Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Bimbó út 139/B

1026 Budapest

Kövess minket

Mosolytervezés

Mosolytervezés

Azzal kerestem föl a fogorvosomat, hogy szeretném, ha az első fogaim szebbek lennének. Mostanra kicsit már elszíneződöttnek, kopottnak és töredezettnek látom őket. Egyre inkább zavar az is, hogy szabálytalanul állnak a nagymetsző fogaim.

Van arra lehetőség, hogy szép mosolyom legyen, de ne hasson műnek és természetellenesnek? Lehetséges ez fogszabályozó kezelés nélkül?

A fogorvosom elmagyarázta, hogy ahhoz, hogy tökéletes eredményt érjünk el szükség van mosolytervezésre a beavatkozások megkezdése előtt.

Mi az a mosolytervezés?

A mosolytervezés során a cél az, hogy olyan módon állítsuk helyre páciensünk frontfogait, hogy azok a lehető legjobban passzoljanak a páciens egyéniségéhez és arcához. Így a páciens arcával, ajkaival, fogaival harmonizáló egyéni, teljesen természetesnek ható, de mégis szabályos mosolyt tudunk alkotni. A mosolytervezés alapján készülő restauráció a fogorvostól és a fogtechnikustól is az arc és a fogazat esztétikai szabályszerűségeinek ismeretén túl művészi igényességet, odafigyelést, megfelelő tervezést és rendkívül precíz kivitelezést igényel.
A mosolytervezés célja nem csak az esztétika helyreállítása. Legalább ilyen fontos és szintén precíz tervezést igényel, hogy az elkészülő fogak a hibás funkciókat harapási rendellenességeket is orvosolják.
Megfelelő tervezéssel elérhetjük tehát hogy az így készülő restaurációk helyreállítsák a rágószerv egészséges működését is és így nem csak szép de funkcionálisan is stabil és hosszú évekig hibátlanul működő helyreállítást tudjunk készíteni pácienseinknek.

Hosszabb lesz a kezelés, ha mosolytervezést is szeretnék?

A szokásos kezelési menethez képest a mosolytervezés egy plusz alkalmat igényel.

Az első konzultáció során teljes körű fogászati szűrővizsgálatot végzünk, panoráma röntgent készítünk. Felmérjük a problémákat, a páciens igényeit maximálisan figyelembe véve. Megválaszoljuk a felmerülő kérdéseket.

Ezt követően fotókat készítünk és mintát veszünk a modellek elkészítéséhez.

A fotók és a modellek alapján számítógépes szoftver és 3D -s tervezés segítségével a fogtechnikussal közösen elkészítjük azt a 3 D-s mosolytervet ( digitális vagy hagyományos wax -up modellt), ami alapján a továbbiakban a kezeléseket végezzük majd.
A második találkozáskor már ezt a tervet láthatja a páciens.

Ez alapján a modell alapján ideiglenes restaurációt készítünk (mock- up) még a kezelések megkezdése előtt. Ez lehetőséget ad arra, hogy a páciens a kezelés megkezdése előtt láthassa a végeredményt. Ezeket az ideiglenes restaurációkat a páciensek pár napig vagy akár hetekig is viselhetik. Ezáltal lehetőségünk van a várható esztétikai és funkcionális eredmény ellenőrzésére.
Miután megterveztük páciensünk mosolyát, elkészítjük a kezelési tervet.

 

Milyen kezelésekre számíthatok a tervezést követően?

Recontouring technika:
A minimál invazív technikák közé sorolható, a fogak kontúrozásával, polírozásával járó
technika. A beavatkozás célja az eredeti fog- és mosolykarakter megőrzése mellett a
túlkonturált fogalakok polírozása, az erőteljes szögletek lekerekítése, a lerepedezett
zománcszélek lesimítása, a torlódás miatt kialakult diszharmónia mérséklése.

Direkt felépítéses technika a „natural layering concept” szabálya szerint:
Minimál invazív technika, mely a fogak helyes, harmonikus alakját, a mosolyra vonatkozó
szabályok megvalósítását speciális kompozit anyagokkal történő felépítéssel,teszi lehetővé. A
technika alkalmas a letört fogak éli részeinek helyreállítására, szokatlan fogformák
helyreállítására, rések zárására, foghossz korrigálására, enyhe torlódások korrigálására
(instant fogszabályozás).

Indirekt héjak, szóló koronák készítése:
Indirekt (fogtechnikus által készített) restaurációk segítségével szintén lehetséges a tervezett
mosoly kialakítás. Ilyen esetekben teljes kerámia helyreállításokat (héjak, koronák, hidak),
készítünk.

 

Milyen szabályszerűségek alapján tervezi meg a mosolyomat a fogorvos és a fogtechnikus?

Az esztétikai tényezőkön belül megkülönbözetünk makro-, mini- és mikroesztétikát. A mosolytervezés bizonyos fázisaiban mindegyik tényező vizsgálata megtörténik.

Makroesztétika

A makroesztétika az arc harmóniáját vizsgálja. Az arcberendezéssel, valamint az arc és a mosoly viszonyával foglalkozik. A makroesztétikát legalább másfél méterről tudjuk megfigyelni. A klinikai gyakorlatban a makroesztétika értékelése fotókon végzett geometriai, matematikai mérésekkel történik, különböző meghatározott referenciapontok segítségével.

Miniesztétika

A mini esztétika a mosoly harmóniáját vizsgálja. A miniesztétika az ajak, a fogak és az íny nyugalmi, illetve mosolygás közben fennálló viszonyát vizsgálja. Ezt a viszonyt közelebbről tudjuk megfigyelni, mint azt a makroesztétikánál említettük. Ez a távolság nagyjából akkora, mintha az asztalnál velünk szemben ülőt vizsgálnánk, azaz 60 cm és 1,5 m közé esik. Számos útmutatás van az ajak, a fogak, valamint az íny egymáshoz való viszonyának vizsgálatára. Ezek a mosoly frontális, vertikális, horizontális paramétereit mérik. A miniesztétika legalapvetőbb eszköze a klinikumban készült fénykép. A vizsgálatokat nyugalmi (M pozíció) és mosolygó (E pozíció) helyzetben végezzük.

Mikroesztétika

A mikroesztétika a fogesztétikával és az íny esztétikájával foglalkozik. A mikroesztétika az íny és a fogak finomszerkezetével foglalkozik. Ennek a megfigyelése 60 cm-nél közelebbről történik. A fogak vagy az íny mikroesztétikáját megfelelő megvilágítás, illetve nagyítás mellett lehet vizsgálni. A dokumentációhoz, a későbbi összehasonlíthatóság miatt is, intraorális fényképek készítése szükséges.

 

Hogy időzítsem a fogászati kezeléseimet, ha mosolytervezést is szeretnék?

Mosolytervezést általában a nagy, sok fogat érintő fogászati kezelés sorozatok előtt szoktunk ajánlani pácienseinknek.

Ezek a kezeléssorozatok sokszor hosszadalmasak. Sok türelmet, rugalmasságot és nagyfokú kooperációt követelnek meg a páciens részéről is.

Mindenképpen olyan időpontot célszerű választani a kezelésekre, amikor nincs közben nagyobb utazás vagy olyan elfoglaltság, ami nem teszi lehetővé a kezelések zavartalan kivitelezését.