Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Bimbó út 139/B

1026 Budapest

Kövess minket

Szájápolás rögzített fogszabályozóval történő kezelés idején

Szájápolás rögzített fogszabályozóval történő kezelés idején

Rögzített fogszabályozás során a beragasztott brackettek  miatt nehezítettebbé válik a fogak tisztítása. Ebben az esetben a fogak és a fogszabályozó készülék tisztítása együttesen történik. Ez értelemszerűen nehezíti a fogápolást. 

Ezért, mielőtt belevágunk a fogszabályozásba elengedhetetlenül fontos, hogy a megfelelő szájghigiénia eléréséhez, a fogmosást kiegészítő eszközöket: fogköztisztító kefe, fogselyem, helyesen tudjuk használni.
A fogszabályozó kezelés alatt minden étkezés után alaposan fogat kell mosnunk, de naponta legalább háromszor! Ha véletlenül nincs lehetőségünk erre, akkor az étkezést követően tiszta vízzel öblítsük ki a szánkat!
Rögzített készüléket csak egészséges, gyulladásmentes ínnyel rendelkező fogazat esetében lehet használni, és ezt az állapotot a kezelés időtartama alatt meg is kell őrizni!
Amennyiben a nem megfelelő szájhigénia miatt fogászati problémák merülnek fel, előfordulhat,  hogy a kezelést meg kell szakítani.

Fogmosás 

A fogmosást legalább 5 percig kell végezni ahhoz, hogy minden felszínt alaposan megtisztítsunk.

A brackettek tisztítása

  1. Helyezzük a fogkefét szembe a brackettel és körkörös mozgásokkal kezdjük el mosni, ügyelve arra, hogy vízszintes mozgást ne alkalmazzunk. A fogkefét mindig fogcsoportnak megfelelően fogcsoportról fogcsóoportra helyezzük át, így elkerülhető, hogy a fognyaknál kisikáljuk fogunkat, így elkerülhetjük a fognyaki érzékenység kialakulását.
  2. A fogkefét úgy tartsuk, hogy a brackettek alatt is körkörös mozdulatokkal tudjuk tisztítani fogainkat. 
  3. Talán a legfontosabb lépés! Fektessük a fogkefét az íny széléhez úgy, hogya brackett felső részét is alaposan meg tudjuk tisztítani. Ez a mozdulatsor azért különösen fontos, mert a legtöbb lepedék, ételmaradék itt tud megrekedni.
    Fontos, hogy ügyeljünk a körkörös mozgásra!

Milyen eszközöket válasszunk?

A szájápoláshoz célszerű fluoridos fogkrémet választanunk. Fogkefénk lehetőleg közepesen kemény, vagy lágy sörtéjű legyen. Kapható kifejezetten fogszabályozás időszakára ajánlott speciális fogkefe is.

Hogyan használjuk a fogselymet?

A fogselyem használata elég naponta egyszer. Használata azért nélkülüzhetetlen, mert a fogközökből a lepedék máshogy nem távolítható el. Normál fogselyem helyett javasolt a superfloss, ez könnyen átfűzhető a két fog között az ínypapillánál. Használata során a fogselymet az ív alatt húzzuk ki! Ha elsőre nehéz lenne ennek alkalmazása, kérjen segítséget a kontrollvizsgálat alkalmával. 

Hogyan használjuk a fogköztisztító kefét? 

A fogköztisztító kefe abban lehet segítségünkre, hogy a két brackett közötti területeket is könnyedén meg tudjuk tisztítani. A kefék különböző méretekben vásárolhatók meg, előfordul, hogy több méret használatára is szükségünk lesz. Fontos a fogközöknek és a réseknek megfelelő méretű fogköztisztító kiválasztása, különben a használata nem lesz hatékony.

 

Érdemes szájvizet használnunk? Ha igen, milyet?

A különféle szájvizek a lepedékképződést gátolják, és segítenek, hogy a lehelet üde legyen. De fontos tudni, hogy a fogmosást nem helyettesítik!

 

Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Témák, amik érdekelhetik

Tetszett a cikk?

 
Tartalom