Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Zugligeti út 60.

1121 Budapest

Kövess minket

Orvos válaszol – Mikor kell elkezdenünk kisbabánk szájápolását? – Gyerekfogászat

Orvos válaszol – Mikor kell elkezdenünk kisbabánk szájápolását? – Gyerekfogászat

Kedves Dentalkópé gyerekfogászat!

Hamarosan megszületik az első gyermekünk, szeretnénk mindent jól csinálni ami az egészségét illeti. Mikor kell elkezdenünk kisbabánk szájápolását?

Ha egészen pontosak szeretnénk lenni, már a születésétől kezdve gondolnunk kell gyermekünk szájüregének ápolására. A fogak áttörése előtt is érdemes az ínyt egy vékony gézlappal áttörölni étkezések után. Az első tejfogak megjelenésével, ami 6 hónapos kor körül várható, a rendszeres fogápolásnak kezdetét kell vennie.  Eleinte próbálkozhatunk ujjra húzható fogdörzsölőkkel, fogkefékkel, majd térjünk át kifejezetten életkornak megfelelő méretű, puhasörtéjű gyermekfogkefére. Manapság már számtalan különböző formájú és színű gyermekfogkefe van a piacon, ami segítségünkre lehet a fogmosás játékos megkedveltetésében is.

Mivel a gyerekek gyakran rágcsálják a fogkeféjüket, érdemes figyelni a sörték állapotára. Amennyiben elhasználódtak a sörték vagy eltelt 3 hónap a használat kezdete óta, ideje újat vásárolni. A fogkefe mellett nagyon fontos, hogy fogkrémet is használjunk. Számos tévhit kering különböző fórumokon a fluorid káros hatásairól. Ha fogkrémválasztás előtt állunk azonban fontos tudni, hogy a fluoridnak lokálisan (fogkrém formájában) alkalmazva jelentős szerepe van a fogszuvasodás megelőzésében, hiszen képes beépülni a fogzománcba, ezzel megnövelve a zománc savakkal szembeni ellenállását és a fogszuvasodást okozó baktériumok anyagcseréjét is képes megváltoztatni. Emiatt az életkornak megfelelő mennyiségű fluoridot tartalmazó fogkrém használata javasolt naponta kétszer. 3 éves korig 75-150ppm fluoridtartalmú, 3-6 éves korban 250-500ppm fluoridtartalmú, 6-12 éves korban 1250-1450 ppm fluoridtartalmú pasztát vásároljunk.

A mennyiségre is oda kell figyelnünk. 2 éves kor alatt egy vékonyan elkent réteget, 2-5 év között egy kisebb borsónyi fogkrémet kell felvinnünk a fogkefére. Jó, ha engedjük önállóan kísérletezni a fogmosással gyermekünket, de 6-8 éves korig mindenképpen fontos a szülői felügyelet, hiszen addig nem rendelkeznek még megfelelő manuális készséggel és kellő odafigyeléssel. A kicsiket érdemes már 2-3 évesen fogorvosi vizsgálatra vinni, ahol a fogak épségének ellenőrzése mellett lehetőség nyílik a rendelői környezettel és a gyermekfogorvossal való megbarátkozásra. A gyermek korai pozitív tapasztalatai megkönnyíthetik a későbbi esetleges kezelések sikerességét.

Dr. Auth Adrienn

Gyermekfogorvos

Tetszett a cikk ? Értékelje oldalunkat!