ELÉRHETŐSÉG

1121 Budapest, Zugligeti út 60.

Te..: +36 30 228 3199

NYITVATARTÁS

NYITVATARTÁS:

H. – P.: 08- 20

Sz.: 08-11  Csak időpont!

V.:  ZÁRVA!

Legutóbbi bejegyzések

Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Zugligeti út 60.

1121 Budapest

Kövess minket

Fogszabályozás

Felnőttkorban sem késtünk még el, ha tökéletesen rendezett fogsort szeretnénk! Vannak azonban ezzel kapcsolatban félelmeink. Jobban fog fájni? Egyáltalán hogy  fogunk vele kinézni? Nem kínos ez egy felnőtt emberen? Ma már a fogszabályozás felnőttkorban is egy hétköznapi, kíméletes fogászati eljárás, mely segítségével a helytelen pozícióban lévő fogakat a megfelelő helyzetbe tudjuk állítani.

A felnőttkori fogszabályozás a kötőszöveti, ízületi merevség miatt több időt vesz igénybe és ezáltal több türelmet igényel. A kezelés általában 1-2 évig tart.
A felnőttkori fogszabályozásnak nemcsak  esztétikai okai, hanem  egészségügyi okai is lehetnek. Például amikor az alsó és a felső fogsor nem megfelelően érintkezik, vagy a fogak nem megfelelően kapcsolódnak egymáshoz és egymásba. Ha az alsó és a felső fogsornál nincs meg az egészséges, funkcionális érintkezés, akkor jelentkezhet szorítás, fogcsikorgatás, fogletörés, fogkimozdulás, állkapocsízületi fájdalom. 

Ezekre a problémákra felnőttkorban is az egyik lehetséges megoldás a fogszabályozás, amely segítségével a lehető legoptimálisabb illeszkedés hozható létre. Megszüntethető az alsó vagy a felső fogsorra ható bármilyen nem természetes irányú rágóerő, továbbá tehermentesíthető az állkapocs ízület.

Az eredmények magukért beszélnek. Megéri belevágni.
A mai felnőttek képzeletében még a régi kizárólag fémből készült, fájdalmas és hosszadalmas fogszabályozás képe él. Ez ma már nem így van!

Nézze meg videónkat!

Mikor van szükség a fogszabályozásra?

A szabálytalan vagy torlódott fogsor, a fogak közötti túl nagy rések, a fájó állkapocs fogszabályozást igényelnek.

Dr. Tausz Dóra többéves  fogszabályozási múltra viszatekintő szakmai tapasztalattal várja gyerek és felnőtt pácienseit. A DentalCoop Fogászati Központban  a legmodernebb fogszabályozó készülékek teljes spektrumával várjuk! Legyen az kivehető, rögzített fogszabályozó készülék, vagy a fogászati rendelőnkben már elérhető  láthatatlan fogszabályozás.

Hogy Önnek milyen készülékre van szüksége a fogszabályozáshoz, várhatóan mennyi ideig fog tartani a kezelés és, hogy milyen eredményre számíthat, azt kizárólag egy személyes vizsgálat után a fogszabályozó szakorvosunk tudja megállapítani.

Milyen készülékeket használhatunk?

Kivehető fogszabályozó

Még a fogszabályozást megelőzően, lehetőség nyílik az úgynevezett fogszabályzás előtti tréner használatára. A tréner, egy kivehető rugalmas gumiból készült kényelmes fogszabályozó, amely harmonikussá teszi az állcsontok növekedését, korrigálja a növekvő fogak helyzetét, és leszoktatja a gyermeket az ujjszopásról, illetve egyéb – a fogak helyes növekedését gátló – rossz szokásokról is.

A tréner a gyermek növekedése során, akár már 4 éves kortól elősegíti a fogak és az állcsontok helyes növekedését, miközben rászoktatja használóit az orron keresztüli levegővételre, valamint a helyes nyelvtartásra és nyelésre. A kutatások vitathatatlanul bizonyítják, hogy az arc-, az állkapocs- és a fogfejlődést döntően befolyásolják ezek a tényezők.
Számos esetben már kizárólag a trénerek használatával megoldódnak a problémák, s a készülék használatával a későbbiekben gyakran elkerülhető a fogszabályozás vagy a fogszabályozó kezeléshez sokszor szükségszerű foghúzás. Amennyiben a későbbiekben mégis szükség lenne rögzített készülékre is, akkor drasztikusan lecsökken a kezelés időtartama.

Rögzített fogszabályozó

A rögzített fogszabályozás során használt felragasztott készülékek – azaz a rögzített fogszabályozó – készülhet hagyományosan fémből, amely olcsóbb és a szájhigiénia szempontjából előnyösebb, mert könnyebb tisztítani és az ételmaradék is kevésbé tapad rá. A fémből készült fogszabályozó lehet ún. önligírozó, amellyel a kezelés lényegesen rövidebb ideig tart. Akinek pedig az esztétika a fontos, az kérheti a porcelán, fogszínű fogszabályzót vagy azt, hogy a nyelv felőli oldalra kerüljön a készülék, azaz belülre.

Ha elkezdődött a kezelés, a készülék típusától függően 2-12 hetente kell rendszeresen megjelenni a kezelőorvosnál aktiváláson. A rögzített fogszabályozó kezelések általában 2-2,5 évig tartanak. A felragasztott készülék eltávolítása után nem ér véget a terápia, mert ún. retenciós készüléket kell viselni, amíg a fogak az új helyükön meg nem szilárdulnak. Ez a készülék lehet éjszakai kivehető, vagy felragasztott.

A fogszabályozó kezelés során a páciens és a kezelőorvosa között szoros együttműködésre van szükség ahhoz, hogy a lehető legjobb végeredmény szülessen a legkevesebb mellékhatás mellett.
A szájhigiéniára a kezelés teljes ideje alatt kiemelt figyelmet kell fordítani. Naponta háromszori fogmosás mellet speciális fogkefe, fogköztisztító kefe, fogselyem használata szükséges, és esetenként a rendelőben végzett szájhigiéniás kezeléssel kell mindezt kiegészíteni.

Láthatatlan fogszabályozó

A láthatatlan fogszabályozás során használt készülék a MyClearBrace számítógéppel modellezett, speciális 3D nyomtatási technológia segítségével előre elkészített átlátszó műanyag sínek sorozata, amelyek pontosan illeszkednek a fogsorra. Minden egyes darabon apró módosítások vannak az előzőhöz képest. Ezek a módosítások mozgatják a fogakat a megfelelő helyre és irányba. Napi 20-22 órán át kell hordani, tehát egésznap kivéve az étkezés és fogmosás idejét. A készülék azonnal megszokható, fájdalommentes és rendkívül esztétikus, hiszen az átlátszó műanyag gyakorlatilag láthatatlanná teszi a néző számára. Számítógépes modellezéssel, 3D-ben előre látható az eredmény.

Fontos számunkra pácienseink tájékoztatása, információkkal történő ellátása. Ezt minden esetben megtesszük szóban. de, fontosnak tartjuk, hogy ezek a leírások bármikor elérhatőek legyenek pácienseink számára.

Pácienstájékoztatók

Fogszabályozó fogszakorvosunk

mkd-team-image
Dr. Tausz Dóra
Fogszabályozó fogszakorvos

Kérdése van? Írja meg!

  Időpontkérés

  Kapcsolódó blogbejegyzéseink

  Témák, amik érdekelhetik

  2018.12.06.

  Betétek

  „A fogorvosom azt javasolta, hogy tegyünk kompozit onlayt az egyik gyökérkezelt felső négy