Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Zugligeti út 60.

1121 Budapest

Kövess minket

Orvos válaszol – Tényleg nem lehet lyukas a barázdakezelt fog? Mikor érdemes megcsináltatni?- Gyerekfogászat

Orvos válaszol – Tényleg nem lehet lyukas a barázdakezelt fog? Mikor érdemes megcsináltatni?- Gyerekfogászat

Kedves Doktor úr! 

Kislányom, Lili 5 éves, ha jól tudom lassan jönnek a maradó 6-os fogai. Mikor érdemes lezárni a barázdáit? Tényleg nem lehet lyukas az így kezelt fog? 

A rágófogak felszínén, a rágófelületen, kiemelkedő csücskök találhatók. A csücskök közötti részeket hívjuk barázdának. Ezek egyénileg változó mélységűek és formájúak. Sokszor a fogkefe sörtéi nem tudják megfelelően tisztítani ezeket a zegzugos lefutású, mély helyeket, így nagyobb az esély a fogszuvasodás kialakulására. A barázdazárás egy könnyen és fájdalommentesen alkalmazható preventív, azaz megelőző eljárás, melynek során feltöltjük a barázdákat speciális anyagokkal, ami által védjük a fogat a külső behatásoktól. A barázdazáró anyag professzionális alkalmazásával megakadályozható a baktériumok és ételmaradékok megtelepedése ezekben a nehezen tisztítható zugokban. Egy feltöltött barázda felszíne sima lesz, ezáltal könnyen tisztítható.

Általánosságban elmondható, hogy a maradó fogak áttörését követően mihamarabb ajánlott elvégezni a beavatkozást, ideális esetben 6 hónapon belül, azonban ha ez nem történt meg, még később is van értelme ennek a fajta megelőző eljárásnak. A maradó fogak 6 éves kor környékén bújnak elő, tehát érdemes figyelni Lili fogait és hamarosan ellátogatni egy gyermekfogorvoshoz. A kiterjesztett barázdazárás felnőttek esetén is kiváló megoldás az éppen kezdődő fogszuvasodások kezelésére anélkül, hogy sok foganyagot áldoznánk fel.

Alapos tisztítás és szárítás után a fogak felületét előkezeljük, majd következik a barázdazáró anyag alkalmazása, melyet egyénileg választunk ki. A beavatkozás teljes mértékben fájdalommentes, ezért gyermekek esetén ideális a fogorvoshoz szoktatásra, bátrabban vágnak bele a hosszasabb kezelésekbe is.

 

Dr. Breiner Marcell

Általános fogorvos