Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Bimbó út 139/B

1026 Budapest

Kövess minket

Mikroszkópos gyökérkezelés

Mikroszkópos gyökérkezelés - microscopic root canal treatment

2021 év végétől a mikroszkópos gyökérkezelés is elérhető fogászatunkon.


A mikroszkópos gyökérkezelés egy olyan eljárás, amely során a kezelést végző specialista egy speciális nagyító eszközt, operációs mikroszkópot alklamazva végzi el a gyökérkezelést. A mikroszkóp lehetővé teszi, hogy a szabad szemmel nem látható részleteket is vizsgálni tudjuk a fogakban. Mikroszkóp alkalmazásával tehát növelhető a bonyolult anatómiájú fogak sikeres kezelése.

 

Miért érdemes alkalmazni a mikroszkópos gyökérkezelés technikáját?
A hagyományos, nem nagyításban végzett gyökérkezelés során a kezelést végző orvos valójában nem látja, a fog gyökércsatornáit. Szabad szemmel a gyökércsatornák az egészen kezdeti bemeneti részeket leszámítva nem láthatóak. Nem nehéz tehát elképzelni, hogy mennyivel pontosabb, precízebb munkát tudunk végezni akkor, ha pontosan látjuk az általunk kezelt gyökércsatornákat és a fog belsejét. A nagyításban végzett gyökérkezelések kivitelezése speciális szaktudást igénylő feladat.

A mikroszkópos gyökérkezelés előnyei:

 

 1. Pontos, precíz diagnózis lehetősége

Sokféle oka lehet annak, hogy miért kell gyökérkezelni egy fogat. A fog kiindulási állapota nagyon sokszor lényegesen befolyásolja azt, hogy a kezelés végül sikeres lesz-e vagy sem. Mikroszkóppal olyan részleteket is felfedezhetünk, ami egyértelműen alátámasztja azt, hogy egy fogat érdemes-e gyökérkezeléssel kezelni vagy az adott gyulladásos folyamat és fájdalom mögött olyan elváltozás áll, ami nem gyógyítható gyökérkezeléssel. Ilyen például a fogak hajszálrepedése, ami semmilyen más módon nem ismerhető fel pontosan csak mikroszkóppal belenézve a fogba. Így elkerülhetőek azok az évekig húzódó bizonytalan eredetű panaszok, fájdalmak, amik hátterében sokszor a fog repedése áll.

 

 1. Bonyolult anatómiájú fogak sikeres kezelésének lehetősége

 Fogaink gyökereinek, mint ahogy más szerveinknek is, van egy általános szabályszerűségekkel jellemezhető, jól leírható szerkezeti felépítése (anatómiája).
Sokszor azonban a valóságban ettől egyedileg lényegesen eltérő szerkezetü fogakkal találkozunk. Ilyen eltérések lehetnek például a fogak gyökereinek, és az ezekben a gyökerekben elhelyezkedő gyökércsatornák számában fellelhető változatosság.
Sokkal többször találkozunk több vagy éppen kevesebb gyökércsatornával egy fogban, mint, ahogyan azt az általános szabályok szerint várnánk.
De eltérés lehet a csatornabemenetek elhelyezkedésében is. Sokszor nem is ott indul egy gyökércsatorna, ahol azt keressük, hanem máshol nehezen fölismerhető helyen bújik meg a gyökércsatornák kezdeti szakasza. A gyökércsatornák néha meglepően szűkek vagy tágak, és nagyon nagy görbülettel rendelkezőek is lehetnek.
A fent említett jelegzetességekkel rendelkező, bonyolult anatómiájú fogaknak a biztonságos, sikeres kezelését  teszi lehetővé az operációs mikroszkóp használata.

 

 1. Már korábban gyökérkezelt fogak újra történő gyökérkezelésének lehetősége

Sokszor találkozunk olyannal, hogy egy fog gyökérkezelt és mégis panaszt okoz.
Ilyen panaszok jellemzően a gyökércsúcs körüli fájdalommal járó, gyulladásos folyamatok. Sokszor van olyan is, hogy a páciensnek semmilyen panaszt nem okoz a már előzőleg gyökérkezelt fog, csak egy rutin ellenőrzővizsgálatok során derül ki, hogy a gyökérkezelt fog gyökércsúcsának a végén egy krónikus gyulladásos elváltozás található. Ilyen esetben két megoldás lehetséges.  Vagy a fog eltávolítása vagy a fog újbóli gyökérkezelése. Tekintettel arra, hogy a már gyökérkezelt fogak esetén a nem múló gyulladás hátterében vélhetőn valamilyen nem feltárt, kezeletlen csatorna vagy csatornarészlet van, vagy pedig egy esetlegesen nem felismert repedés, ezért az újbóli gyökérkezelés korrekt sikeres elvégzése nem lehetséges nagyítás, azaz gyökérkezelő mikroszkóp használata nélkül.
Ezért panaszos gyökérkezelt fog esetén szakorvosaink minden esetben a mikroszkópos gyökérkezelést fogják ajánlani. Jó hír, hogy a mikroszkópos kezeléssel többnyire sikeresen lehet kezelni ezeket az eseteket.

 

 1. Speciális kezelések kivitelezésének lehetősége

Számos olyan eset is van ami túlmutat egy “sima” gyökérkezelésen. Mint például az előzetes gyökérkezelések során kialakult hibák korrigálására, a korábbi gyökérkezelések során betört műszerek eltávolítására, a “kilyukadt” gyökerek betömésére, a rossz irányban végzett, az anatómiai görbületüket kiegyenesített csatornák valóságnak megfelelő alakban történő feltárására. Ezek a beavatkozások nagy szakértelmet kívánó kezelések, melyek segítségével a már húzásra ítélt fogak is jó eséllyel kezelhetőek.

 

 1. Balesetben megsérült fogak kezelésének lehetősége

 Sajnos olyan balesetek, amelyek a fogaink épségét is  veszélyeztetik mind felnőtt- mind gyerekkorban előfordulhatnak. Gyökérkezelés szempontjából legnagyobb jelentősége a 6-10 éves korban bekövetkezett fogbaleseteknek van, főleg, az első metszőfogakat érintő sérülések  jelentősek. Ilyenkor ugyanis a metszőfogak gyökereinek a fejlődése még sokszor nem befejezett, a gyökércsúcsok még nincsenek kialakulva.
Ezen balesetek során sokszor kell a sérült fog gyökerét rendkívüli precizitással kezelni, gyakran speciális, biológiailag aktív, a foggyökér fejlődését elősegítő anyagokat használva, elősegítve ezzel a sérült fog megtartását. Ezekhez e kezelésekhez szintén elengedhetetlen a mikroszkóp használata.

 

 1. Végezetül komoly előnye a mikroszkópos gyökérkezelésnek a kevesebb foganyag eltávolításának lehetősége 

Mikroszkóp alkalmazásával lehetővé válik, hogy a gyökérkezelés során a lehető legkevesebb foganyagot kelljen eltávolítani. Ez hosszú távon a gyökérkezelt fog stabilitását és élettartamát növeli. A hosszú távú sikeresség szempontjából nagyon fontos szempont, hogy a lehető legkevesebb fognyak körüli foganyagot távolítsuk el a beavatkozás során.

Összefoglalva a mikroszkópos gyökérkezelésnek számos olyan előnye van, amely indokolttá teszi, hogy ezt a technikát javasoljuk a hagyományos gyökérkezelő eljárással szemben.

 • Sokkal biztosabb diagnózis és ezáltal kezelési terv állítható fel alkalmazásával.
 • A kedvezőtlenebb anatómiájú fogakat magasabb arányban lehet megmenteni a mikroszkópos gyökérkezelés alkalmazásával.
 • Ezen beavatkozással sok esetben elkerülhető a fogak eltávolítása.
Mikroszkópos gyökérkezelés - microscopic root canal treatment

A mikroszkóppal végzett gyökérkezelés folyamata:

A gyökérkezelés során a következőket fogja tapasztani:

1. Érzéstelenítés során először felületi érzéstelenítést alkalmazunk valamilyen gyümölcsös ízesítésű zselét. Majd ezt követően injekciót adunk. A súlyosabb fogbélgyulladásos elváltozások elérzéstelenítése sokszor nagy kihívás az orvos számára. Számos speciális technikát alkalmazunk fogászatunkon a teljes fájdalommentesség elérésére.

2. Kezelés megkezdése előtt hagyományos röntgen felvételt vagy 3 D CBCT felvételt készítünk, aminek a segítségével lehetőségünk van a gyökércsatornák lefutását maximális pontossággal felmérni, és pontos diagnózist és kezelési tervet felállítani.

3. A kezelés megkezdésekor első lépésként egy speciális izoláló lepedőt úgynevezett kofferdam gumithasználunk. ezzel a kezelt fogat elkülönítjük a szájüregtől. Így elkerülhető, hogy a kezelés közben alkalmazott fertőtlenítőszerek illetve eszközök minden elővigyázatosság ellenére a szájüregbe jussanak.

4. A kezelés első részében történik a gyökércstornák hosszának a meghatározása egy elektromos mérőeszeköz, az apexlokátor segítségével. Ezzel az eszközzel, illetve a mikroszkópban és a CT felvételen látottakkal együtt lehetőség van a gyökércsatorna hosszának századmilliméteres pontossággal történő meghatározására. Ez a kezelés sikerességét nagyban befolyásolja.

5. Ezt követően a gyökércsatornákban speciális eszközökkel kémiai és mechanikai tisztítást végzünk. Ide tartozik a gépi gyökércsatornatágítás meghajtását biztosító endomotor, a nagyon nagy hajlékonyságú legmodernebb nikkel-titán gyökércsatornatágításhoz használt tűk, és a fertőtlenítőszereket aktiváló ultrahangos készülék használata.

6. Legvégül a gyökércsatornák tömése következik. Az eljáráshoz a legmodernebb biokerámia gyökértömőanyagokat használjuk. Ezeket az anyagokat a szervezet tökéletesen befogadja, és a gyökércsúcsi gyulladásos folyamamatok gyógyulását is nagyban elősegítik.

A gyökérkezelésről általában itt olvashat

Sokan félnek a gyökérkezeléstől. Ön is ezek közé tartozik? Olvassa el blogbejegyzésünket!

  No posts were found.

Fontosnak tartjuk a tájékoztatást, hisz a pontos utasítások, és azok betartása nagyban hozzájárulnak egy-egy beavatkozás kimenetelének sikeréhez.

Az itt olvasható és letölthető betegtájékoztatónk remélhetőleg segítségére lesz.

Pácienstájékoztató

Orvosaink, akik gyökérkezelést végeznek

mkd-team-image
Dr. Kende Dóra
Konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvos, gyökérkezelő specialista
mkd-team-image
Dr. Masa Roland
konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvos

Árak

 • Mikroszkópos gyökérkezelés

 • 68 000 Ft

 • csatornánként

Kérdése van? Írja meg!

  Időpontkérés

  Szívesen olvas fogászati témájú írásokat?