Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Zugligeti út 60.

1121 Budapest

Kövess minket

Parodontológia [másolat]

Fogínysorvadás, fogágybetegség mint népbetegség

A fogágybetegség, köznyelven fogínysorvadás több embert érint manapság, mint gondolnánk. Hazánkban mondhatni népbetegség. A lakosság közel 70%-ánál mutatható ki a fogínysorvadás valamely stádiuma. Kialakulása általában teljesen fájdalommentes, pont ezért veszélyes. Eleinte nehezen észlelhető, később azonban komoly következményekkel jár. Fontos tudni, hogy a kezeletlen fogágybetegség sajnos a fogak elvesztéséhez vezet.

A fogágybetegség kialakulása

A nem megfelelő szájhigiénia következménye a lepedék kialakulása, amely tartós jelenléte minden esetben a fogíny gyulladásához vezet. A fogak felületén egy vékony réteg képződik, amelyet rendszeres szájápolással kellene eltávolítani. Megfelelő fogápolás nélkül azonban a fogazaton a lepedék kikristályosodik és létrejön a fogkő, amelynek felszínét állandóan lepedék borítja, s ez fenntartja a gyulladást. A fogkő eltávolítás (dentalhigiéniás kezelés), illetve a megfelelő szájápolás hatására a gyulladás megszűnik, az íny újra feszes, rózsaszín, egészséges lesz. Ennek hiányában a gyulladás az erre genetikailag hajlamos embereknél mélyebbre, a fog tartószerkezetére ráterjed, ezért fogkő eltávolítást félévente javasolt elvégeztetni. A csontpusztulás következtében gyulladt gócok, tasakok alakulnak ki, amelyet speciális anaerob baktériumok töltenek ki. A fogak a csont folyamatos pusztulása miatt elkezdenek mozogni.

A fogágybetegség tünetei

A fogínygyulladás következtében az íny vörös és duzzadt, felszíne fénylő, valamint igen gyakori az ínyvérzés, amely általában fogmosáskor észlelhető, de spontán is előfordul. Az íny puhább tapintású, mint általában, de jellemzően nem érzékeny. A fogíny duzzanata időnként extrém méretet is ölthet, akár el is takarhatja a fogak egy részét. A fogínygyulladás során egyre kellemetlenebb lehelet alakul ki, amelyet a bakteriális fertőzés okoz. Ez intő jel, amelyre érdemes odafigyelni, tehát, ha valaki a rendszeres fogápolása ellenére is kellemetlennek érzi a leheletét, feltétlenül keresse fel fogorvosát. Amennyiben fogak közötti rések megnyílnak, a fogak vándorolnak, az ínyről a gyulladás már a tartószerkezetre, a csontra is átterjedt, ilyenkor a fogak és az íny között mély tasakok alakulnak ki, melyek tele vannak speciális, gramm negatív baktériummal, amelyek a csontot direkt úton is pusztítják, de a vérkeringésen keresztül toxinokat juttatnak a szervezet egészébe.

A fogágybetegség az egész szervezetre hat

Ez a krónikus gyulladás gócbetegség forrásaként szerepelhet, ízületi gyulladást, hajhullást, bőrgyógyászati panaszokat okozhat. Bizonyos esetekben koraszülést, szív és érrendszeri problémákat idézhet elő. A cukorbetegséget súlyosbítja, illetve a kezelését megnehezíti, ha a fogágy gyulladt, tehát a fogágybetegség kezelése a diabétesz kezelését is nagyban megkönnyíti.

Parodontológus szakorvos

Amennyiben már kialakult Önnél a fogágybetegség, amit akár otthon érzékel, akár kollégáink diagnosztizálják, akkor a lehető legrövidebb időn belül el kell látogatnia a parodontológus szakorvosunkhoz, dr. Szilágyi Emeséhez. A csontpusztulás sok esetben már vissza nem fordítható, de bizonyos esetekben műtéti kezelésekkel ez is lehetséges. A fogágybetegség kezelése ezek ellenére feltétlenül javasolt, hiszen hatására gyulladásmentes állapot érhető el, hiányában viszont az érintett fogak belátható időn belül elvesztésre kerülnek.

Fogínysorvadás kezelésének folyamata

Miután a fogínysorvadás okai különbözőek lehetnek, ebből adódóan a betegség lefolyása, kialakulási formája is egyénenként eltérő lehet, ezért a kezelést egyénre szabottan kell beütemezni. A fogínysorvadás gyógyításának folyamata, illetve annak hossza elsősorban attól függ, hogy a fogínysorvadás mely fázisában kér a páciens orvosi segítséget. A megfelelő szájhigiénia elsajátítása a legelső lépés a fogínysorvadás kezelése során, ebben a dentalhigiénikus segít a páciensnek egy szájápolási tanácsadás keretén belül. Megtanítja egészen pontosan, hogyan kell használni a fogkefét, a fogköztisztító kefét, valamint a fogselymet, és megfelelő szájöblítő terméket ajánl, így lesz teljes a fogazat mechanikus tisztítása. Parodontális kezelés a kürettálás is, melyet már a parodontológus végez. Ez helyi érzéstelenítésben történő kezelés, amely során eltávolításra kerülnek az íny alatti gyulladt szövetek, s így gyakorlatilag megsemmisülnek az ott élő káros baktériumok. A kezelés végén antiszeptikus gyógyszer kerül az ínytasakokba a baktériumok további kifejlődésének megakadályozására. Bizonyos esetekben antibiotikumos kezeléssel kell kiegészíteni a beavatkozást. A kürettálás után 3-4 héttel kontrollvizsgálatra kerül sor, amelynek során orvosa kiértékeli az egyéni szájápolás hatékonyságát, a kezdeti kezelés hatékonyságát és további kezelést, parodontális műtéteket, fogeltávolítást irányozhat elő.

Parodontális műtétek

A nagyon mély fogínytasakok tisztítása, nehéz és fájdalmas lehet, ezért a kezelés helyi érzéstelenítésben történik parodontológus által. A nagyon előrehaladott állapotú parodontitis kezelésnél megeshet, hogy a fogínyt fel kell tárni, hogy orvosa hozzá férjen a mélyebben fekvő gyulladt területekhez is, bizonyos esetekben regeneratív anyagok, csontpótló illetve zománc mátrix protein kerül behelyezésre, ám ezt a műtét végén az ínyt eredeti pozíciójában összevarrják. A beavatkozás egyik fő célja, hogy a mély ínytasakokat teljesen megszüntesse. Ez sokszor azzal jár együtt, hogy a műtét után a fognyak kisebb-nagyobb mértékben szabaddá válik. A szabaddá vált felszín hőre kezdetben érzékeny lehet. Ezt azonban kezelni lehet és az érzékenység a legtöbb esetben spontán is megszűnik. Fontos, hogy az esetlegesen fellépő foghiányok területére implantátumok, vagy parodontális szempontból megfelelően pontos pótlások készüljenek.

Utógondozás

A gyógyulás után fontos fenntartani a szakorvos által elért állapotot, ezért minimum félévente meg kell jelenni a kontrollvizsgálaton, amely során fogkőlevétel, egyéni szájhigiénés tanácsadás, szükség esetén rtg felvétel készítés történik.

Ínyplasztika

Gyulladásmentes ínyrecesszió esetén a fognyak szabaddá válik, mely nem csak esztétikai problémát, de hosszútávon funkcióstabilitás csökkenést okozhat, valamint extrém hideg-meleg érzékenységet, fogmosási nehézséget, fognyaki szuvasodást. Ha ezek az indikációk fennállnak, akár fog, akár implantátum esetében, plasztikai beavatkozással korrigáljuk az íny lefutását, formáját, vastagságát sokszor a szájpadlásból kivett szabadlebeny transzplantátum beültetésével. Extrém ínyduzzanat vagy magas ínyvonal-ínyes mosoly esetén is lehetőség van az íny korrekciójára.

Ajak-nyelvfék metszés

Az alsó vagy felső ajakfék bizonyos esetekben vastag köteges tapadással hosszútávon ínyvisszahúzódást, vagy a fogak között rést okozhat, ezért ilyenkor ennek elmetszését javasoljuk, akár már kisgyermekkorban, akár később fogszabályozó kezeléssel kombinálva. A nyelvfék tapadása pedig beszédhibát, hangképzési nehézséget okozhat, ezért ennek megoldását viszonylag kisgyermekkorban javasoljuk. Ezen műtéteknél gyakran sebészi lézert használunk.