Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Bimbó út 139/B

1026 Budapest

Kövess minket

Terapeuta válaszol – Mennyi ideig tart egy fogkőeltávolítás és milyen időközönként érdemes megcsináltatni?

Terapeuta válaszol – Mennyi ideig tart egy fogkőeltávolítás és milyen időközönként érdemes megcsináltatni?

Mennyi ideig tart egy fogkőeltávolítás és milyen időközönként érdemes megcsináltatni? Egy barátnőmnek 20 perc alatt megcsinálják, lehet ez ennyi idő alatt alapos kezelést nyújtani? A. Panna

Kedves Panna!

Kielégítő otthoni fogápolás, jó szájhigiénia mellett is képződik valamennyi lepedék és fogkő a szájban, főleg a nehezebben tisztítható helyeken: torlódott vagy elvándorolt fogak körül foghiány mellett, rossz minőségű tömések és koronák környékén. A lepedékben és fogkőben levő baktériumok fogszuvasodást és ínygyulladást okoznak. Ennek elkerülése végett, egyéntől függően 3-6 havonta ajánlott a szájhigiéniás kezelés- A három havonta történő tisztítás a fogágybetegségeken már átesett az parodontitiszre hajlamos pácienseknél ajánlott. Körülbelül 90 napot, tehát 3 hónapot vesz igénybe mire egy alapos szájhigiéniás kezelés után az ínybarázdákban, újra olyan mértékben elszaporodnak a baktériumok, hogy ez újabb csontveszteséget okoz. tehát, ha időben beavatkozunk, akkor megakadályozhatjuk a további fogágypusztulást.

A szájhigiénikusnak nem csak az íny feletti, hanem az íny alatti és a fogak között lévő fogkövet is nagyon alaposan el kell távolítania ahhoz, hogy az íny újra egészséges, vizsgálatkor vérzésmentes legyen. Az ultrahangos és kézi műszerekkel milliméterenként kell haladni a fogtisztítás során, hogy az elérhető legsimább fogzománc és gyökérfelszínt érjük el, ez kivitelezhetetlen 20 perc alatt. A sima felszín a hátsó fogaknál is ugyanolyan fontos, hiszen ahhoz kevésbé tapad a lepedék, egészségesebb marad az ínyszél is. Ha fogkő marad az ínybarázdákban vagy a fogak között, akkor ott nem fog meggyógyulni az íny, kontroll vizsgálatkor vérzik, piros és duzzadt marad. A gyulladás pedig átterjed az íny alatti csontra, ami ennek következtében felszívódik. Ha ez a folyamat hosszú ideig fennáll, akkor ez a fog meglazulásához és elvesztéséhez vezet.

Tóth Beáta Reni HBSc

Parodontális terapeuta