Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Bimbó út 139/B

1026 Budapest

Kövess minket

Szájhigiéniai kezelés, fogkőeltávolítás – a fogágybetegség megelőzhető

A fogágybetegség megelőzhető

Szájhigiéniai kezelés, fogkőeltávolítás – a fogágybetegség megelőzhető

Mit tehetünk a fogágybetegség ellen?

A mai kutatási eredmények alapján egyre több adat támasztja alá, hogy az ínygyulladásnak és a fogágybetegségnek fő oka a fogak felszínén felhalmozódó dentális plakk.
A vizsgálatok azt is igazolták, hogy a megfelelő professzionális és egyéni plakk-kontroll jelentősen csökkenti a betegség előfordulását, és a már kialakult betegség esetén csökkenti annak progresszióját is.
Tudni kell, hogy az elhanyagolt szájhigiénia bizonyos időn belül mindenkinél ínygyulladást okoz, de, ahhoz, hogy parodontitis, azaz fogágybetegség alakuljon ki, egyéb rizikótényezők együttes jelenléte is szükséges.
A fogágybetegség rizikófaktorait korábbi írásunkban részleteztük.
Igaz-e, hogy a fogágybetegségem csak a fogkő miatt alakult ki

Megismerve a hajlamosító tényezőket, láthatjuk, hogy a fogágybetegség lényegében magatartási betegség, mivel kialakulásában komoly szerepe van az életvitelnek, a táplálkozásnak, a dohányzásnak és az általános személyi higiénének.
Elméletileg helyes életvitellel, kiváló szájhigiéniával az ínygyulladás majdnem teljes egészében, a fogágybetegség kialakulása pedig közel 70–80%-ban megelőzhető lenne.

Mit kell tenni a megelőzés érdekében?

A fogágybetegség megelőzése szempontjából a legfontosabb tényező az idő.
Minél hamarabb kezdjük el a prevenciós programot, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy még valóban teljesen ép marad a fogíny, és valóban a betegség elsődleges tüneteinek megjelenése előtt akadályozhatjuk meg a fogágybetegség kialakulását.
A prevenciónak már egész fiatal korban el kell kezdődnie. Olyan mélyen beágyazott magatartásformákat kell kialakítani már kis kortól kezdődően, hogy felnőttként is megmaradjanak az  egészséges táplálkozással, fogápolással, rendszeres fogászati vizsgálatokkal kapcsolatos attitűdök.
Tény, ha már kialakult a fogágybetegség, nem gyógyítható, de megfelelő szájhigiéniával, prevencióval  az esetek többségében elkerülhető lenne.

Statisztikai adatok igazolják, hogy az időben el nem kezdett szájhigiénés nevelés, felvilágosítás és a hatékony fogmosási technika betanításának hiányában fiatal-felnőttkorban már nagy százalékban enyhébb-súlyosabb ínygyulladással kell számolni, ami nagyban valószínűsíti a későbbiekben a fogágybetegség kialakulását. Utánkövetéses kutatások alátámasztják, hogy jó szájhigiénia mellett az idős kornak nem feltétlen kell, hogy velejárója legyen a fogatlanság vagy a protézis viselése.

Amikor már komolyabb kezelésre van szükség

Ha már kialakultak a tünetek parodontológiai mélytisztításra, a kialakult ínytasakok kürettálására, adott esetben összetettebb parodontológiai beavatkozásokra, lebenyes tasak műtétekre, csontpőtlásra, esetleg ínyplasztikára van szükség.
A terápia sikerének kulcsa a páciens megfelelő motivációja és edukációja. Fogorvosként meg kell győznünk mindenkit arról, hogy az ínygyulladás megelőzhető, a vérző íny gyógyítható, a fogvesztés a legtöbb esetben elkerülhető, és a tiszta és egészséges száj olyan életminőség-javulást eredményez, amely kihat az egész szervezetre és még szájüregben kialakuló daganatok kifejlődésének esélyeit is csökkenti.

Már kialakult fogágybetegség esetén, mivel a parodontális tapadásveszteség visszafordíthatatlan folyamat, nagyon fontos, hogy minél hamarabb megfelelő oki kezelésben részesüljön a páciens. Ennek sikere a parodontális kezelés hatékonyságától és a páciens egyéni motivációjától függ.
Tudni kell, ha már egyszer kialakult a betegség, annak kezelése élethosszig tart!
Az egyszer már aktív fogágybetegségen átesett egyén rendszeres professzionális mechanikai fogtisztításra és ellenőrzésre szorul.

A fogágybetegség külünösen olyan betegség, ahol a páciens és a fogorvos, parodontológus aktív együttműködése az alapja a betegség megelőzésnek és a kezelés sikerességének.
A fogorvos felelőssége és feladata rendkívül szerteágazó a fogágybetegséggel kapcsolatban.
Alapvető feladatunk az egészségtudatos magatartást kifejleszteni és tartósan fenntartani páciensekben, de nagy hangsúlyt kell fektetnünk a pedagógiai, pszichológiai módszerekre is.
El kell érni a pácienseknél, hogy akkor is törődniük kell magukkal, amikor nincs panaszuk, akkor is el kell menniük a fogorvoshoz, szájhigiénikushoz, ha nem fáj a foguk. A napi fogmosási rutin legyen tudatos és technikailag adekvát. Meg kell értetni, hogy a hagyományos fogkefével történő fogmosás a dentális plakknak csupán egy bizonyos hányadát távolítja el, és a fogközök csak speciális eszközökkel, fogselyemmel és fogköztisztító kefével tarthatók tisztán.
Meg kell értetni a páciensekkel, hogy ha néhány napig megfeledkeznek a fogmosásról, rágyújtanak, és trendszeresen lemondják a fogorvosi vizitidőpontokat, ezzel lépésről lépésre közelebb kerülnek ahhoz, hogy olyan mértékű ökológiai átalakulás indul el a szájüregükben, amely biztosan ínygyulladáshoz és a magasabb rizikójú csoportban parodontális tapadásveszteséghez vezet. 

Egy hatákony fogászati eljárás a fogágybetegség  megelőzése érdekében a  Professzionális szájhigiéniai kezelés 

A professzionális szájhigiéniai kezelés egy olyan komplex eljárás, melynek célja a fogak és a fogíny egészséges állapotának kialakítása és fenntartása. Az eljárás során maradéktalanul, mégis kíméletesen távolítjuk el a fogfelszínekhez/implantátumokhoz tapadt  lepedéket, illetve fogkövet.
A professzionális szájhigiéniai kezelés során a dentálhigiénikus először teljesen megtisztítja a fogakat a rájuk rakódott lepedéktől és fogkőtől, majd részletesen elmagyarázza, és megtanítja Önnek, hogyan tudja fogait továbbra is tisztán tartani mindennapjai során.
Az eljárás menetéről részletesebben a professzionális szájhigiéniai kezelés oldalunkon tájékozódhat. 

Leszögezhetjük tehát, hogy a fogágybetegség szempontjából alapvető a rendszeres alapos fogmosás, és a félévenkénti fogorvosi ellenőrzés, és szájhigiéniai kezelés, fogkőeltávolítás.

Hallott már a Skandináv modellről?

Egy különleges kísérlet megdöbbentő eredménnyel!
Ennek során azt vizsgálták, hogy milyen hatássa van a fogak és az íny egészségére az alapos mindennapos fogtisztításnak. A résztvevők egyik csoportjának tagjai mosták a fogukat, ahogy szokták. A többieket kéthetente tanácsokkal látták el, havonta pedig ellenőrizték.
Olyan szignifikáns különbség mutatkozott a két csoport között, hogy a próbát pár hónap után leállították.
A vizsgálat egyértelműen alátámasztotta, mennyire fontos az alapos és rendszeres fogmosás.

Professzionális szájhigiéniai kezelésünk során, melynek része a fogkőeltávolítás is, segítünk, hogy ezek a részletek, azaz  fogmosási technikája is tökéletesebb legyen!

Kérdése van? Írja meg!

  Időpontot kérek!

  Lehet Ön is érintett? Töltse ki a tesztet!

  Parodontológiai teszt

  A témával kapcsolatos írásaink

  No posts were found.

  Tetszett a cikk?

   
  Tartalom