Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Bimbó út 139/B

1026 Budapest

Kövess minket

Ínyvérzés és ínygyulladás – egy gyakori probléma

Ínyvérzés és ínygyulladás – egy gyakori probléma

Egy gyakori probléma

Gyakori panasz, hogy fogmosásnál azt tapasztaljuk, hogy fáj és vérzik az ínyünk.
Abban az esetben, ha az íny gyakran, vagy harapásnál, fogtisztítás során nagyon vérzik, ez arra utal, hogy az íny gyulladásban van. E probléma kialakulásának legvalószínűbb oka az, hogy lepedék van az ínyszél közelében, de kiváltó oka lehet valami szúrás, mechanikai sérülés következtében fellépő fertőzés is.

 

Az ínyvérzés, ínygyulladás otthoni kezelése

Az ínyvérzés, ínygyulladás kellemetlenséggel, fájdalommal jár. Általános reakcióként elsőre automatikusan kímélnénk, mivel sokkal sebezhetőbbnek, érezzük, főként, hogy a fogmosás, a fogkefével történő dörzsölés következtében a vérzés is, és a fájdalom is sokkal intenzívebbé válik.

Az otthoni kezelés első lépéseként a legfontosabb, hogy puha sörtéjű kefével alaposan mosni kell ilyenkor az ínyt, sőt a fogközök tisztítására is kiemelt figyelmet kell fordítani.

Tehát a házi praktikák első lépése az ínyvérzés kezelése szempontjából,  hogy még jobban oda kell figyelnünk a fogmosásra, azaz minimum 2 percig szépen, minden egyes felszínt, különösen az íny és a fog találkozási vonalát nagyon – nagyon alaposan meg kell tisztítani.

Ilyenkor az első napokban valóban fokozódnak a tünetek, a vérzés és a fájdalom is, viszont, ha a fenti fogmosási, fogápolási tanácsokat betartja, napokon belül meghálálja az íny, azaz a gyulladás néhány napon belül megszűnik, és az íny visszanyeri eredeti színét és textúráját, megszűnik a feszülés és fájdalom érzése is.

 

Különböző készítmények használata ínygyulladás esetén

Ajánlott szájöblítő, szájfertőtlenítő oldatok
Fontos! Nem szükséges a szájvíz után a száj kiöblítése.

 • Corsodil szájvíz
 • Curosept oldat – ezt kúraszerűen célszerű használni
  Használati javaslat: 2 héten keresztül fogmosás tán, 1 percig bent tartani, majd kiköpni.  kevésbé színezi el a fogakat, mint a Corsodil szájvíz
 • Gengigél – ez fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású gyógynövényes készítmény

 

Amennyiben néhány napon belül nem javul az ínyvérzés, mindenképp célszerű fogorvoshoz fordulnia a problémával, a tünetek mögött ugyanis komolyabb probléma is állhat.

A fogágybetegség, parodontitis is leggyakrabban ínygyulladással kezdődik. A fogágybetegség – vagy hétköznapi szóhasználattal élve –  fogínysorvadás – az egész szervezetet érintő probléma. A betegség amennyiben nem ismerjük fel és kezeljük időben, súlyos következménnyel járhat, akár a fogak meglazulása, végső esetben elvesztése, de egyéb, szerveket érintő  betegségek is következményei lehetnek.

A fogágybetegséggel kapcsolatos írásaink

Teszteld magad! Talán te is érintett vagy?

Kérdése van? Írja meg!

  időpontkérés

  Témák, amelyek érdekelhetik

   
  Tartalom