Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Bimbó út 139/B

1026 Budapest

Kövess minket

Orvos válaszol – Igaz-e, hogy a fogágybetegségem csak a fogkő miatt alakult ki?

Orvos válaszol – Igaz-e, hogy a fogágybetegségem csak a fogkő miatt alakult ki?

Mai ismereteink szerint a fogágybetegség multifaktoriális eredetű kórkép, tehát nem csak a fogkő okolható a fogágy pusztulásáért, hanem számos egyéb rizikótényező is.

Rizikótényező az összes olyan tényező, amelyek jelenlétében lényegesen nagyobb arányban alakulhat ki az adott betegség, ez esetben a fogágybetegség, mint azok hiányában.

 

Mik a fogágybetegség rizikótényezői, és mit tehetünk ellenük?

 

 • Rossz szájhigiéné
  Rendelőnkben különösen nagy hangsúlyt fektetünk az egyénre szabott szájhigiénés módszerek tanítására, és a különböző kiegészítő ápoló eszközök bemutatására, hiszen a fogkefe önmagában nem elégséges a tisztán tartáshoz.
  A fogkőképződést elősegítő helyi tényezők
  Ilyenek lehetnek a fogak helyzeti rendellenességei. Például torlódott fogakat nagyobb kihívás tisztítani, ilyen esetekben fogszabályozással tudjuk elősegíteni a későbbi otthoni tisztítást. A fogak alakja, gyökéroszlási helyzete, vagy akár zománcfejlődési zavarok is nehezíthetik a fogsor megfelelő ápolását. Elálló szélű tömések, nem megfelelő koronaszélek szintén fokozott fogkőképződéshez vezethetnek, ezek megigazításával, cseréjével azonban elkerülhető a fogakat tartó szövetek pusztulása.
 • A motiváció hiánya
  Elkötelezettek vagyunk kedves Pácienseink iránt, és amint úgy érezzük, hogy a fenntartó terápiánk során csökken a motivációs szint, különböző módszerekkel mutatunk rá újra és újra a tisztítás fontosságára.
 • Fokozott rágóerő
  Számos ok miatt alakulhat ki a fogak túlterheltsége, ilyenkor a kezelőorvos a megfelelő terápiával kiküszöböli ezeket a káros erőket, ezzel helyreállítva a fogágy egészségét.
 • Dohányzás
  „Azoknál, akik napi 10 cigarettánál kevesebbet szívtak, 2,79-szer, míg azoknál, akik napi 30 cigarettánál többet szívtak 6-szor volt nagyobb a valószínűsége annak, hogy súlyos fogágybetegség fejlődjön ki.”
 • Stressz
  Bizonyos akut parodontológiai kórképek kialakulásával szoros összefüggést mutat a stressz. Egyéb közvetlen és közvetett folyamatok által befolyásolja a kérdésben felmerülő betegség kialakulását és lefolyását, ezért egyre nagyobb hangsúlyt érdemes fektetni kezelésére.
 • A szervezet védekezését csökkentő általános betegségek
  Ilyen például a cukorbetegség. Esetében, ha jól kontrollált az alapbetegség, az mindenképpen kedvezőbb fogorvosi szempontból is.
 • Genetikai tényezők, családi halmozott előfordulás
  A fentieket látva elmondható, hogy környezeti tényezők, genetika, szisztémás betegségek (cukorbetegség), életmódi tényezők és egyéb faktorok mind szerepet játszanak a fogágybetegség kialakulásában és lefolyásában. Fontos megállapítani azonban, hogy a kor előrehaladtával a környezeti és viselkedési faktorok egyre inkább relevánsak, tehát az évek alatt felhalmozódott lepedék és fogkő, a kedvezőtlen szokások, a dohányzás, vagy a rossz táplálkozás, valamint a rendszertelen fogorvoshoz járás vélelmezhetően időarányosan befolyásolják a betegség lefolyását. Fiatalabb korban a genetikai komponensnek lehet nagyobb szerepe. Mindenesetre leszögezhető, hogy a genetika mindig közrejátszik a fogágybetegségben.

 

Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy kritikus folyamatosan monitorozni a rizikótényezőket, melyek folyamatos kölcsönhatásban vannak szervezetünkkel, és sokszor aprónak tűnő közbeavatkozásokkal tudjuk ezt a nem lineáris betegséget egyensúlyi helyzetbe hozni.

Dr. Breiner Marcell

Általános fogorvos, parodontológus rezidens orvos

Források:

Dent Clin North Am. 2015 Oct;59(4):761-80. doi: 10.1016/j.cden.2015.06.005. Epub 2015 Aug 1. What is the Contribution of
Genetics to Periodontal
Risk?
Bruno G. Loos, DDS, MSc, PhDa,*,
Georgios Papantonopoulos, DDS, MScb,
Søren Jepsen, DDS, MSc, PhDc, Marja L. Laine, DDS, PhD
Gera István: Parodontológia, Semmelweis kiadó, Budapest 2009.

Kérdése van? Írja meg!

  Lehet, Ön is érintett!

   

  A fogágybetegség kezelése, a parodontológia egy olyan területe a fogászatnak, melyről kevés szó esik. Ennek oka, hogy gyakran nem típusos tünetekkel járó kórkép, és nem is gondolunk arra, hogy valami komolyabb kezelést igénylő problémával állunk szemben. Pedig kezeletlensége esetén az egész szervezetet érintő következményekkel járhat. A fogágybetegség észrevétlen tünetei miatt gyakran csak késve diagnosztizálható probléma.

  • No posts were found.

  Kíváncsiak vagyunk véleményére! Tetszett a cikk?

   
  Tartalom