Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Bimbó út 139/B

1026 Budapest

Kövess minket

Fogpótlások avagy betétek – inlay vagy onlay?

Fogpótlások avagy betétek – inlay vagy onlay?

„A fogorvosom azt javasolta, hogy tegyünk kompozit onlayt az egyik gyökérkezelt felső négyes fogamba. Mi az az onlay? Miért nem lehet egyszerűen betömni ezt a fogamat?”

Van, amikor nem a fogtömés a legjobb megoldás! A fogpótlások egyik lehetséges megoldása a betét készítése. Mi a betét?

Betétnek azt a töméstípust nevezzük, amelyet a fogtechnikus lenyomat alapján szájon kívül készít el, és a fogorvos ragasztja be az adott fogba. Tehát a betét, egy olyan egyénileg elkészített szilárd „tömés”, amely laboratóriumi körülmények között születik.
A betétek nevezéktana igen változatos. A foganyagveszteség mértékétől, és az ennek megfelelően készített betét kiterjedéstől függően beszélünk inlayről, onlayről, overlayről, vagy tabletopról.
A szilárd tömések anyaga lehet arany, kerámia vagy kompozit.
A betétkészítés egy korszerű, és nagyon precíz módszer a hiányzó fogszövetek pótlására. A szuvas területek eltávolítása után derül ki biztosan, hogy tömés, betét vagy korona-e az ideális megoldás a fog funkcionálisan stabil helyreállítására.

Milyen esetekben célszerű betétet alkalmazni?

A betétkészítés indikációja sokrétű.

 • Nagymertékű foganyagveszteség pótlása.
 • Nagymértékű foganyaghiány esetén sokszor előnyösebb betétet készíteni mint plasztikus tömést.
  Túl nagy méretű kopozit tömések készítésekor két fő probléma jelentkezhet, amelyek veszélyeztetik a helyreállított fog hosszútávú funkcionális stabilitását.
  Az egyik probléma, a plasztikus tömőanyagok kötése közben fellépő zsugorodása. Ideálisnál nagyobb tömés esetén ez a zsugorodás egy úgynevezett széli rést eredményez a töméssel kitöltött üreg fala és a tömőanyag között. Ha ez a rés túl nagy, a fog a tömés mellett könnyen újraszuvasodik.
  A másik probléma, hogy a nagyon kevés megmaradt fogszövet gyenge. A tömés készítésekor fellepő tömőanyag zsugorodása magával húzza a ragasztóanyagon keresztül a vékony megmaradt foganyagot, ami ennek hatására könnyen letörik.
 • Két fog közötti nagy távolságok, rések zárása.
 • Nagy fogszövethiány esetén a kontaktpont, azaz a két szomszédos fog egymás felé néző felszíneinek a pontos, precíz, megfelelő kontúrokkal történő kialakítása kritikus kérdés a tömés funkcionalitása szempontjából.
  A nem megfelelő kontaktpont ételbeékelődést, ezáltal pedig íny, illetve fogágygyulladást és újraszuvasodást okoz. Ezen problémák kiküszöbölésére a betétkészítés az ideális megoldás. Fogtechnikai laborban szájon kívül kiváló kontúr és kontaktpont készíthető, így a fogközök tisztítása a betét szájba helyezését követően is megoldott lesz, megőrizve ezáltal a fogak körüli szövetek épségét is.
 • Kopott fogazat esetén az eredeti harapás helyreállítása
 • Harapásemelésnél a lekopott hianyzó foganyagot úgynevezett tabletoppokkal lehet pótolni. Ezek a kis kerámiakiegészítések pont annyi foganyagot pótolnak, akár csak pár mm vastagságban, amennyi ahhoz szükséges, hogy az eredeti kopás előtti forma helyreállítható legyen.

Miben külömbözik a betét a koronától?

A leglényegesebb különbség a két restauráció között, hogy betét készítéskor csak a meggyengült foganyag elvételére van szükség, szemben a koronakészítéssel, ahol a fogszövet jelentős része, körülbelül 50 százaléka eltávolításra kerül.

Hányszor kell jönni kezelésre?

Első alkalommal történik a szuvas részek eltávolítása, majd szükség esetén a fog belsejének megerősítése üvegszálas anyaggal. Betét készítésénél törekszünk a természetes foganyaghoz hasonló tulajdonságú anyagokat használni a fog felépítéséhez.Az üvegszálas anyag felel meg a fenti hasonlatban a dentinnek, és maga a betét a zománcnak. Az ideális forma kialakítása után lenyomatvétel, harapásvétel, fogszín meghatározás, és ideiglenes tömés készítése következik.

Néhány nap elteltével kerül sor az elkészült restaurátum beragasztására.

Egyes esetekben a fentiektől eltérő is lehet a kezelés menete, akár több alkalmat is igénybe vehet, esetleg több idő telik el az ülések között, de ilyen esetekben a kezelőorvos természetesen részletes tájékoztatást nyújt a várható eseményekről.

Összefoglalva elmondható, hogy a betét készítése indokolt esetben tartósabb megoldás, mint az egyszerű fogtömés. A betét megerősíti a fogat, jobb széli záródást biztosít, és a szomszédos foggal való kontaktpont kiváló lesz.

Dr. Kende Dóra
konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvos

és Dr. Breiner Marcell
általános fogorvos

Tetszett a cikk?

 
Tartalom