Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Zugligeti út 60.

1121 Budapest

Kövess minket

Parodontális sebészet – a fogágybetegség kezelésének műtéti lehetőségei

Parodontális sebészet – a fogágybetegség kezelésének műtéti lehetőségei

A parodontális sebészetről

 

 

A parodontális sebészet egy dinamikusan változó része a parodontológiának. Minden esetben megelőzi a konzervatív kezelés, tehát egy előzetes tisztítás, fogkőlevétel és úgynevezett parodontális státusz készítése, amikor feltérképezzük a fogak körüli szövetek pontos állapotát. Mindezeket radiológiai vizsgálatok is kiegészítik, azaz képalkotó eljárásokkal is tájékozódik a kezelőorvos a beavatkozást megelőzően.

Korábbi látogatások alkalmával a pácienssel közösen elérjük, hogy a sebészeti beavatkozás napján a parodontium, azaz a fogágy alkalmas legyen a műtétre. Ehhez természetesen a páciens részéről is sok odafigyelés, idő és energia szükséges, tehát az előzetesen begyakorolt helyes szájhigiénés rutin előfeltétele a parodontális műtéteknek, melyeknek a célja a páciens számára is tisztítható területek létrehozása, a szövetek pusztulása után megmaradt defektusok korrekciója mind a lágyrészek mind a csont tekintetében, tehát a harmonikus lefutás elérése.

Összességében a parodontális sebészeti beavatkozásookkal a betegségben érintett fogak megtartását, megmentését szeretnénk elérni a lehető legminimálinvazívabb módszerekkel. A parodontális műtét során a fogíny feltárása mindig érzéstelenítésben történik a legmodernebb érzéstelenítő eljárások alkalmazásával. A vizuális kontrollt szükség esetén nagyító szemüvegek vagy mikroszkóp és külön fényforrás segítségével is tudjuk támogatni. A parodontális tasakok kezelésének eredményeképpen sokszor a korábban reménytelennek gondolt fogakat is meg lehet tartani.

Bizonyos esetekben szükség lehet csontpótló anyagok, zománc mátrix proteinek, kollagénkészítmények vagy egyéb, a parodontium regenerálódását elősegítő anyagok alkalmazására, azonban ez nem okvetlenül kötelező, sok esetben a fenti anyagok alkalmazása nélkül szüntetjük meg a mély ínytasakokat.

Parodontális műtétek utáni antibiotikum és fájdalomcsillapító felírása és probiotikum ajánlása egyéni mérlegelés alapján történik és ezek szükségessége függ az alkalmazott sebészi technikától és felhasznált anyagoktól. Természetesen a beavatkozás utáni megváltozott otthoni szájápolási teendőkről pácienseink szóbeli és írásbeli tájékoztatást is kapnak.

A közösen elért gyógyult állapotot individuálisan meghatározott fenntartó terápia során őrizzük meg, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy ez az utolsó fázisa a kezelésnek „életre szólóan” tart.

Tehát szeretettel várunk mindenkit az előre megbeszélt kontrollvizsgálatokon, hisz ezáltal tartható meg a betegség gyógyult állapota.

A szerző:

Dr. Breiner Marcell
parodontológus szakorvos

A témával kapcsolatos írásaink

No posts were found.

Egyéb cikkeink