Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Bimbó út 139/B

1026 Budapest

Kövess minket

Szájápolás kivehető fogszabályozóval történő kezelés idején

Szájápolás kivehető fogszabályozóval történő kezelés idején

Kivehető készülékek és a láthatatlan fogszabályozó esetén a fogmosás  nem válik nehezítetté, itt az eszközök tisztántartására és a behelyezésének és kivételének higiéniai szabályaira illetve tárolására célszerű kiemelt figyelmet fordítani. 

Ezesetben is fontos az alapos, szakszerű mindennapos szájápolás, de a fogszabályozó  eszköz tisztántartása is.
A fog és szájápolás ebben az esetben megegyezik a fogszabályozás előtti időszakkal, itt csupán arra kell figyelnünk  kiemelten, hogy kezünk és a készülék kellően tiszta legyen.

A kivehető készülékek tisztítása kiemelkedő fontosságú a különböző fertőzések elkerülése, illetve a megfelelő szájflóra fenntartás érdekében. A készülékeken található apró bemélyedésekben igen könnyen halmozódnak fel a szájüregi baktériumok, melyek mindenegyes szájba helyezés alkalmával újra és újrafertőzik a frissen mosott fogakat, ezáltal krónikus íny- vagy szájpadgyulladást okozhatnak. Ennek elkerülése érdekében –  és hogy a fogszabályozó megőrizze semleges illatát – az alábbiakra figyeljünk!

Kivehető fogszabályozó tisztítása

Fogkefével vagy protézistisztító kefével és fogkrém használatával a kézben tartott fogszabályozót minden oldalról/irányból alaposan tisztíttsuk meg, majd öblítsük le! A készüléket szárazra törlése után helyezzük vissza a tárolódobozába!
1-2 hetente protézistisztító tabletta/por használatával a nehezen elérhető területekről  is fel tudjuk oldani a lepedéket. Amennyiben a készülék tartalmaz csavart, és emiatt rés látható a műanyaglemezek között, úgy ezeket a „vágott felszíneket”, illetve csavarokat még nagyobb odafigyeléssel kell tisztántartanunk, mert azok könnyen beszorulhatnak, illetve összetapadhatnak a rájuk rakódott lepedéktől.

Retenciós fólia tisztítása:

Fogkefével vagy protézistisztító kefével, fogkrém használata nélkül a kézben tartott fogszabályozót minden oldalról, irányból alaposan  tisztítsuk meg. Itt is 1-2 hetente protézistisztító tabletta/por használata javasolt. A készüléket a tisztítás után töröljük szárazra, majd úgy helyezzük vissza a tárolódobozába. 
A készülék kézben tartva igen törékeny, emiatt különösen figyelni kell, hogy ne nyomjuk össze a tisztítás során kétoldalról.

Fontos! Ha a készüléket nem tesszük vissza tisztítás után a szájba, mindig a dobozában tároljuk, így távol tarthatjuk a szennyeződésektől, és elkerülhetjük a készülék sérülését is. Fontos, hogy ne csomagoljuk papírzsebkendőbe, papírtörlőbe!

Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Témák, amik érdekelhetik

Tetszett a cikk?

 
Tartalom