónk remélhetőleg segítségére lesz.

Pácienstájékozattó

Rólunk mondták

Professzionális szájhigiéniai csomagárak

 • Komplex

 • 29 000 Ft

 • 45 perc
 • 2. alkalom

 • 27 000 Ft

 • 45 perc
 • Fenntartó

 • 27 000 Ft

 • 45 perc
 • Polírozás

 • 20 000 Ft

Témák, amik érdekelhetik