Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Zugligeti út 60.

1121 Budapest

Kövess minket

Modern diagnosztika

Valljuk, hogy a jól megválasztott terápia alapja a pontos diagnózis.

Fogászatunkon a legmodernebb diagnosztikai technológiával várjuk Pácienseinket! A rendelőnkben elérhető diagnosztikai eszközök nem csak meggyorsítják, de kényelmesebbé, tervezhetőbbé és legfőképpen biztonságosabbá teszik a tervezett és szükségessé vált fogászati kezeléseket.

Helyben elérhető vizsgálatok

  • röntgen
  • panorámaröntgen
  • 3D CBCT 
  • A legmodernebb technológia fogászatunkon!

 

A röntgent, panorámaröntgent nem kívánjuk bemutatni, de a legmodernebb 3D CBCT –  Cone Beam CT technológiában rejlő lehetőségeket érdemes megismerni.

Modern diagnosztika a legmodernebb fogászati diagnosztikai eszköz – a 3D CBCT

Annak érdekében, hogy pácienseink fogainak és állcsontjainak állapotáról a legtisztább és legrészletesebb képet kaphassuk, mindezt felesleges sugárterhelés nélkül, rendelőnkben egy 3D CBCT – 1737 Morita Veraviewepocs 3D R100 CP – teszi teljessé a digitális diagnosztikát. Munkánk minden területén a legnagyobb segítségünk, legyen szó gócvizsgálatról TMI izületi panaszról, egyszerűbb foghúzásról, fogszabályozásról, gyökérkezelésről, szájsebészeti illetve parodontológiai műtétről, vagy akár nagyobb lélegzetvételű implantációs beavatkozásról.

A 3D CBCT egy olyan speciális digitális röntgen leképezési módszer, amelyet kifejezetten fogászatok számára az állcsontok és a fogak vizsgálatára fejlesztettek ki. Nagy előnye a hagyományos panorámaröntgennel szemben, hogy a vizsgálandó területről sokkal részletesebb, torzulás nélküli képet ad a kevésbé modern diagnosztikai eszközökkel összevetve.
A CBCT, a modern technológiájának köszönhetően a felvétel során kúp alakban széttérő röntgensugárnyalábbal kétdimenziós képek sorozatát készíti el, majd egy számítógépes program segítségével azt háromdimenziós képpé alakítja.
A képalkotás ebben az esetben is röntgensugarakkal történik, de a sugárterhelése rendkívül alacsony, az általános orvoslásban használatos CT-hez képest 1-5% alatti sugárdózissal végzi a vizsgálatot.
A CBCT által készített képek méretei tizedmilliméter pontosságúak és nem vetültek, hajlottak, mint ami a panoráma röntgennel készített képek esetében gyakorta megesik. Sokkal pontosabb képet kap az így készült felvételeken keresztül az orvos a valós anatómiai viszonyokról. Az elkészült felvételeken milliméter pontosságú mérések is végezhetők. De nem csak ebben tud többet ez a technológia.

A CT felvételen a csont sűrűsége is mérhető, mely nagy segítséget nyújt implantációs beavatkozások tervezésénél. E diagnosztikai lehetőségnek a góckutatások, illetve rejtőzködő fogászati elváltozások felderítése során is nagy jelentősége van, a gyulladásos folyamatok következtében történő szövetelváltozások megjelenítésében.

A 3D CBCT vizsgálat előnyei

Kisebb sugárdózis

A 3D CBCT képalkotó eljárás előnye a hagyományos CT vizsgálattal szemben az, hogy lényegesen kisebb sugárdózis mellett ez a képalkotó eljárás a fogorvosok, szájsebészek, implantológusok, parodontológusok számára a szájüreg és képleteinek tökéletes, méretarányos leképzését biztosítja, így alapos és biztonságos kezelési terv elkészítését teszi lehetővé.

Részletes képanyag a legjobb felbontásban

Ma már sokszor kevés a panoráma RTG felvétel kétdimenziós képe a diagnózis felállításához, az implantátum behelyezéséhez, a fogak arcüreghez való viszonyának megállapításához, a gyulladásos területek, cysták kiterjedésének felderítéséhez, az anatómia viszonyok értékeléséhez, betegségek felismeréséhez, ezért szükséges a CBCT felvétel elkészítése és kiértékelése.

Pontos tervezés lehetősége: a 3D szoftver segítségével a felvétel után közvetlenül tervezhető az implantátum behelyezése. Így például implantátum behelyezése előtt elengedhetetlen e felvétel, hogy a megfelelő méretű és típusú implantátumot ki lehessen választani, illetve a behelyezés irányát és a helyét gondosan meg lehessen tervezni.

MILYEN ESETEKBEN TUD A CBCT TECHNOLÓGIA A BIZTOS DIAGNÓZIS SEGÍTSÉGÉRE LENNI?

Kontroll/ellenőrzővizsgálat esetleges fogászati góckutatás során

A CBCT vizsgálat számtalan fogászati panasznál, rutin műtéteket megelőzően alkalmazható és javíthatja a pontos diagnózis felállításának valószínűségét, ezáltal a választott terápia eredményességét

Foghúzást megelőzően segít felfedni az idegcsatornákat, idegpályákat, így például egy szabálytalan gyökerű bölcsességfog eltávolítása előtt kiszűrhető annak sérülése, minimalizálható a későbbi komplikáció kialakulása. De egy bent maradt gyökérdarabka vagy idegen test is könnyedén észrevehető általa.

Implantáció tervezésénél
Ezen technológia teszi lehetővé a navigációs implantációt is, melynek során egy 3D program segítségével történik az implantáció tervezése és pozícionálása.  Az úgynevezett Face-scan opció segítségével még a páciens arcát is meg lehet jeleníteni a CBCT felvételen a végső eredmény bemutatása érdekében. Korábbi csontpótlások gyógyulása is mérhető, illetve a szükséges csontmennyiség jelenléte is.

Bővebben itt olvashat az implantáció tervezéséről – Navigációs sebészet – egy modern technológia a fogbeültetés területén 

Endodoncia
CBCT segítségével a különleges lefutású gyökércsatornák gyökérkezelése sokkal pontosabbá válhat, szinte lehetetlen ezekről egy kétdimenziós képalkotóval kellő pontosságú felvételt készíteni. Korábbi gyökértömések pontosságát csak ezen eljárással tudjuk megvizsgálni, de lehetőségünk nyílik a gyökérkezelt fog esetleges sérüléseinek vizsgálatára is.

Fogszabályozás
A fogszabályozóhoz szükséges oldalirányú, un teleröntgen készítésére is lehetőségünk van.

TMI  – Temporo Mandibularis Ízületi problémák gyanúja esetén – az állkapcsizületeket érintő problémák, panaszok vizsgálatára és feltérképezése során.

A VIZSGÁLAT MENETE

A gép hasonlít egy panoráma röntgenhez, és hasonló előkészületeket igényel, mint egy hagyományos röntgenfelvétel.

  • A felvétel megkezdése előtt tájékoztatjuk a pácienst a vizsgálat menetéről és ellátjuk a megfelelő instrukciókkal. Minden fémet, ékszert, fém tartalmú fogsort el kell távolítani, a test egyéb részeinek védelmében ólommellényt kap a Páciens.
  • A vizsgálat 40-60 másodpercet vesz igénybe, kényelmes, ülő pozícióban.
  • A felvétel során fontos a mozdulatlanság az értékelhető felvételek elkészítése érdekében. Ellenkező esetben homályos kép keletkezhet, ami a felvétel megismétlését teheti szükségessé.
  • A vizsgálat első lépéseként egy kis felvétel készül, egy panoráma röntgenfelvétel sugárdózisának mindössze 5%-ának sugárterhelésével.

Az elkészült felvételeket külön igény esetén pendrive-on, illetőleg egy magadott linkről 1 hónapig letölthető formátumban nyújtjuk át a páciensnek.

Kérdése van? Írja meg!

    Időpontkérés