Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Zugligeti út 60.

1121 Budapest

Kövess minket

Nobel Procera eljárással készülő fogpótlások

Nobel Procera eljárással készülő fogpótlások

A hagyományos porcelán fogpótlások alapanyaga a nikkel-mentes kobalt-króm. Itt egy fém alapsapkára van körkörösen a porcelán ráégetve. Ennek a fémnek van egy kedvezőtlen hatása, ez az ínyszél szürkés elszíneződése. A elülső fogak esetén ez kifejezett esztétikai problémát jelenthet. Hányszor látunk már mi is beszélgetés közben a szemben állónak elülső fogainál szürkés elszíneződést?

A megoldást a fémmentes kerámia pótlások jelenthetik. A megjelenésük teljesen természetes, beleidomul a környezetébe, nincsen zavaró fémszél. Másik, nagyon fontos előnye, hogy ezek az anyagok biokompatibilisek, nincsen allergizáló hatásuk. Mivel fémmentes, megszűnik a szájban bekövetkező szélsőséges hőmérsékleti változások iránti érzékenység. A fémmentes koronák lehetővé teszik az ínyszövetek újbóli növekedését a pótlás körül, ezáltal az sokkal természetesebb hatást eredményez. A koronákat CAD/CAM technológiával tervezik és készítik, biztosítva ezzel, hogy az mikroszkopikus pontossággal illeszkedjen a lecsiszolt foghoz. Ezek kiküszöbölik a a hagyományos koronák rossz illeszkedésének esélyét és abból eredő ínyt irritáló hatások, valamint azok rendelői módosítása sem szükséges. Implantátumra készülő fogpótlásoknál is kifejezett és talán még nagyobb jelentősége van annak, hogy ne egy pontatlan felület érintkezzen a implantátumot körbevevő ínyszövettel. Hagyományos öntési eljárásnál mindig lesz pontatlan és érdes felület, ami folyamatos irritációhoz és később az íny gyulladásához vezethet. Ez hosszútávon akár az implantátum elvesztéséhez is vezethet, tehát nagyon fontos a megfelelő anyag és technológia kiválasztása a fogpótlás készítésénél. A siker kulcsa ha a fogpótlás egy maximális pontossággal és biokompatibilis anyagból készül, ilyen a CAD/CAM és zárt technológiai rendszerben készülő fémmentes anyagok.
Rendelőnkben a fémmentes pótlások a Nobel Procera technológiával zirkonium-oxid kerámiából készülnek.

Mi a Nobel Procera korona?

A Nobel Procera a világon az első CAD/CAM módszerrel előállított fogpótlás gyártó rendszer melynek termékeit a paciensek ezrei hordanak a szájukban évtizedek óta. 1983-ben Matt Anders Procera néven útjára indított a digitalis fogtechnika egyik alapkövének számító rendszert. Ezzel a rendszerrel kapcsolatban rendelkezünk a legtöbb tudományos kutatási eredménnyel, ami egyedülálló a CAD/CAM rendszerek között. Az eredmények egyértelműen mutatják, hogy nemcsak a hagyományos öntési technológiákkal szemben, hanem a fémmentes CAD/CAM rendszerek között is a Procera rendszer rendelkezik a legnagyobb pontossággal. [CITATION]
A klinikai relevanciája ennek kifejezetten nagy, mivel a hosszútávú eredményesség és tartósság egyik alapköve.
Az eljárás lényege, hogy a számítógépes segítséggel tervezik, majd gyártják le az egyedi páciens igényeknek megfelelő koronákat, hidakat, implantos fogpótlásokat. Folyamatos minőségbiztosítás és állandó felügyelet mellett, gyári minőségben és precizitással kerülnek ki a központi gyárból koronák és hídtagok milliói. Az állandó minőséget a fejlett technológiák, fogtechnikai mértékkel is hatalmas gépek és a folyamatos fejlesztések biztosítják.

Az egész eljárás a lenyomatból készített gipszminta digitalizálásával kezdődik. Ez a Nobel Procera szkenner. A technikus teljes 3D környezetben, nagyított képet lát és így tervezheti meg az egyedi kialakítású koronákat, hidakat. A tervezést követően a gyár megkapja az adatokat, és egy ellenőrző pont után gépek, robotok sorozata dolgozik a megvalósításon. A csomagolás előtt még egyszer alaposan átvizsgálják, hogy megfelelő minőségben induljon útjára a termék. A technikus ezután erre a vázra a kerámia rétegeket égetve az eredetihez megszólalásig hasonló fogat készít.

A NobelProcera eljárás során többféle anyagból készülhet az elkészítendő fogpótlás, ezek a zirkonium-oxid kerámia, aluminium-oxid kerámia, titán és emax lithium-diszilikát-kerámia.

Ha az Ön érdeklődését is felkeltette a Nobel Procera eljárással készülő fogpótlások, forduljon bizalommal hozzánk!

 

Dr. Németh Dániel

Konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvos

 

[CITATION] :
Int J Prosthodont. 2015 Sep-Oct;28(5):509-11. doi: 10.11607/ijp.4359.
Marginal and Internal Discrepancies of Posterior Zirconia-Based Crowns Fabricated with Three Different CAD/CAM Systems Versus Metal-Ceramic.
Ortega R, Gonzalo E, Gomez-Polo M, Suárez MJ.