Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Bimbó út 139/B

1026 Budapest

Kövess minket

Ínyduzzanata van? Az ínyhiperplázia oka, jellemzői, tünetei, kezelése

Fogágybetegség kezelése - kedvezményes ajánlat

Ínyduzzanata van? Az ínyhiperplázia oka, jellemzői, tünetei, kezelése

Az ínyhiperplázia oka, jellemzői

Elhelyezkedését tekintve az íny szövetburjánzása lehet csak egy-egy fog körüli területet érintő, de lehet a teljes ínyállományát érintő szövetburjánzás is. 

Az ínyhiperpláziát leginkább kiváltó tényezői alapján tipizáljuk. Kiváltó oka lehet gyulladásos folyamat, de egyes gyógyszerek is okozhatják az íny megnagyobbodását,  együtt járhat más szisztémás betegséggel  való állapotváltozással (pl. leukémia),  de örökletes, azaz genetikai ok is állhat kialakulásának hátterében.
Az íny daganatai is e kórképbe sorolandók. 

Az esetek többségében gyulladás illetve a gyógyszer szedéshez társuló ínyhiperpláziával állunk szemben. 

Gyógyszerek, melyek gyakran válthatják ki a szövetek túlnövekedését: 

 • az epilepszia kezelésére használt hydantoin származékok, mint a Diphedan vagy az Epanutin
 • vérnyomáscsökkentő készítmények melyeket Ca-csatorna blokkolóknak nevezünk, ilyen a Corinfar, Cordaflex, Dilzem vagy épp a Verapamil 
 • illetve gyakori okozói az ínyhiperpláziának a szervátültetések után a kilökődés megakadályozására használt immunszuppresszáns készítmények: Cylosporin, Sandimmun, melyet egyes autoimmun betegségek kezelésre is szoktak indikálni. 

Az ínyhiperplázia kimenetele

Lefolyását tekintve két típust különböztetünk meg: visszafordítható illetve visszafordíthatatlan elváltozást.
A gyulladásos folyamatok által kiváltott ínymegnagyobbodás az esetek jelentős százalékában alapos íny feletti-alatti tisztítással, az otthoni szájápolás fejlesztésével visszafordítható folyamat, de mindenképp karbantartható állapot.
A gyógyszer által kiváltott ínymegnagyobbodás esetében kiemelendő, hogy önmagában e fenti gyógyszerek nem feltétlenül okozzák a szövetek túlszaporodását, megfelelő szájhigénia kialakításával az esetek többségében megelőzhető a kórkép kialakulása, illetve a kialakult elváltozás is gyógyítható.

Mire figyeljünk?  Tünetek, panaszok, amit érdemes korán komolyan venni!

 • ínyduzzanat
 • az íny érintésre történő érzékenysége
 • fogmosás során tapasztalt ínyvérzést
 • rossz lehelet

Amennyiben e fenti gyakori tüneteket tapasztalja magán, mindenkép keressen fel minket, mivel célszerű mihamarabb szakemberhez fordulni. 

Diagnózis és kezelés

Egy tapasztalt fogorvos első ránézésre felismeri a problémát. De nagyon fontos, hogy az első találkozáskor a pácienseink előzetesen pontosan töltsék ki az anamnézis lapot, illetve az azon található irányított kórtörténeti kérdésekre, gyógyszerszedési szokásokra tudják a választ.
Az ellátási lehetőségek során első lépésben törekszünk a probléma konzervatív kezelési módjaira fókuszálni.
E kezelés alapja a rendszeres fogorvosi kontroll, mely során alapos szájvizsgálatot követően professzionális tisztítást is végzünk, E találkozások során az otthoni szájhigiénia minőségére és technikájára történő tanácsadásra is nagy figyelmet fordítunk.
Az otthon végzett rendszeres  és alapos szájhigiénia fontos részét képezi a konzervatív terápiának. A napi legalább háromszori megfelelő fogmosási technikával végzett fogtisztítás  mellett fontos a fogköztisztító eszközök használata, illetve gyakran egészül ki a kezelés klórhexidin tartalmú szájöblögetővel.

Amennyiben ezek a módszerek nem vezetnek eredményre  célszerű a problémát esetlegesen kiváltó gyógyszer – természetesen az azt felíró  kezelőorvossal együttműködve – egy más összetételű, illetve hatásmechanizmusú készítményre történő cseréje. 

Szükség esetén sebészeti úton is kezeljük az elváltozást. A beavatkozás során ügyelünk a vörös – fehér esztétika megtartására, és mikrosebészeti eljárások alkalmazásával törekszünk visszaállítani az íny eredeti állapotát.

A rendszeres fogászati ellenőrzővizsgálat segít a folyamat időben történő felismerésében, ami mind a prognózisra, mind a kezelés kimenetelére, annak időtartamára pozitív hatással van.

Kérdése van? Írja meg!

  Időpontkérés szűrővizsgálatra

  Cikkek, amelyek még érdekelhetik

   
  Tartalom