Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Bimbó út 139/B

1026 Budapest

Kövess minket

Fogszabályozás

Fogszabályozás - Orthodontics - SoulDental

Felnőttkorban sem késtünk még el, ha tökéletesen rendezett fogsort szeretnénk! Vannak azonban ezzel kapcsolatban félelmeink. Jobban fog fájni? Egyáltalán,  hogy fogunk vele kinézni? Nem kínos ez egy felnőtt embernek? 

Ma már a fogszabályozás felnőttkorban is egy hétköznapi, kíméletes, széles eszköztárral rendelkező  fogászati eljárás, mely segítségével a helytelen pozícióban lévő fogakat a megfelelő helyzetbe tudjuk állítani.

MIKOR VAN SZÜKSÉG A FOGSZABÁLYOZÁSRA?

A fogszabályozásra szükségessége leginkább akkor merül fel, ha szabálytalan vagy torlódott a fogsor, vagy a fogak közötti túl nagy rések találhatók.
A fogszabályozásnak azonban nem csak esztétikai okai, hanem  egészségügyi okai is lehetnek, így például a fájó állkapocsízületi panaszok is fogszabályozást igényelhetnek.
Amennyiben az alsó és a felső fogsor nem megfelelően érintkeznek, vagy a fogak nem megfelelően kapcsolódnak egymáshoz és egymásba, szintén fogszabályozást válhat szükségessé. Ha az alsó és a felső fogsornál nincs meg az egészséges, funkcionális érintkezés, az szorítást, fogcsikorgatást, fogletörést, fogkimozdulást, állkapocsízületi fájdalmat eredményezhet. 

A fogszabályozással a lehető legoptimálisabb illeszkedés hozható létre. Megszüntethető az alsó vagy a felső fogsorra ható bármilyen nem természetes irányú rágóerő, továbbá tehermentesíthető az állkapocsízület.
Sok esetben csak így lehet jó fogpótlást, fogtömést készíteni. Fontos tudni, ha rossz a harapás, nem lesznek olyan tartósak a pótlások sem, és hosszú távon állkapocsízületi problémák, elváltozások keletkezhetnek.
E fenti problémák egyik lehetséges megoldása a fogszabályozás, amely segítségével a fogak és a fogsor legoptimálisabb illeszkedése hozható létre. Megszüntethető az alsó vagy a felső fogsorra ható bármilyen nem természetes irányú rágóerő, továbbá tehermentesíthető az állkapocsízület.
A végső cél pedig  a szép mosoly, egyenes fogív, a lehető legjobb harapási funkció helyreállítása. 

A fennálló harapási problémák egyéb indikációk már egy egyszerű fogorvosi ellenőrzés során láthatók, ám sokszor egy fog pótlásának problémája teszi mindenképp szükségessé a fogszabályozást. Bármilyen eltérés esetén érdemes mindenképp fogszabályozó kezeléssel rendezni a fogak állását, ha hosszútávú, minőségi fogpótlási megoldásokban, egészséges fogazatban kívánunk gondolkodni. 

Hogy milyen eszközöket használunk?

Képzeletében a fogszabályozással kapcsolatban gyakran még a régi kizárólag fémből készült, fájdalmas és hosszadalmas fogszabályozás képe él. Ez ma már nem így van! Azonban gyermekek és felnőttek esetében is más lehetőségeink vannak a megfelelő fogszabályozási eszköz kiválasztásában.

Gyermekek részére a kezdeti időszakban úgynevezett trénereket is tudunk alkalmazni. Felnőttek esetében, mivel már nem számíthatunk az állkapocs növekedésére, és csak maradó fogak vannak, általában rögzített, azaz felragasztott készülékeket használunk, de felnőttek részére is léteznek  kivehető, sőt láthatatlan fogszabályozó készülékek is.
A fogászatunkon elérhető készülékek mindegyike  igyekszik megjelenésével kielégíteni a legmagasabb szintű esztétikai igényeket. 

A fogszabályozó kezelés menete

Konzultáció
Az első konzultáció során teljeskörű állapotfelmérést és szájüregi szűrővizsgálatot végzünk, amely segítségével felmérjük fogai általános állapotát. A vizsgálatot követően részletesen tájékoztatást adunk Önnek a lehetséges kezelési módokról, fogszabályozási eszközökről, a várható kezelési időtartamról, és válaszolunk az összes kérdésére. 

Diagnosztikai vizsgálatok
Miután meghozta a döntést, elvégezzük a fogszabályozó kezelés megtervezéséhez szükséges vizsgálatokat. Fotódokumentációt készítünk a kezdeti állapot dokumentálására, ezt követi a digitális röntgen és lenyomatvétel.

Terv készítése
Ezután elkészítjük a diagnosztikai  eredmények alapján az egyénre szabott, írásbeli kezelési tervet, amelynek  köszönhetően előre tudja tervezni a költségeket, továbbá tudni fogja, hogy milyen gyakran kell állításra, és kontrollvizsgálatra jönnie.

A készülék felhelyezése, kivehető készülék esetén átadása
A fogszabályozó behelyezését követően megmutatjuk, hogyan kell használni és tisztítani az eszközt. Szájhigiéniai tanácsadás.

Kontrollvizsgálatok
Ha elkezdődött a kezelés, a készülék típusától függően 2-12 hetente kell rendszeresen megjelenni a kezelőorvosnál aktiváláson.
A fogszabályozó eszközök  által kiváltott változásokat támogatni lehet fogorvos által végzett kisebb beavatkozásokkal is. 

Általában meddig tarthat egy fogszabályozó kezelés?

A felnőttkori fogszabályozás a kötőszöveti, ízületi merevség miatt több időt vesz igénybe, és ezáltal több türelmet is igényel.
Rögzített készülékkel történő kezelés esetében 1,5 – 2 évvel érdemes számolni.
Kivehető készülékek esetén – mivel ez összetettebb és jobban függ az egyéni fejlődési ütemtől, 2 – 4 évvel is számolhatunk, majd ezt követi az esetek többségében a 1,5- 2 éves rögzített fogszabályozó kezelés.
A fogszabályozás azonban nem akkor ér véget, mikor a kívánt eredményeket elértük. 

Utógondozás

Ekkor kezdődik az utógondozás időszaka, amely legalább olyan fontos, mint az aktív kezelésé.

Az utógondozás időszakában általában éjszakai kivehető készülékkel, vagy egy kis beragasztott ívvel segítjük a fogak stabilizálódását. Az utógondozás időtartama mindig a megoldott probléma mértékétől függ. Általában 1-3 év, de főként felnőttek esetében egy komolyabb probléma megoldása esetén, a fenntartó terápiaként kapott fogszabályozó eszköz heti legalább egy alkalommal történő viselése gyakran egy életre is szólhat.

Videóink segítenek kérdései megválaszolásában

A felnőttkori fogszabályozás indikációja

A felnőttkori fogszabályozás menete és időtartama

Mikor célszerű elkezdeni a fogszabályozó kezelést?

Mi történik a fogszabályozó kezelést követően?

A fogszabályozó kezelés során a páciens és a kezelőorvosa között szoros együttműködésére van szükség ahhoz, hogy a lehető legjobb végeredmény szülessen a legkevesebb mellékhatás mellett.

A szájhigiéniára a fogszabályozó kezelés teljes ideje alatt kiemelt figyelmet kell fordítani. Naponta háromszori fogmosás mellet speciális fogkefe, fogköztisztító kefe, fogselyem használata szükséges, és esetenként a rendelőben végzett szájhigiéniás kezeléssel kell mindezt kiegészíteni.

Amit tudnia kell a fogszabályozásról

SoulDental Fogászat - SoulDental Dentistry

Fontos számunkra pácienseink tájékoztatása, információkkal történő ellátása. Ezt minden esetben megtesszük szóban. de, fontosnak tartjuk, hogy ezek a leírások bármikor elérhatőek legyenek pácienseink számára.

Pácienstájékoztatók

Segítünk a döntésben

Hogy Önnek milyen készülékre van szüksége a fogszabályozáshoz, várhatóan mennyi ideig fog tartani a kezelés és, hogy milyen eredményre számíthat, azt kizárólag egy személyes vizsgálat után a fogszabályozó szakorvosunk tudja megállapítani.

Dr. Tausz Dóra többéves  fogszabályozási múltra visszatekintő szakmai tapasztalattal várja gyerek és felnőtt pácienseit. A SoulDental Fogászaton a legmodernebb fogszabályozó készülékek teljes spektrumával várjuk! Legyen az kivehető, rögzített fogszabályozó készülék, vagy a már fogászati rendelőnkben is elérhető láthatatlan fogszabályozás.

Fogszabályozó fogszakorvosunk

mkd-team-image
Dr. Tausz Dóra
Fogszabályozó fogszakorvos

Kérdése van? Írja meg!

    Időpontkérés

    Témák, amik érdekelhetik

    Értékelje oldalunkat!