Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Bimbó út 139/B

1026 Budapest

Kövess minket

Problémák, amelyek fogszabályozás során felléphetnek

Problémák, amelyek fogszabályozás során felléphetnek

A legnagyobb problémát a foglepedék jelenti,  amit el kell alaposan távolítani minden fogtisztítás alkalmával. Ez nem más mint egy színtelen, ragacsos, baktériumokat tartalmazó réteg, amely a szájüreg belsejében folyamatosan újraképződik. Nyálból és ételdarabkákból alakul ki. A lepedék cukorral reakcióba lépve a fogat és a fogínyt veszélyeztető savat hoz létre, és különböző fogászati problémákat eredményezhet. Lepedék minden fogon képződik, de a fogszabályzó körüli tisztítási nehézségek miatt a fogszabályzót viselőknek elővigyázatosabbnak kell lenniük. Fontos a napi legalább kétszeri fogmosás és a mindennapos fogselyemhasználat, illetve az interdentális kefék használata. Hogy mindezen problémákat elkerüljük fordítsunk nagy figyelmet a szájápolásra.Problémák, amelyek felléphetnek fogszabályozó kezelés alatt.

Fehér elszíneződés a fogon – demineralizáció

Ha a fogak felszínén étel marad vissza, abban könnyen elszaporodnak a savakat előállító baktériumok. A sav kioldja a fogakból a kalciumot és a foszfátokat, és fehér elszíneződések formájában jelentkező úgynevezett elmésztelenedések keletkeznek a fogakon. A krétanyomra emlékeztető fehér  foltok alakaulhatnak ki a nem jól tisztított fogfelületeken. Ezek a foltok akár érzékennyé is válhatnak. Fontos leszögezni, hogy a fogszabályzó viselése önmagában nem idéz elő ilyen elszíneződéseket, ezek a nem megfelelő fogápolás következtében alakulhatnak csak ki.

Fogínygyulladás

Fogínygyulladás akkor következik be, ha a fog körüli szövetek begyulladnak.  A jelenség a fogíny vérzésével, kivörösödésével, duzzanatával és érzékenységével járhat. Fogínygyulladás noha bárkinél kialakulhat, de a fogszabályzót viselőknek az ínyvonal megtisztításának nehézsége miatt erre jobban kell ügyelniük. A probléma megelőzése érdekében minden étkezés után fogmosás, valamint naponta legalább egyszer fogköztisztító kefe használata javasolt.
A fogínygyulladás bár nem visszafordíthatatlan, nem szabad elhanyagolni! Hosszabb fennállása esetén előfordulhat, hogy a fog tartószerkezetére is ráterjed a gyulladás, és maradó károsodás alakul ki.

Fogérzékenység

Erről akkor beszélhetünk, ha a fogínyszövet visszahúzódása miatt a fognyak a felszínre kerül. Ekkor a forró, hideg vagy édes ételek és italok fogyasztása, illetve akár hideg levegő belélegzése is kellemetlen érzést válthat ki. Az átmeneti fogérzékenység egy fogszabályozás során normális jelenségnek számít, azonban, ha ez folyamatos, mindenképp jelezni kell!

Fogkövesség

A fogkő úgy jön létre, hogy a fog felszínén megtapadt lepedék idővel kemény lerakódássá alakul át.  Fogszabályozás során, ha nem megfelelő fogápolást alakalmazunk, rendszerint az ínyvonalon, közvetlenül a fogíny mentén, valamint a fogszabályzó körül alakul ki. A fogkövesség esetén könnyebben jön létre következményeként a fogínygyulladás és a fognyaki érzékenység, fogágybetegség is. A fogkőképződés megelőzéséhez elengedhetetlen a rendszeres fogmosás és fogselyem használat! Fontos tudni, hogy a kialakult fogkövet már csak a fogorvos vagy dentálhigiénikus tudja eltávolítani.

A rossz lehelet 

Amennyiben a rossz lehelet problémája a fogszabályzó felhelyezése után alakul ki – mivel ennek hátterében sok minden meghúzódhat – , ennek szinte minden esetben a nem megfelelő szájápolás az oka. A kellemetlen szagot a szájüregben megtapadt ételdarabkákban tenyésző baktériumok hozzák létre.

Hogy mindezen problémákat elkerüljük összeszedtük, mely dolgokra kell figyelni, és hogyan végezzük a szájápolást

Amire még célszerű figyelnünk – hogyan étkezzünk

A  fogak mozgatása érzékenyebbé teszi a fogakat és az ínyt egyaránt. Ezért nem csak a fogápolási, de az étkezési szokásokon is változtatni kell. Ez leginkább csak a rögzített készülékek esetén fontos. 

Hogy miért?
A rögzített készülék felhelyezését követően, és ez igaz  az aktiválásokat követő időszakokra is, érzékennyé válnak a fogak, kellemetlen feszítő érzés jelentkezik. Ez nehezíti a táplálkozást is.
De figyelnünk kell a fogszabályozó készülékre is. Fontos, hogy elkerüljük annak leválását, sérülését.

A fogszabályozás idejére puha, könnyen rágható, ételeket fogyasszunk. Nem kell lemondani a kedvelt dolgokról, de meg kell találni a módját, hogyan tudjuk azt  elfogyasztani. Például a megszokottnál puhábbra főzünk dolgokat, apró darabokra vágjuk a nehezebben rágható ételeket, előkotorjuk a darálthúsos recepteket, több főzeléket, szaftosabb ételeket készítünk, gyakrabban használjuk a turmixot. Egy kis kreativitással könnyen áthidalhatjuk a nehézségeket.
Van, ami azonban sajnos tiltólistára kerül. A ragacsos, ragadós finomságok, mint a karamell, gumicukor, ami az egész fogszabályozás időszaka alatt kerülendő.
De szintén nem javasolt a kemény húsú gyümölcsökbe való beleharapás sem. Ilyen például az alma, körte. Természetesen nem kell lemondani a gyümölcsökről, de vágjuk kockára azokat,  így azok a hátsó fogak használatával könnyen elfogyaszthatóvá válnak.
Célszerű kivenni átmenetileg a repertoárból a ropogós, kemény  ételeket, mint a pirítós héja, csonthéjasok, popcorn, chips, erősen égett szélű sültkrumpli, ropogós rántott hús, stb.
Érdemes megfogadni ezeket a tanácsokat, mert étkezéskor elengedhetnek a rögzítések: gumilánc, drót (ligatúra)

Ha ez megtörténik  –  Házi praktikákra – tanácsok a fogszabályozóval kapcsolatban felmerülő problémákra.

Kapcsolódó blogbejegyzéseink

Értékelje cikkünket!

 
Tartalom