Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Zugligeti út 60.

1121 Budapest

Kövess minket

Rózsaszín esztétika

Rózsaszín esztétika

A harmonikus lefutású, elhelyezkedésű, színű és alakú, hófehér fogak mellett a fogászati értelemben vett esztétikában – bár sokan erre nem gondolnak – de az úgynevezett rózsaszín esztétika: azaz a fogíny esztétikája is nagyon fontos szerepet játszik.

 

Milyen az esztétikus fogíny?

Az esztétikus íny halvány rózsaszín, feszes, narancshéjhoz hasonló szerkezetű, szabályos háromszögekkel, úgynevezett ínypapillákkal tölti ki a fogak közötti réseket, és a fognyaknál, szorosan tapad a foghoz.
Természetesen az egyes embereknek, ahogy a bőrszínük is, az ínyük színe is eltérő, vannak világosabb és sötétebb tónusok, sőt, pigmentfoltok is lehetnek az ínyen. Faji eltérések is vannak, egyes etnikumú, például a fekete bőrű embereknek egészen sötét, fekete pigmentekkel van tele az ínye – náluk természetesen pont a rózsaszín íny lenne zavaróan csúnya.

 

Mikor nem beszélhetünk esztétikus fogínyről?

Gyulladás hatására az íny megduzzad, kifényesedik, a narancshéjrajzolat eltűnik, színe a halvány rózsaszínből vöröses-lilássá válik. Fogmosásra, de később már spontán is a gyulladt íny vérzik.
Sem a duzzadt, sem a sorvadt íny nem esztétikus. Ugyancsak csúnya, ha a fogközöket kitöltő papillák eltűnnek, hiányuk látványra fekete háromszögekként jelenik meg a fogak között.
Lehet a feszes íny a kelleténél keskenyebb, vagy akár teljesen hiányozhat, de lehet széles, vastag is.
Előfordulhatnak az ínyen a természetestől eltérő pigmentfoltok is, például a régi amalgámtömések eltávolításakor, vagy behelyezésekor, az amalgám tartós elszíneződést alakíthat ki az ínyen – ezt amalgám tatoo-nak nevezik a fogászati szakirodalomban.
Szürkés elszíneződést okozhat az ínyen, ha korábban gyökérkezelt fog gyökere elszürkül, és áttűnik a vékony ínyen.
A fémkerámia koronák fémszegélye is zavaróan szürkés ínyszélt okozhat.

 

Mi okozza az ínyesztétikai problémákat?

Az ezernyi ok között a nem megfelelő szájhigiéné az elsődleges ok, amely minden esetben a fogíny gyulladásához vezet.
Különböző hormonális hatások, például pubertás, terhesség, fogamzásgátló tabletta ezt a gyulladást felerősíti.
Az arra hajlamos embereknél kialakul a fogágybetegség, és az íny visszahúzódik, követve az alatta elpusztuló csontot.
Okozhat ínygyulladást különböző bakteriális, vagy vírusfertőzés.
Szájlégzés esetén a megfelelő hidratálás hiányában a száraz íny gyakran kivörösödik és könnyen felülfertőződik.  Rossz szokások például dohányzás, ceruza rágcsálása, ajakpiercing is komoly traumát okozhat a fogínyen.
A vastagon tapadó köteges ajakfék is lehúzza az ínyt a fogakról.
Rossz koronák, elálló tömésszélek is az íny gyulladásához vezetnek, ezeket iatrogén ártalmaknak nevezzük. Szintén iatrogén ártalom, ha a fogszabályozás következményeként húzódik le a fogíny a fognyakról, ez általában a túl gyors mozgatástól, vagy a kedvezőtlen csont-íny vastagságból adódik.
Bizonyos szervezeti betegségek is szerepet játszhatnak az íny gyulladásában ilyenek a pl vérképzőrendszeri betegségek, vagy a diabetes.
Különböző gyógyszerek, elsősorban vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, vagy epilepsziagyógyszerek az íny duzzanatát, hiperpláziáját okozzák. Ez olyan extrém méretet ölthet, hogy akár be is boríthatja a fogakat.

 

Kihez forduljunk, ha az ínyünk nem esztétikus?

Az íny specialistája a parodontológus, olyan mint egy plasztikai sebész, csak a száj területén. A szájsebészektől eltérően egészen finom plasztikai sebészeti eszközökkel dolgozik, és miután segít az akut gyulladás megszüntetésében, különböző helyreállító műtéti beavatkozások elvégzésével képes visszafordítani a véglegesnek tűnő elváltozásokat. Nem csak esztétikai, de egészségügyi szempontból is!

 

Milyen beavatkozások segítenek az egészséges és esztétikus íny kialakításában?

A fogágybetegség illetve a parodontális tasakok kezelésére nyitott küretek, csontpótlások végzése javasolt.
A megvastagodott íny esetén lehetőség van ínyplasztikára, vagy hiányzó íny esetén, ha gyulladásmentes, a szájpadlásból kivett szabadlebennyel történő pótlására.
Amennyiben a vastag ajakfék okoz problémát, akkor annak  lézeres metszésére is lehetőség van.
Azokban az esetekben, ha túlságosan ínyes a mosoly, vagy ha a fogszuvasodás az íny alá terjed, koronahosszabító műtétek végzése javallot.
Nemcsak a fogak, de a fogászati implantátumok melletti lágyszövetek is a parodontológia felségterülete. Az implantátumok melletti feszes mukóza kialakítása nagy kihívást jelenthet, melynek nem csak esztétikai szempontból, hanem az implantátum hosszútávú sikere szempontjából is nagy jelentősége van. 

Fogászatunk a legmodernebb műtéti megoldásokkal és lézertechnológiával várja.

Amint a fentiekből is kitűnik, a parodontológia a fogászat egy nagyon speciális és összetett szakága, fogászatunknak pedig kiemelt szakterülete. 14 éve folyik rezidensképzés rendelőnkben. 

Szerző:
Dr. Szilágyi Emese
parodontológus szakorvos, implantológus

Kérdése van? Írja meg!

    Kapcsolódó  témáink

    Tetszett a cikk?