Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Zugligeti út 60.

1121 Budapest

Kövess minket

Melyik a jó fogkefe? Puha vagy kemény sörtéjűt válasszunk?

Melyik a jó fogkefe? Puha vagy kemény sörtéjűt válasszunk?

A jó fogkefe kiválasztása fontos dolog

A mindennapi rendszeres fogmosásnak fontos szerepe van a fogak, és az íny, valamint a fogágy egészségének megőrzésében. Mind a fogszuvasodás, mind az ínygyulladás, majd az annak talaján kialakuló fogágybetegség megelőzhető a megfelelő szájhigiéne fenntartásával.
Pácienseink gyakran kérdezik tőlünk, hogy puha vagy kemény sörtéjű fogkefét használjanak a mindennapos fogmosás során. Hogy mely fogkefe a legmegfelelőbb választás, ezt a kérdést szeretnénk körbejárni írásunkkal.

Nézzük a puha és a kemény sörtéjű fogkefék előnyeit és hátrányait

 

A puha sörtéjű fogkefe

A puha sörtéjű fogkefék, különösen a sűrű sörtéjű fogkefék, lehetővé teszik a biztonságos és kíméletes fogmosást, mivel kevésbé irritálják a fogínyt. Természetesen a sűrű csomózásra oda kell figyelnünk, a jó tisztító hatás érdekében, a boltban kapható kefék sörteszáma átlagosan 4-500 körül van, vannak azonban olyan fogkefék amik 4000-12000 sörtét tartalmaznak. Azon pácienseknek, akiknek fognyaki kopásuk van, vagy visszahúzódott a fogínyük mindenképpen a puha sörtéjű kefe használatát javasoljuk. A leggyakoribb hiba, amit a puha sörtéjű kefével elkövetnek az emberek az az, hogy túl nagy erővel nyomják rá a kefét a fogaikra, így azok sörtéi meghajolhatnak, és sebezhetik az ínyt. Fontos tudni, hogy az elektromos fogkefékhez is lehet puha sörtéjű fejet kapni, így azoknál is lehetséges ezek használata. Az elektromos kefék újabb generációi „szólnak” ha túl erősen nyomjuk a fogainkra, így biztonságosan tudjuk korrigáni hibáinkat. Idővel a sörték kopnak, meghajlanak, ekkor a fogkefét le kell cserélni. Jók az indikátoros fogkefék is, mert ezek színük változtatásával jelzik, ha elérkezett az idő a fogkefe lecserélésére. Mindenkinek javasoljuk a puha sörtéjű keféket, de különösen akik fogágybetegséggel küzdenek, vagy akiknek érzékeny fogínyük van.

 

Kemény sörtéjű fogkefe

A kemény sörtéjű fogkeféket ma már nem javasoljuk a fogak és az íny koptatása, sérülése miatt. Bár közepesen kemény fogkeféket használhatunk, ezek ugyan nagyon hatékonyan tisztítják a fogakat és a fogínyt, jól eltávolítják a fogak közötti szennyeződést, de jóval nagyobb terhelést jelentenek a fogágyra, a fogakra. Ezek használata azoknak ajánlott, akiknek nincs fogágybetegsége, vagy egyáltalán nem érzékeny a fogínyük, és nincs fognyaki kopásuk.

Mégis akkor mi alapján válasszunk fogkefét?

Ha nem vagyunk biztosak benne melyiket válasszuk, a puha sörtéjű fogkefe használata több előnnyel jár, mint ha közepesen kemény sörtéjűt választunk.
Először is, a puha sörtéjű fogkefe szálai óvatosan tisztítják a fogakat és az ínyt, anélkül hogy károsítanák azokat, míg kemény sörtéjű fogkefe használata túlzott nyomást gyakorolhat az ínyre és a fogakra, ami hosszú távon sérülést okozhat.

Másodszor, a puha sörtéjű fogkefe használata során kevésbé valószínű, hogy károsítjuk a fogzománcot, ami a fogak legalapvető védelmét jelenti a fogak egészsége és hosszú távú megőrzése szempontjából.

A számunkra megfelelő fogkefe típusának kiválasztásánál mindenképp figyelembe kell vennünk fogínyünk egészségét. Ha nem érint bennünket a fogágybetegség, vagy érzékeny fogíny problémája, akkor akár közepesen kemény sörtéjű fogkefét is választhatunk, de ha érzékeny, vagy akár már vérző, gyulladt az ínyünk, vagy már kialakult fogágybetegségünk van, akkor a puha sörtéjű fogkefe a legjobb választás.

A számunkra megfelelő fogkefe kiválasztása javítja szájápolásunk hatékonyságát, mivel könnyebben eltávolítja a lepedéket és az ételmaradványokat a fogakról és az ínyről. Ez segít megelőzni a fogszuvasodást és az ínybetegségek kialakulását. Azonban a fogkefe használatát minden esetben a fogközök tisztításával is ki kell egészíteni, ezt vagy fogselyemmel, vagy fogköztisztító kefék segítségével tudjuk megtenni.

A megfelelő eszközök használatán túl a kellő idő is fontos tényezője a megfelelő fogmosásnak. Ehhez segítség lehet egy egyszerűbb homokóra, de az elektromos fogkefék az időt is mérik, így jelzést adnak ki, ha egy adott területet elég hosszú ideig mostunk. Akár egy applikáció segítségével a telefonunkon keresztül folyamatosan irányíthatják fogmosásunkat. Minimum 2 perc szükséges a megfelelő tisztaság eléréséhez.

Mindent összefoglalva tehát fogorvosi tanácsadás nélkül mindenkinek a puha sörtéjű fogkefe választását javasoljuk, mivel előfordulhat, hogy nem vagyunk tisztában esetleges már fennálló ínyünket érintő problémával, ami ez esetben csak súlyosbíthatja a bajt.

Fontos azonban megjegyeznünk, hogy a fogmosás során a megfelelő eszközök kiválasztásán, a fogmosás időtartamán túl a megfelelő technika alkalmazása is fontos tényező. A megfelelő fogmosási technika megtanulása és az egyénre szabott fogápolási rutin kialakítása elengedhetetlen a fogak egészsége szempontjából.
Szájhigiéniai kezelésünk része egy átfogó tanácsadás, ami a szájhigiéniai kezelésen és fogkő-eltávolításon túl egyéni szájhigiéniai tanácsadást is tartalmaz, azaz a szájhigiénia egyénre szabott kialakításával, a megfelelő szájápolási eszközök kiválasztásával, és a helyesen végzett fogmosási technika megtanításával is foglalkozik. Ha dentálhigiénikusunk megfesti a lepedéket plakkfestő anyaggal, nagyon jól tudja demonstrálni az otthoni szájápolás hatékonyságát, vagy rosszabb esetben annak hiányosságait, de gyógyszertárban kapható plakkfestő tabletta az otthoni motivációt is nagyon segítheti.
Itt mindent megtudhat kezelésünkről.

Nem is gondolná, milyen eredményes ez! Ha csak ritkán szeretné hallani a fogorvosi fúró hangját, erre érdemes odafigyelnie.

Kérjen időpontot!

Kérdése van? Írja meg!

    Időpontkérés

    Kézi vagy elektromos fogkefe?

    Hogy melyiket célszerű használni, erről ebben az írásunkban olvashat.