Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Bimbó út 139/B

1026 Budapest

Kövess minket

Felnőtt vagy gyerek fogászat?

Amit mi gondolunk erről

A gyermekfogászat más, mint a felnőttek kezelése

Időigényesebb, több türelmet és empátiás készséget igényel a gyermekek fogászati ellátása. Ráadásul nem minden fogorvos tud a gyerekek nyelvén beszélni. A gyermekfogászatban rendkívül fontos,  hogy a kezelések során miként oldjuk az esetleges feszültségeket, és hogyan válaszoljuk meg a koruknak megfelelően a gyermekek által feltett kérdéseket. Ez is komoly tapasztalatot és szakmai felkészültséget igényel.
A kisebbeket a kedvenc meséikből vett figurákkal tudjuk leginkább megközelíteni. Saját babájukon, plüssállataikon keresztül tudjuk megmutatni nekik, mi fog velük történni. Van akinél azonban az válik be, ha ő tartja a kezében a nyálszívót, nyújtja a vattarollnit. A nagyobbak megnyeréséhez pedig nem baj, ha kellőképpen tájékozottak vagyunk  a legújabb zenei trendek, filmek és PC-játékokat illetően.

 

A legjobb módszer a beszoktatás

Ha szeretnénk, hogy gyermekünk ne féljen a fogorvostól,  a beszoktatás a legjobb  módszer a fogászati kezelésekkel kapcsolatos félelmek kialakulása ellen. Abban az esetben is, ha már érték esetleg rossz fogászati élmények a gyermeket, és már kialakult benne a fogorvostól való félelem. Kiváló módszer ez a félelmek oldására is.

Hogy miért?
Jó, ha a gyemekünk nem akkor találkozik először  fogorvossal, amikor már esetleg fáj a foga. Ezért is fontos, hogy már az első fogak megjelenését követően elvigyük őt egy fogorvosi vizsgálatra.
Mi, gyermekfogorvosok a találkozások alkalmával minden esetben arra törekszünk, hogy a kezelés pozitív megerősítéssel, dicsérettel záruljon.

Türelem és játékosság az, ami minden kezelésünket jellemzi.
Minden esetben a lehetőségekhez igazítva alakítjuk a beavatkozások hosszát. Nem erőltetjük, ha kell, befejezzük legközelebb a kezelést. Fontosabb, ha a félős kisgyerek megengedett valamit, akkor azt mondjuk: „Szuper, mára ennyi elég volt. Nagy hős voltál!” A rövid beavatkozás komfortosabb a gyerekeknek, és legközelebb már bátraban, magabiztosabban érkeznek a következő kezelésre.

A jutalom pedig, minden esetben egy kis játék!
Aki titokban mindig szeretett volna liftezni a fogorvosi székkel, az itt megteheti.
A levegőfújó pedig – csodák csodája – lufit gömbölyíteni is tud. Ráadásként a varázsdobozunkból is mindig klehet meglepetést választani.

Az is számít, mi szülők hogyan viselkedünk.
Ha nekünk, szülőknek a hozzáállása könnyed, játékos és pozitív, a gyerek is úgy érzi majd, hogy nyugodtan rábízhatja magát az orvosra. Lehetőleg kerüljük a „minden rendben lesz”, az injekció és a fájdalom szavakat. Elég annyit mondanunk: „megmutatjuk a doktor néninek, hány fogacskád van.”
Ezért nem szerencsés például fogmosásra történő ösztönzés céljából a fogfájással történő riogatás, ijesztő történetek mesélése fogászati beavatkozásokról, hisz ezek ilyenkor, ha mégis probléma lesz, komoly nehézségeket okozhatnak.

Mt tehetünk mi szülők?
Jó, ha nem próbálunk közvetíteni a gyermek és az orvos között: „Hallottad, nyisd ki szépen a szád, különben nem lesz ajándék!”. Kerüljük a „látod, semmi sem volt az egész, kár volt ennyire félni!” , mondatokat, amelyekkel csak kellemetlen érzéseket keltenek a gyermekben.

Mi az, amivel még segíthetünk?
A játék a legjobb féleleműző! Már otthon el lehet játszani a helyzetet. Elég hozzá néhány egyszerű kellék: tükör, fogkefe, fogkrém. Pácienseknek mindig ott vannak a babák és a plüssállatok. Egy jó kis fogorvosi játékkészlet ajándékba pedig bármikor nagyszerű megelepetés lehet.

Ha fontos számodra, hogy gyermekednek pozitív viszonyulása legyen a fogászati kezelésekkel kapcsolatban,  kérj időpontot.

Amire még figyelnünk kell!

A gyerekek nem félnek a fogorvostól, ám mi, szülők, ha szorongunk tőle, észrevétlenül adhatjuk át a félelem mintázatát a fogorvosi kezelésekkel kapcsolatban gyermekünknek. Ezért nem jó, ha beszoktatás címén magunkkal visszük saját fogászati kezelésünkre.

Ha te  magad is félsz a fogorvostól, ezt érdemes elolvasnod! Egy hely, ahol nem olyan félelmetes beülni a fogorvosi székbe. SoulDental – Szorongás nélkül a fogorvosnál

Egy ötlet!

Az átélt események feldolgozásában segít, ha a fogorvosi kezelést követően lerajzoltatjátok gyermeketekkel az élményeket.
Töltsd fel a fotót a Facebookra, és jelöld meg oldalunkat, vagy hozzátok magatokkal a következő alkalomra.

Ha bármi kérdése lenne, írja meg bátran!

  Ha érdekelnék gyerekfogászattal kapcsolatos tartalmak, kattintson gyermekfogászatunk, a DentalKópé – A mesebeli gyerekfogászat oldalára.

  DentalKópé – A mesebeli gyerekfogászat

  1037 Budapest, Montevideo u. 3/A

  Tel.: +36 30 250 5210

  Gyermekfogászattal kapcsolatos írásaink

  No posts were found.