Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Zugligeti út 60.

1121 Budapest

Kövess minket

Ragyogóan fehér mosolyt szeretne? – Professzionális fogfehérítés

Ragyogóan fehér mosolyt szeretne? – Professzionális fogfehérítés

Nincs ezzel a vágyával egyedül. A fogfehérítési  eljárások iránt egyre nagyobb érdeklődés tapasztalható. Nem mindenkinek tökéletesen fehérek a fogai. Az, hogy kinek mennyire fehér, azaz világos az eredeti fogszíne, genetikai és életmódbeli tényezőktől függ.

A fogak színét azok a pigmentszemcsék határozzák meg, amelyek a fogzománcban, illetve az alatta található foganyagban helyezkednek el.
Azonban hiába alapvetően fehér a fogszínünk, sajnos a kor előrehaladtával ez is változhat, mert nagymértékben befolyásolja a fogak színét az olyan ételek és italok rendszeres fogyasztása, amiben mesterséges színezőanyag található. Az erős színező hatású élelmiszerek – például feketekávé, cékla – rendszeres fogyasztása szintén hátrányosan befolyásolja a fogak színét. A dohányzás szerepe is jelentős, hiszen az erős dohányosoknál néhány év alatt sárgás elszíneződés figyelhető meg a fogakon.
A nem megfelelő rendszerességgel és hatékonysággal végzett fogápolás is a fogak elszíneződéséhez vezet, mivel ha a lepedék tartósan a fogfelszínen marad, fogkő képződik belőle. A sárgás-barnás színű fogkő nem csak esztétikai szempontból előnytelen.
Mivel a kórokozó baktériumok melegágya, így komoly betegségek, például fogágybetegség kialakulását is elősegíti.Segítünk Önnek ebben!

 

PROFESSZIONÁLIS FOGHEHÉRÍTŐ ELJÁRÁSOK FOGÁSZATUNKON

 • A fogászati fogfehérítés
 • Az otthoni sínes fogfehérítés

 

Mindegyik esetben az eljárásnak megfelelő PrevDent, Opalessence, Novon White Dental Beauty készítményeket használjuk. Mind az otthoni fogfehérítés, mind a rendelőben történő fogfehérítés biztonságos és fájdalommentes, az eredmény pedig tartós és látványos.
A fogfehérés egy olyan eljárás, mellyel a fogak színén akár 6-8 árnyalatot is világosíthatunk. A fogfehérítés nem csoda, de csodát tesz a fogakkal.
Mindkét esetben célszerű egy fogkőeltávolitást végezni a fogfehérítést megelőzően.

A fogászati fogfehérítés

A rendelőben végzett kezelés gyorsabb, tartósabb eredményt hoz. A fogászati fogfehérítés 2 fő összetevője a speciális zselé és a kék fényű lámpa. A kék fény forradalmasította a fogfehérítési módszert, ennek köszönhetően biztonságosan, hatékonyan és gyengéden fehéríthetők a fogak. Ez nem lézerfény, nem melegíti fel a fogakat, és nem okoz sérülést a zománcon. A fogászati fogfehérítéshez speciálisan kifejlesztett lámpa gyengéd, kék fényt bocsájt a fogfelszínre, és aktiválja a fogfehérítő zselét, így gyorsítva a fogfehérítési eljárást. Klinikailag bizonyítottan ártalmatlan a kék fény a bőrre, az ínyre, és az egyéb szövetekre. Nem melegíti fel azokat, nem bocsájt ki káros UV sugárzást. Az egyedi tervezésű formájának köszönhetően megvilágítja és fehéríti a mosolyvonalba eső összes alsó és felső fogat, mialatt gondoskodik a természetes, egyenletes végeredményről.

Az fogászati fogfehérítés előnyei
 • az egész folyamat 1-2 óra alatt végbemegy, míg az otthoni fogfehérítés általában legalább 6- 10 napig tart
 • a kezelés biztonságos, ráadásul folyamatos kontroll alatt zajlik
 • látványos eredmény
 • évekig tartó hatás
A fogászati fogfehérítés menete

Előkészítő kezelés – fogkőeltávolítás, professzionális fogtisztítás, fogászati problémák megoldása
Az első lépés, hogy a fogsort alkalmassá tegyük a fogfehérítő beavatkozásra.
A fogfehérítés előtt fontos a fogkőeltávolítás, illetve a szuvas fogak, rosszul záró tömések ellátása. Ilyenkor természetesen szem előtt kell tartani, hogy a tömőanyag színére nem lesz hatással a fehérítés. Ezt ideiglenes tömések használatával oldjuk meg, a kívánt fogszín elérését követően kap végleges tömést a fog. A fogpótlásokról itt olvashat.
A fogászati fogfehérítés során először behelyezünk egy speciális ajakterpeszt, mely kénylemesen eltartja ajkakat a kezelés idejére.
A fogfehérítés kezdetén felvisszük az alsó és a felső fogínyre az ínyvédő anyagot, ami megakadályozza, hogy a fogfehérítő anyag érintkezzen az érzékeny lágyszövetekkel.
Ezután felvisszük a fogakra a speciális fogfehérítő anyagot. A fogászaton végzett fogfehérítés tulajdonképpen egy kémiai folyamat, melynek során a fehérítőanyag reakcióba lép a fogakat elszínező anyagokkal.
A fehérítőanyagban lévő iniciátort ezután egy UV-fényforrással aktiváljuk. A fogakat elszínező kromogének kémiai és optikai tulajdonsága az oxidáció hatására változik, így az eredmény egy gyönyörű, fehér fogsor. A kezelés végén mind a fehérítőanyagot, mind az ínyvédő anyagot eltávolítjuk.

Az otthoni fogfehérítés

Noha az eljárás otthon történik, fontos, hogy  az otthoni eljáráshoz is fogorvosi ellenőrzés mellett történjen
A hagyományos sínes fogfehérítésnél először lenyomatot készül az alsó és felső fogakról, melynek alapján a fogtechnikai laboratóriumban elkészítik a fogakra pontosan illeszkedő fogfehérítő síneket.
Ezekbe a sínekbe kell a következő napokban az otthoni fogfehérítés során beletenni a fogfehérítő zselét, majd néhány órára a fogívekre helyezni azokat napi rendszerességgel.
Már az első napokban láthatóan világosodnak a fogak, azonban legalább 6-10 alkalom szükséges! A fogak akár 4-6 árnyalatot is világosodhatnak az otthon végzett fehérítő eljárás során.

Az otthoni fogfehérítés előnyei
 • a fogak nem válnak hirtelen érzékennyé, ami az orvosi fogfehérítésnél előfordulhat
 • a fogfehérítés mértéke kontrollálható
 • kényelmes
Az otthoni fogfehérítés hátránya:
 • az eredmény felfrissítésére negyedévente ismételni kell
 • Amennyiben nem megfelelő ideig, koncentrációban végezzük az otthoni kezeléseket, könnyen károsíthatjuk a fogzománcot, továbbá fájdalmat, érzékenységet, inygyulladást okozhatunk.

Mire figyeljünk fogfehérítés után?

A fogfehérítés után 48 órán keresztül tartózkodni kell az erősen színező élelmiszerektől, mert ennyi idő kell a fogak zománcrétegének teljes regenerálódásához.
A közhiedelemmel ellentétben a fogfehérítés nem vékonyítja el a fogzománcot, csak az elszíneződésekre hat.
Otthoni fehérítés esetén ez az egész kezelés időszakára, és azt követő 48 órára is vonatkozik.
Ilyen ételek például a vörösbor, feketekávé, tea, cékla, bogyós gyümölcsök stb. A dohányzást is érdemes mellőzni erre az időszakra, sőt, a hölgyek esetében a rúzs is kerülendő.

GYAKORI KÉRDÉSEK

VAN-E KOCKÁZATA A FOGFEHÉRÍTÉSNEK?

A fogfehérítés, amennyiben szakember felügyelete alatt végzik, biztonságos beavatkozás. A rendelőben végzett kezelés közben, illetve után jelentkezhet fogérzékenység, enyhe fájdalom, de az esetek többségében nincsenek ilyen panaszok sem. A fogfehérítés után jelentkező érzékenység oka, hogy a speciális fogfehérítő anyag vizet von el a fogból, így a benne lévő idegek érzékenyebbé válnak. Ez az érzékenység csak átmeneti, általában egy nap alatt elmúlik.

FÁJDALMAS-E A FOGFEHÉRÍTÉS?

A fogfehérítés fájdalommentes kezelés. Az orvosi fogfehérítés, mivel a folyamat közben a speciális fogfehérítő anyag vizet von el a fogból, érzékenységgel, enyhe fájdalommal járhat esetenként. Ez azonban csak átmeneti állapot, 1-2 nap után érzékenység csökkentő paszták segítségével megszűnik.

VAN-E KOCKÁZATA A FOGFEHÉRÍTÉSNEK?

A fogfehérítés, amennyiben szakember felügyelete alatt végzik, biztonságos beavatkozás. A rendelőben végzett kezelés közben, illetve után jelentkezhet fogérzékenység, enyhe fájdalom, de az esetek többségében nincsenek ilyen panaszok sem. A fogfehérítés után jelentkező érzékenység oka, hogy a speciális fogfehérítő anyag vizet von el a fogból, így a benne lévő idegek érzékenyebbé válnak. Ez az érzékenység csak átmeneti, általában egy nap alatt elmúlik.

MEDDIG MARADNAK A FOGFEHÉRÍTÉST KÖVETŐEN FEHÉREK A FOGAK?

Persze az elért eredmény nem tart örökké, de alapos, rendszeres tisztítással, a megfelelő szájhigiénével és életmóddal a kifehérített fogak hosszú ideig megtartják színüket.

MIKOR NEM AJÁNLOTT A FOGFEHÉRÍTÉS?

Gyulladásban lévő, rossz fogak esetén nem ajánlott a fogfehérítő eljárás.
A szájban lévő pótlások esetén érdemes szakember véleményére hagyatkozni a fehérítést illetően.
Ínygyulladás vagy egyéb, a szájüreget illetve a fogakat érintő megbetegedés esetén.
Fogfejlődési rendellenességek, zománchibák esetén.

VAN-E VALAMILYEN LEHETŐSÉG A GYÖKÉRKEZELÉS MIATT ELSZÍNEZŐDÖTT FOG FEHÉRÍTÉSÉRE?

Igen, a belső fogfehérítés. A gyökérkezelt fog gyakran más színárnyalatot vesz fel a fogsor többi részéhez képest. Ilyenkor egy különleges fehérítőanyagot juttatunk a gyökérkezelt fog belsejébe, amit ideiglenes töméssel zárunk le.
Az eljárást 5-10 naponta kell megismételni mindaddig, amíg a fog a megfelelő színárnyalatot el nem éri. Jellemzően 2-3 kezelés szokott elegendő lenni.

MEDDIG TART A FOGFEHÉRÍTÉS?

A rendelőben végzett fogfehérítés az esetek többségében 1-2 órát, az otthoni, éjszakai fogfehérítő sínnel végzett eljárás pácienstől és esettől függően jellemzően 6-10 napot vesz igénybe.

HÁNY ÉVES KORTÓL VEHETŐ IGÉNYBE A FOGFEHÉRÍTÉS?

Hivatalosan 18 éves kortól vehető igénybe, de indokolt esetben – szülői beleegyezéssel – korábban is elvégezhető.

Felkeltettük érdeklődését?

Ha esetleg még kérdése lenne, itt megteheti.

  Témák, amik érdekelhetik

  Tetszett a cikk?