Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Bimbó út 139/B

1026 Budapest

Kövess minket

Miért fontos a fogkőeltávolítás?

Miért fontos a fogkőeltávolítás?

Először is, mi a fogkő?

A legalaposabb és leglelkiismeretesebb fogmosás is csak a fogak felületének kb. 85%-át tisztítja meg. Ez a fogakon maradt, el nem távolított lepedék idővel a nyálból kálcium- és magnéziumsók megkötésével fogkővé alakul, amit már egyszerű fogkefével nem lehet eltávolítani. Ezt a gyakran számunkra láthatatlan fogkövet távolítja el a dentálhigiénikus a professzionális fogtisztítás, fogkőeltávolítás során.

Megfelelő szájhigéniával, fogköztisztító eszközök használatával  a foglepedék távol tartható, de a kialakult fogkő már csak fogorvosi műszerekkel távolítható el.
Ha ezt rendszeresene elvlgezteti, sokat tett fogai egészségéért.

Amiért igazán fontos a fogkőeltávolítás

A fogkőeltávolítás azért fontos, mert amikor a páciens szájában fogkő van, akkor annak a felszínét egyrészt mindig lepedék is borítja, ami hosszabb távon ínygyulladást okoz. Mivel általában fogkő nem nagyon van ínygyulladás nélkül, azzal, hogy eltávolítjuk a fogkövet, egyben az ínygyulladását is kezeljük a páciensnek.

Ha valakinek régóta fennálló fogkövessége van, az a kellemetlen szájszagon túl egyéb problémákat is okozhat. Gyakoribbá válnak az ínytasakok kialakulása, ami táptalajt jelent a baktériumok elszaporodásának, és a szájflóra felborulása arra hajlamos egyéneknél parodontitis kialakulásához vezethet.

A parodontitis, azaz a fogágybetegség egy gyakran nagyon általános tüneteket okozó probléma, ami előrehaladott állapotban akár a fogak elvesztéséhez is vezethet. A fogágybetegség kezelésével a fogászat egy speciális területe, a parodontológia foglalkozik.

Milyen gyakran célszerű eltávolítani a fogkövet?

A fogköveket javasoljuk minimum félévente eltávolítani. A fogkőeltávolítás  kiváló alkalmat nyújt egy szájvizsgálatra, ellenőrzővizsgálatra,
Ennek apropóján a fogak átvizsgálásán túl egy stomatoonkológiai szűrés is történik.
Így még időben fény derülhet esetleges daganatos elváltozásokra, fogszuvasodásra, egyéb fogászati elváltozásokra, melyek még komolyabb tüneteket ugyan nem okoznak, de a későbbiekben komolyabb problémákká válhatnak. A fogszuvasodás kialakulása szempontjából kiemelten fontos a rendszeres ellenőrzés, mert mire általában panaszt okoz egy fogszuvasodás, addigra már mélyebb, kiterjedtebb az elváltozás. A nagyon kezdeti stádiumban felismert kezdeti fogszuvasodás, akár még fúrás nélkül is kezelhető.

A rendszeres fogkőeltávolítással és ellenőrzéssel lehet tehát fenntartani egy nagyon jó szájhigiénét, ami biztos alapot ad a fogak egészségének megőrzéséhez.

A fentieken túl a félévenkénti fogkőeltávolítás azért is fontos, mert minél régebben van a fogon a fogkő, az annál jobban, szorosabban tapad a foghoz, illetve a foggyökérfelszínhez, amennyiben már íny alá hatoló fogkövesség alakult ki. A már 1-2 éve a fognyakon kialakult fogkövek annyira makacsul tapadnak, hogy sokkal, de sokkal nehezebb és fájdalmasabb eltávolítani azokat a relatíve frissen kialakult fogköveknél.

Érdemesebb tehát gyakrabban elvégeztetni a fogkőeltávolítást, mert a fogkövesedésre hajlamosabb egyéneknél a rendszeresen végzett szájhigiéniai kezelés egy sokkal gyorsabb és kellemesebb beavatkozást jelent.

Kérése van? Írja meg!

    Időpontkérés

    Témák, amelyek érdekelhetik

     
    Tartalom