Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Zugligeti út 60.

1121 Budapest

Kövess minket

Gyógyszer okozta állcsontelhalás

Gyógyszer okozta állcsontelhalás

Csontritkulás, daganatok csontáttétei és egyéb csontot érintő betegségek esetén a napjainkban általánosan alkalmazott biszfoszfonátok, denosumab készítmények és érnövekedésgátló szerek hatékony kezelést biztosítanak. Az elmúlt években azonban bizonyítottá vált e terápiák esetleges mellékhatása is, az állcsontok elhalása, melynek fogászati, szájsebészeti vonatkozásai jelentősek.
E rövid tájékoztató, összefoglaló célja a páciensek figyelmének felhívása erre a különösen fontos, sokszor ismeretlen kérdéskörre, az érvényben lévő szakmai ajánlások ismertetésével.
A reumatológus, onkológus által elrendelt készítményeket szájon keresztül, vagy intravénás injekció formájában alkalmazzák. Enyhébb kórképek esetén az előbbi, míg komolyabb esetekben utóbbi fejt ki megfelelő hatást.

A biszfoszfonát tartalmú szerek a szervezetben hosszú éveken keresztül megmaradnak, felezési idejük 10-15 év, ezért a terápia felfüggesztése nem jelent megoldást, az elsődleges betegség szempontjából pedig kifejezetten ellenjavallt. Szakirodalmi adatok szerint biszfoszfonát készítmények mellett 0,1-0,2%-ban fordul elő a gyógyszer okozta állcsontelhalás, melynek tünetei főleg intravénás alkalmazás és daganatos megbetegedés mellett jelentkeznek. A kezelés hosszú időtartama, általános immunrendszeri gyengeség (cukorbetegség, kemoterápia, szteroid-kezelés), illetve a korábban említett érnövekedésgátló szerek együttes használata a kockázatot jelentős mértékben növelik.

A gyógyszer okozta állcsontelhalás alapvető oka a csont átépülési zavara, regenerációjának hiánya. Kialakulhat az alkalmazott terápia mellett akár spontán is, de kiváltó okként szerepelhet a megkezdett terápia alatti, utáni antibiotikum védelem nélküli fogeltávolítás, szájsebészeti kezelés, vagy nyálkahártyasérülés.

Leggyakrabban a páciens a fogeltávolítást követően nem gyógyuló sebre panaszkodik, de néha a látható csontérintettséget fájdalom és röntgenen ábrázolódó elváltozások előzik meg. Ilyenkor szoros kontroll és a szájhigiéné fokozása javasolt. Amennyiben a szabaddá vált csont körül lágyrészgyulladás és váladékozás is jelentkezik, úgy antibiotikus kezelés és a fertőzött, elhalt csont eltávolítása válhat szükségessé. Ekkor a beteget arc-állcsont-sebészhez irányítjuk.

Ebben az esetben teljes gyógyulásról már nem beszélhetünk, szoros megfigyelés mellett további kezelésekre (ismételt antibiotikus kezelés, ismételt műtéti csonteltávolítás) lehet szükség.
Mindezek elkerülése végett minden gyógyszeres terápiában részesülő páciens esetében javasolt a fogászati kezelések elvégzése még a gyógyszer alkalmazása előtt, vagy annak első 3 hónapjában.
Megkezdett terápia esetén, vagy azt követően törekednünk kell a fog megtartására, konzerváló fogászati ellátására, az elkerülhetetlen sebészi beavatkozásokat pedig szigorú antibiotikum védelemben végezzük; előtte 2 napig, utána 2 hétig antibiotikumot kell szedni.

A képen előrehaladott állcsont elhalás látható

A Magyar Fogorvosok Implantológiai Társasága és a Magyar Arc-, Állcsont és Szájsebészeti Társaság állásfoglalása szerint biszfoszfonát terápiában részesült betegek esetén az implantáció abszolút ellenjavallatnak számít. A fogbeültetés a gyógyszeres kezelés megkezdése előtt lehetséges csak.

 

Ugyan a szakma szabályainak betartásával csökkenthetjük a kialakulás esélyét, de a jó szájhigiéné szerepét nem tudjuk kellően hangsúlyozni.
Ezen ismeretek fényében az is látható, hogy mennyire fontos a gyógyszert elrendelő kezelőorvos részéről a teljeskörű tájékoztatás, a terápiát megelőző fogászati ellátásra irányítás, a páciens részéről pedig a szedett gyógyszerek és azok hatásának pontos ismerete.

 

Dr. Petzke Anna
Dentoalveolaris sebész, általános fogorvos

 

Források:
https://www.maaszt.hu/szakmai-anyagok/konszenzus-a-biofoszfonatok-altal-indukalt-oszteonekrozisokrol
https://www.mafit.org/?q=hu/A_fogaszati_implantologia_aktualis_iranyelvei
https://www.klinikaikozpont.u-szeged.hu/reuma/hu/letoeltheto-anyagok/ujdonsagok-a-reumatologia-immunologia-es-fizikoterapia-terueleten-koetelezo-szintentarto.html?download=384:kozos-kerdesek-az-arc-allcsont-es-szajsebeszek

Fotó:
https://www.colgateoralhealthnetwork.com/webinar/medication-related-osteonecrosis-of-the-jaw-mronj-an-update-for-the-dental-practitioner/