Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Zugligeti út 60.

1121 Budapest

Kövess minket

Orvos válaszol – Igaz-e, hogy a fogágybetegségem csak a fogkő miatt alakult ki?

Orvos válaszol – Igaz-e, hogy a fogágybetegségem csak a fogkő miatt alakult ki?

Mai ismereteink szerint a fogágybetegség multifaktoriális eredetű kórkép, tehát nem csak a fogkő okolható a fogágy pusztulásáért, hanem számos egyéb rizikótényező is.

Rizikótényező az összes olyan tényező, amelyek jelenlétében lényegesen nagyobb arányban alakulhat ki az adott betegség, ez esetben a fogágybetegség, mint azok hiányában.

 

Mik a fogágybetegség rizikótényezői, és mit tehetünk ellenük?

 

 • Rossz szájhigiéné
  Rendelőnkben különösen nagy hangsúlyt fektetünk az egyénre szabott szájhigiénés módszerek tanítására, és a különböző kiegészítő ápoló eszközök bemutatására, hiszen a fogkefe önmagában nem elégséges a tisztán tartáshoz.
  A fogkőképződést elősegítő helyi tényezők
  Ilyenek lehetnek a fogak helyzeti rendellenességei. Például torlódott fogakat nagyobb kihívás tisztítani, ilyen esetekben fogszabályozással tudjuk elősegíteni a későbbi otthoni tisztítást. A fogak alakja, gyökéroszlási helyzete, vagy akár zománcfejlődési zavarok is nehezíthetik a fogsor megfelelő ápolását. Elálló szélű tömések, nem megfelelő koronaszélek szintén fokozott fogkőképződéshez vezethetnek, ezek megigazításával, cseréjével azonban elkerülhető a fogakat tartó szövetek pusztulása.
 • A motiváció hiánya
  Elkötelezettek vagyunk kedves Pácienseink iránt, és amint úgy érezzük, hogy a fenntartó terápiánk során csökken a motivációs szint, különböző módszerekkel mutatunk rá újra és újra a tisztítás fontosságára.
 • Fokozott rágóerő
  Számos ok miatt alakulhat ki a fogak túlterheltsége, ilyenkor a kezelőorvos a megfelelő terápiával kiküszöböli ezeket a káros erőket, ezzel helyreállítva a fogágy egészségét.
 • Dohányzás
  „Azoknál, akik napi 10 cigarettánál kevesebbet szívtak, 2,79-szer, míg azoknál, akik napi 30 cigarettánál többet szívtak 6-szor volt nagyobb a valószínűsége annak, hogy súlyos fogágybetegség fejlődjön ki.”
 • Stressz
  Bizonyos akut parodontológiai kórképek kialakulásával szoros összefüggést mutat a stressz. Egyéb közvetlen és közvetett folyamatok által befolyásolja a kérdésben felmerülő betegség kialakulását és lefolyását, ezért egyre nagyobb hangsúlyt érdemes fektetni kezelésére.
 • A szervezet védekezését csökkentő általános betegségek
  Ilyen például a cukorbetegség. Esetében, ha jól kontrollált az alapbetegség, az mindenképpen kedvezőbb fogorvosi szempontból is.
 • Genetikai tényezők, családi halmozott előfordulás
  A fentieket látva elmondható, hogy környezeti tényezők, genetika, szisztémás betegségek (cukorbetegség), életmódi tényezők és egyéb faktorok mind szerepet játszanak a fogágybetegség kialakulásában és lefolyásában. Fontos megállapítani azonban, hogy a kor előrehaladtával a környezeti és viselkedési faktorok egyre inkább relevánsak, tehát az évek alatt felhalmozódott lepedék és fogkő, a kedvezőtlen szokások, a dohányzás, vagy a rossz táplálkozás, valamint a rendszertelen fogorvoshoz járás vélelmezhetően időarányosan befolyásolják a betegség lefolyását. Fiatalabb korban a genetikai komponensnek lehet nagyobb szerepe. Mindenesetre leszögezhető, hogy a genetika mindig közrejátszik a fogágybetegségben.

 

Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy kritikus folyamatosan monitorozni a rizikótényezőket, melyek folyamatos kölcsönhatásban vannak szervezetünkkel, és sokszor aprónak tűnő közbeavatkozásokkal tudjuk ezt a nem lineáris betegséget egyensúlyi helyzetbe hozni.

Dr. Breiner Marcell

Általános fogorvos, parodontológus rezidens orvos

Források:

Dent Clin North Am. 2015 Oct;59(4):761-80. doi: 10.1016/j.cden.2015.06.005. Epub 2015 Aug 1. What is the Contribution of
Genetics to Periodontal
Risk?
Bruno G. Loos, DDS, MSc, PhDa,*,
Georgios Papantonopoulos, DDS, MScb,
Søren Jepsen, DDS, MSc, PhDc, Marja L. Laine, DDS, PhD
Gera István: Parodontológia, Semmelweis kiadó, Budapest 2009.

Kérdése van? Írja meg!

  Kíváncsiak vagyunk véleményére! Tetszett a cikk?