Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Zugligeti út 60.

1121 Budapest

Kövess minket

Kombinált fogpótlások

Kombinált fogpótlások

„Elvesztett rágófogaim implantátummal való pótlása csak csontpótlást követően lehetséges. A csontpótló műtétet viszont nem szeretném. Van esetleg valami más megoldás a hiányzó fogaim pótlására?”

Mi a kombinált fogpótlás?

A kombinált pótlás egy fix (fogakra cementezett) és egy kivehető részből áll. Kombinált fogpótlásokat leggyakrabban akkor használunk, amikor a páciens elveszítette őrlőfogait, és így nincs lehetőség hídpótlás készítésére.

Milyen típusai vannak?

Attól függően, hogy a kivehető rész hogyan kapcsolódik a fix részhez, beszélhetünk kapcsos, teleszkópos és finommechanikai elhorgonyzású kombinált fogpótlásról. A kapocs elhorgonyzású fogpótlás esztétikailag nem kívánatos, így ezt a típust kevésbé használjuk. Teleszkópos fogpótlást akkor készítünk, amikor a megmaradt fogak száma nagyon kevés.
A finommechanikai elhorgonyzású fogpótlások esztétikailag maximálisan kielégítő eredményt nyújtanak. Ezért leggyakrabban ezeket a típusokat alkalmazzuk. Itt a kivehető rész illeszkedése a fix részhez nagyon pontos, a kettő közti kapcsolat erős, a fogpótlás a rágómozgások és beszéd közben nem mozdul el. Emiatt fontos, hogy a megmaradt fogak parodontológiai állapota jó legyen, hogy a terhelést viselni tudják.

Mikorra lehet időzíteni a fogpótlás elkészítését?

Fontos, hogy a hiányzó fogak eltávolítása után legalább 2-3 hónapot várjunk. Ez idő alatt meggyógyul teljesen a foghúzás helye, viszonylag véglegessé válik az állcsontgerinc formája.

Hogyan készül el a fogpótlás?

Először a fogak előkészítése (preparációja) történik, illetve a lenyomatozás. Ezután rekonstruálni próbáljuk a páciens harapási magasságát egy speciális harapási sablon segítségével. (Sokszor a páciensek hosszú ideig élnek rágófogak nélkül és ez bizony igénybe veszi a frontfogakat. A megmaradt fogak lekopnak, a harapási magasság csökken. Ezt kell az új pótlás készítésével helyreállítanunk.)

Ezt követően a fix rész fém vázának próbája következik, majd az elkészült fix pótlással újabb lenyomatot kell vennünk. Itt a célunk a hiányzó fogak területének lemintázása.

Következő alkalommal próbafogsort kapunk a laboratóriumból. A fogpótlásunk tulajdonképpen már elkészült, annyi különbséggel, hogy a műfogak még viaszban vannak. Így, ha bármit kell rajta változtatnunk, még megtehetjük.

Végül a kész fogpótlás átadása következik. A fix rész becementezésre kerül, a páciens pedig fontos instrukciókat kap az orvostól a tisztítással kapcsolatban. Általában szükséges egy kontroll a fogpótlás beragasztását követő napon, hogy jól begyakoroljuk a kivehető rész eltávolítását és szájba helyezését, ugyanis egy nap kétszer a reggeli és esti étkezések után alaposan meg kell tisztítani a fogműveket.

Összefoglalva nagyjából 6 alkalom szükséges, ami körülbelül 1-1,5 hónapot vesz igénybe (egyéb kezelések szükségessége ezen módosíthat).

Erre az időre általában egy lenyomat alapján, fogtechnikai laboratórium által készített ideiglenes pótlást szoktunk készíteni a páciensnek.

 

 


Dr. Sebők Vivien
Konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa