Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Bimbó út 139/B

1026 Budapest

Kövess minket

Fogszabályozás felnőttkorban – tények és tévhitek

Fogszabályozás felnőttkorban – tények és tévhitek

Írásunkban a fogszabályozás fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet. Ugyanis a fogszabályozás nemcsak esztétikai, hanem  egészségügyi problémát is jelenthet. 

Hiszen a fogszabályozás célja nem csak a szép mosoly, hanem a tökéletes harapás, és a fogak öntisztulásának, megfelelő tisztíthatóságának kialakítása is. A torlódott, befordult fogak ugyanis jelentősen megnehezítik a fogfelszín és a fogközök tisztítását, ami a fogak egészségének megőrzését nehezítik.

Hogy könnyebben rászánja magát szeretnénk pár tévhitet eloszlatni a fogszabályozással kapcsolatban.

 

A leggyakoribb évhitek a fogszabályozással kapcsolatban

 

Csak fiatalon van értelme

Túl van már a tinédzser koron? Felnőttkorban sem késett még el vele!
Mára már megdőlt az a nézet, hogy csak akkor lehet igazán eredményt elérni, ha a fogszabályozó kezelést már gyermekkorban elkezdik. Felnőttkorban is ugyanolyan hatékonyan elérhető a szép, szabályos fogsor, mint tinédzserkorban. Fogszabályozni tehát felnőttkorban is lehet, de olykor esetleg hosszabb ideig tartó kezelésre kell számítani.
Mivel a felnőttkori fogszabályozás sajátossága, hogy az állcsontok növekedésirányítással történő befolyásolása már nem jöhet szóba, így ha az eltérés nem csak a fogak szintjén, hanem az állcsontok méretbeli illetve helyzetbeli eltérésén is alapul, akkor akár ritka esetben állcsont-ortopédiai beavatkozásra is szükség lehet.
Az esetek jelentős százalékában azonban erre nincs szükség, és a fogszabályozás célja, azaz a megfelelő funkció fenntartása, javítása, jobb orális egészség elősegítése, kedvező esztétikai viszonyok kialakítása konzervatív eszközökkel is lehetséges. A felnőttkorban végzett fogszabályozás  segítségével is a lehető legoptimálisabb illeszkedés hozható létre a fogak között, megszüntethető az alsó vagy a felső fogsorra ható bármilyen nem természetes irányú rágóerő, továbbá tehermentesíthető az állkapocsízület.

 

A fogszabályozás gyakran foghúzással jár

Ettől sem kell tartania. Mára már a passzív-önligírozó azaz lágy erőkkel történő technika segítségével nagy mértékű torlódás megoldható foghúzás nélkül. 

 

A fogszabályozás csúnya,  kellemetlen, hosszadalmas folyamat

Gyakran még mai is a fémhuzalok, fájdalom, problémás étkezés, a nem túl esztétikus látvány, a feszélyezett mosoly, az ételmaradék a drótok között jut eszünkbe a fogszabályozásról. No és persze a kellemetlen kérdések, és az évekig tartó szenvedés.
Ez ma már nem feltétlenül igaz!

A technika ezen a területen is hatalmasat fejlődött, ezért ma már nem kell tartania a fogszabályozás okozta komolyabb kellemetlenségektől.
Ma már az elváltozások súlyosságától függően, és a kezelési céloknak megfelelően sokféle készülék és technológia áll rendelkezésre. A hagyományos fém színű rögzített fogszabályozó készülékeken kívül, esztétikus kerámia vagy zafírkristály brackettek is elérhetőek.
Nem utolsó sorban pedig fogászatunkon is elérhető az Invisalign, a láthatatlan fogszabályozás.

A láthatatlan fogszabályozás precíziós 3D tervezés és gyártás segítségével maximális pontossággal a fogakra illeszthető, kivehető  láthatatlan sínkészletet jelent, amit meghatározott sorrendben és időintervallumokban kell cserélni. Rendkívül kényelmes, viselése nem jár fájdalommal, mivel étkezéshez kivehető nem befolyásolja az étrendet és a komfortérzetet sem.

 

A fogszabályozás csak esztétikai problémák kezelésére való

Felnőttkori fogszabályozásra kisebb résnyitásokra esztétikus fogpótlások előkészítésére során is szükség lehet, de más kezelések kiegészítő terápiájaként is alkalmazható. 

 • Foghiány mellett bedőlt fogak kiegyenesítése érdekében vagy front torlódás megszüntetése esetén
 • Pótlások előkészítésénél, a pillérfogak párhuzamosítása, a fogak legelőnyösebb elosztásának elérése érdekében
 • Jobb ajakzáródás és ajakalátámasztás elérése érdekében
 • Ha egy implantátum számára kevés a hely, mert régen történt a fogvesztés, és összezáródtak a fogak
 • De a fogágybetegség következtében elmozdult fogak korrigálása esetén is szükség lehet fogszabályozásra. Igaz, csak egy jól kezelt és karbantartott fogágybetegség esetén alkalmazható az eljárás.  Ilyen esetben a rendszeres parodontológiai kontroll, valamint a tökéletes szájhigiénia elengedhetetlen.
 • Ínyplasztikai kezelések is kiegészülhetnek fogszabályozó kezeléssel. 

Sok fogászati probléma orvosolható tehát olyan komplex terápiával, ami szükség esetén fogszabályozó kezeléssel is kiegészülhet. 

Fogászatunkon minden szakirány megtalálható, és modern diagnosztikai héttér, egy 3D CBCT segíti munkánkat. Egyes kezelésekkel járó szoftverek pedig nem csak tervezhetővé teszik, de a várható eredmény modellezésével megkönnyítik a Pácienseknek a döntést, hogy érdemes-e belevágniuk a kezelésbe.

 

Reméljük, sikerült eloszlatni kételyeit a felnőttkori fogszabályozással kapcsolatban!

Fogászatunkon kortól és nemtől függetlenül minden páciens számára személyre szabott kezelési tervet készítünk, amelynek eredménye a funkcionalitásában és esztétikájában is gyönyörű mosoly.

Kérdése van? Írja meg!

  Témák, amik érdekelhetik

  Tetszett a cikk? Értékelje!

   
  Tartalom