Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Bimbó út 139/B

1026 Budapest

Kövess minket

Fogkrém házilag természetes anyagokból

Gondolná, hogy otthon is lehet fogkrémet készíteni?

Aki kedveli a házilag, természetes anyagokból készített, garantáltan adalékanyagmentes termékeket, az biztos belevág ennek a fogkrémnek az elkészítésébe.
Fogkrém házilag. Érdemes kipróbálni!

 

HÁZI FOGKRÉM – hozzávalók

  • 1 csomag szódabikarbóna a tisztító hatásért – finom szemcséivel kíméletesen tisztít, elpusztítja a szájban lévő mikroorganizmusokat, lúgosító hatással bír
  • egy kevés finomított tengeri só, vagy finomszemcsés ásvány (dentomin, kaolin)  – fehéríteni a fogakat, segít a lepedék eltávolításában. A só serkenti az íny vérkeringését is. Fontos, hogy nagyon finom szemcseméretű legyen, különben kidörzsölheti a fogínyt.
  • aloe gél, vagy glicerin, vagy kókuszolaj, esetleg gyógytea főzete – a kellő „gél” állag eléréséhez. A kókuszolaj hideg időben hajlamos a megdermedésre, nagy melegben pedig az elfolyósodásra. Ez befolyásolhatja a vele készült fogkrém állagát. A glicerin halmazállapota nem változékony, ezt használva a fogkrém állaga mindig krémes marad.
  • egy kevéske stevia vagy xilit édesítésre
  • néhány csepp illóolaj „zamatot” és friss leheletet ad, de leginkább fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású

AZ ELKÉSZÍTÉS

A száraz alkotóelemeket először egymással, majd annyi nedvesítő anyaggal keverjük össze, amennyitől a fogrém gél állagúan összeáll, majd cseppentsük bele a néhány csepp kiválasztott illóolajat: kamilla, zsája, borsmenta, fodormenta. narancs.
Sokan gondolják, hogy a szódabikarbóna szemcséi hosszútávon tönkreteszik a fogzománcot, de olajjal elkeverve már nem kell ettől tartani!

 

TÁROLÁS

Az elkészítést követően tarthatjuk a házi fogkrémet egyszerű tégejben, de egy régi fogkrémes tubust is felhasználhatunk tárolására. Ennek menete a következő. Vágjuk le a tubus végét, alaposan mossuk ki, tegyük bele az általunk készített fogkrémet, majd hajtsuk vissza a tubus végét, és két egymás felé fordított gémkapoccsal zárjuk le azt. Arra figyelni kell, hogy ne tegyünk sokat a tubusba, mert akkor könnyen járhatunk úgy, hogyfogkrémünk a  tubus végén préselődik ki.  Ha a tubusos tárolást választjuk,  házifogkrémünket érdemes lágyabb állagúra készíteni, hogy könnyebben ki tudjuk nyomni a tubusból.
A fogkrémet nem kell hűtőben tartani, mert az összetevők jó része antibakteriális, vírus- és gombaellenes, és az adott mennyiség pár hét alatt úgyis elfogy.

 

HASZNÁLAT

A benedvesített fogkefére tegyen a krémből egy borsónyit, vagy csak egyszerűen kenje rá a fogkefére, és mossa meg vele napnta legalább kétszer a fogait! Mivel fluoridot nem tartalmaz, célszerű fluoridos fogkrémet is használni mellette,  mivel ez a nélkülözhetetlen vegyület az, ami a fogzománc szilárdságát biztosítja, ami így tud biztonsággal védelmet nyújtani a savakkal és baktériumokkal szemben.

Jó fogmosást!

Házi szájvizet is lehet készíteni otthon

4 dl víz
2 teáskanál szódabikarbóna
10 csepp eukaliptusz vagy borsmenta illóolaj

Gyakori ínyvérzés esetén – 3 csepp teafaolaj és 5 csepp zsájaolaj hozzákeverése ajánlott a gyulladáscsökkentő hatás miatt. Ezek az olajok kedvező hatásúak rossz szájszag illetve fogágybetegség esetén is.
Használat előtt alaposan felrázandó!

Kapcsolódó írásaink