Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Zugligeti út 60.

1121 Budapest

Kövess minket

Gyermekkori fogszabályozás

Fogszabályozás gyerekeknek - SoulDental Fogászat

Milyen készülékekeket használunk gyermekkorban?

Gyermekek esetében a fogszabályozás elkezdésének legkedvezőbb időszaka  a 6-8 éves kor. Ezért fontos ebben az életkorban – amikor a fogváltás  megkezdésével – felkeresni a fogorvost, hogy időben kiderüljön, ha valami probléma van.
Ilyenkor még szélesebb eszköztár áll rendelkezésünkre a felmerülő rendellenességek kezelésére, mivel az állkapocscsont növekedésének serkentésére is lehetőségünk van. Korai kezeléssel  a teljes archarmónia és a tökéletes fogsorzáródás elérhető. 

Gyermekek esetében használt fogszabályozó készülékek

Tejfogazat, vegyes fogazat idején az alábbi készülékeket használjuk.

  • Hagyományos fém-akrilát kivehető készülékek
  • Trénerek
  • Rögzített fogszabályozó
  • Invisalign – láthatatlan fogszabályozó
Orthodontist working with little boy

A trénerek

Még a fogszabályozást megelőzően, lehetőség nyílik az úgynevezett fogszabályzás előtti tréner használatára. A tréner, egy kivehető, rugalmas szilikonból készült kényelmes fogszabályozó, amely harmonikussá teszi az állcsontok növekedését, korrigálja a növekvő fogak helyzetét, és leszoktatja a gyermeket az ujjszopásról, illetve egyéb – a fogak helyes növekedését gátló – rossz szokásokról is.

A tréner a gyermek növekedése során, akár már 4 éves kortól elősegíti a fogak és az állcsontok helyes növekedését, miközben rászoktatja használóit az orron keresztüli levegővételre, valamint a helyes nyelvtartásra és nyelésre. A kutatások vitathatatlanul bizonyítják, hogy az arc-, az állkapocs- és a fogfejlődést döntően befolyásolják ezek a tényezők.
Számos esetben már kizárólag a trénerek használatával megoldódnak a problémák, s a készülék használatával a későbbiekben gyakran elkerülhető a fogszabályozás vagy a fogszabályozó kezeléshez sokszor szükségszerű foghúzás. Amennyiben a későbbiekben mégis szükség lenne rögzített készülékre is, akkor drasztikusan lecsökken a kezelés időtartama.

Kivehető fogszabályozó - SoulDental Fogászat

Kivehető készülékek

A kivehető  készülékek egy kicsit más módszerrel működnek, mint  a rögzített fogszabályozók. Ezekkel az a cél, hogy a gyerekek nyelését, légzését, állkapocs és fog növekedését a lehető legjobb irányba befolyásoljuk. Egy korai előkezeléssel a trénerek segítségével sok esetben elkerülhetjük a későbbi foghúzások, műtétek szükségességét. Kisebb eltérések esetén már a tréneres kezelés is elegendő, hogy a fogváltás után tökéletes funkciójú és állású fogsorzáródás legyen. 

A kívánt hatás természetesen napi rendszerességű viselés esetén érhető el. Ezeknek a készülékeknek a használata is folyamatos fogszabályozó fogszakorvosi kontrollt igényel.

Az esetek többségében – amennyiben a fennálló probléma nem súlyos – a fogszabályozó kezelés akár magával csak a trénerrel illetve a kivehető készülékkel is megoldható. Amennyiben mégsem, és szükség van további kezelésre, az a továbbiakban rögzített  készülékkel történik. 

Gyermekkori fogszabályozás - rögzített készülélkek - SoulDental Fogászat

Rögzített fogszabályozó

A rögzített fogszabályozó készülhet fémből, porcelánból  illetve már gyermekek részére is elérhető a láthatatlan fogszabályozóként ismert Invisalign, sínes fogszabályozóval történő eljárás. 

A rögzített fogszabályozás során használt felragasztott készülékek – azaz a rögzített fogszabályozó – készülhet hagyományosan fémből, amely olcsóbb és a szájhigiénia szempontjából előnyösebb, mert könnyebb tisztítani és az ételmaradék is kevésbé tapad rá. A fémből készült fogszabályozó lehet ún. önligírozó, amellyel a kezelés lényegesen rövidebb ideig tart. Akinek pedig az esztétika a fontos, az kérheti a porcelán, fogszínű fogszabályzót vagy azt, hogy a nyelv felőli oldalra kerüljön a készülék, azaz belülre.

Ha elkezdődött a kezelés, a készülék típusától függően 2-12 hetente kell rendszeresen megjelenni a kezelőorvosnál aktiváláson. A rögzített fogszabályozó kezelések általában 2-2,5 évig tartanak. A felragasztott készülék eltávolítása után nem ér véget a terápia, mert ún. retenciós készüléket kell viselni, amíg a fogak az új helyükön meg nem szilárdulnak. Ez a készülék lehet éjszakai kivehető, vagy felragasztott.

A fogszabályozó kezelés során a páciens és a kezelőorvosa között szoros együttműködésre van szükség ahhoz, hogy a lehető legjobb végeredmény szülessen a legkevesebb mellékhatás mellett.
A szájhigiéniára a kezelés teljes ideje alatt kiemelt figyelmet kell fordítani. Naponta háromszori fogmosás mellet speciális fogkefe, fogköztisztító kefe, fogselyem használata szükséges, és esetenként a rendelőben végzett szájhigiéniás kezeléssel kell mindezt kiegészíteni.

Kérdése van? Írja meg!

    Időpontkérés

    Ajánlott blogbejegyzéseink