Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Zugligeti út 60.

1121 Budapest

Kövess minket

Foghúzás utáni fájdalom

Foghúzás utáni fájdalom

Kihúzták a fogamat de azóta is fáj a helye, egyfolytában lüktet egyre erősebb fájdalom jelentkezik. Ez normális? Mi lehet ennek az oka? Mit tegyek?

Optimális esetben foghúzás után csak enyhe, alig érezhető fájdalmat vagy kellemetlenséget érzünk, azt is csak néhány óráig.  Azonban vannak esetek, amikor a foghúzást követően 1-4 nappal jóval erőteljesebb tünetek jelentkeznek.
A foghúzás utáni fájdalom sajnos nem ritka szövődmény. Kialakulásának valószínűsége annál nagyobb, minél bonyolultabb volt a fog eltávolítása. 

Kisebb fájdalom, ödéma, duzzanat jelentkezése a húzás helyén, illetve az azzal megegyező arcfélen teljesen természetes jelenség, hiszen a beavatkozással csontseb keletkezik, mely gyógyulása időigényes, s a kezdetekben teljesen természetesen tompa fájdalom tapasztalható. Fájdalomcsillapító  szedésével teljesen fájdalommentessé tehető a sebgyógyulás.
A foghúzás után jelentkező erős fájdalom azonban komolyabb problémára utal.

Ha

 • a fájdalmat a fájdalomcsillapító gyógyszerek, sem a borogatások sem enyhítik
 • a fájdalom kisugárzó /gyakran számolnak be arról a páciensek, hogy a “fájdalom a fülükig hatol” vagy “a szemükbe sugárzik” /
 • kellemetlen szagúvá, bűzössé válik a lehelet
 • az érintett arcfél feldagad
 • hőemelkedés, esetleg láz jelentkezik

Ez esetben jó eséllyel Alveolitis – hétköznapi nevén fogmeder-gyulladás alakult ki. Klinikai nevén osteomyelitis processus alveolaris localisata post extractionem

MI TÖRTÉNIK A FOGHÚZÁS SORÁN ÉS AZT KÖVETŐEN?

Hogy megértsük a foghúzást követő szövődmény kialakulásának okát, nézzük, mi is történik a foghúzást követően!
Amikor egy fogat eltávolítunk, akkor a fog helyét, pontosabban a fog gyökerének helyét egy vérrög tölti ki. Egy-két nap után a keletkezett vérrög felülete hámosodni kezd, ami védelmet jelent a vérrög számára. A vérrög a gyógyulási folyamat során szervül, majd felszívódik, illetve átalakul, mellyel párhuzamosan a fogmedret kezdetben kötőszövet, végül csontszövet tölti ki.
Ez a folyamat játszódik le minden fogeltávolítás során, legyen szó egyszerű foghúzásról, műtéti fogeltávolításról, vagy a bölcsességfog eltávolításáról.
Ha ez a folyamat zavart szenved – például azért, mert a vérrög kiesik vagy elfertőződik – akkor helyi gyulladás jön létre. Ennek leggyakoribb kiváltó oka a nem megfelelő szájhigiénia, a fog helyének elfertőződése, de például a dohányzás is nagyban hozzájárulhat ehhez.
Néha azonban megfelelő szájhigiéniával rendelkezőknél is előfordul e probléma, esetleg mert a foggyökér helyére ételmaradék jut, vagy egész egyszerűen a száj normális mikrobaflórája befertőzi a vérrögöt, aminek következtében az szétesik.
De a nem helyes technikával végzett fogeltávolítás is vezethet ilyen következményekhez. Ha a szájsebészeti fogeltávolítás során használt csontvágó eszköz a nem megfelelő hűtés miatt túlmelegszik, akkor ennek hatására eláll a vérzés, és nem tud a fogmedret lezáró vérrög kialakulni. Mivel ez feltétele a zavartalan gyógyulási folyamatnak, ennek hiányában nagy eséllyel alakul ki a fogmeder-gyulladás.

MIT TEGYÜNK TEHÁT, HA A FOGHÚZÁST KÖVETŐEN ERŐS FÁJDALMAT TAPASZTALUNK?

Érdemes otthoni terápiával próbálkozni, a fogmeder-gyulladás kialakulása esetén? Semmiképp sem célszerű! Mivel nagy valószínűséggel antibiotikus kezelésre, vagy a fogmeder helyi érzéstelenítésben történő teljes kitisztítására van szükség, ami otthon nem megoldható. A szájöblögetővel történő öblögetés, vagy a fog helyének fogkefével történő erőteljesebb mosása nem hozhat eredményt. Sokkal hatékonyabb megoldásra van szükség! Amennyiben foghúzás után egyre erősödő fájdalmat tapasztal, mindenképp keresse fel fogorvosát!

HOGYAN TÖRTÉNIK A FOGMEDER-GYULLADÁS KEZELÉSE?

Az első lépés egy röntgen felvétel készítése, hogy biztonsággal megállapíthassuk, mi állhat a gyulladás hátterében, esetleg nem maradt-e bent egy fogdarab a foghúzás helyén.

Amennyiben ez nem áll fenn úgy a leggyakrabban elég egy gyógyszeres antibiotikumos kezelés, vagy egy antibiotikumos csík fogba helyezése, de a fogászati lézer használata is nagyon eredményes tud lenni a probléma kezelésében, mivel fertőtlenít, és a sebgyógyulást is fokozza.

De van, hogy a fogüreg átmosása, átöblítése válik szükségessé, hogy a gyulladást okozó esetleges törmelékeket, bekerült ételmaradékot eltávolítsuk. Bent maradt fogdarab esetén szájsebészeti beavatkozás során kikaparjuk a fogüreg belső felszínét, illetve eltávolítjuk az esetleges csontdarabot. A tisztító terápia elvégzése akár több alkalommal is szükséges lehet. 

Amennyiben tályog alakult ki, azt megnyitjuk, kitisztítjuk. Ennek további terápiája szintén antibiotikus kezelés és fájdalomcsillapítás.

MIT TEGYEN? HOGY ELKERÜLJE ENNEK A SZÖVŐDMÉNYNEK A KIALAKULÁSÁT?

A fog, vagy fogak eltávolítása után – függetlenül attól, hogy egy  „sima” foghúzásról vagy egy bölcsességfog műtéti eltávolításáról volt-e szó – mindig részletes útmutatót adunk a tennivalókról mind szóban, mind írásban.

Érdemes megfogadni az ebben leírt tanácsokat. Nézzük, melyek is ezek!
Ahhoz, hogy a foghúzás utáni sebben a véralvadék biztosan a helyén maradjon, így megelőzhetővé váljon a foghúzás utáni fogmeder-gyulladás  kialakulása, a következőkre mindenképp érdemes odafigyelni.

– a foghúzás utáni 24-48 órában kerülje a dohányzást
– ne szívogassa a seb környékét, ne fogyasszon semmit szívószállal
– kerülje a zubogtatást, öblögetést
– ne használjon szájvizet, öblögetőket
– a sebbe ne nyúljon semmivel, azonban a beavatkozás környékét tartsa tisztán puha sörtéjű fogkefével

Szájápolással kapcsolatos tanácsok foghúzást követően

 • Különösen fontos, hogy a foghúzás után semmiképp se hagyja ki a fogmosást! A sebet és a környékét már az első napon puha kefével tisztítsa meg! De a sebbe nem szabad belenyúlni a fogkefével, hogy a vérrög stabilan benn maradjon.
 • A fogköztisztító kefe, a fogselyem, valamint a nyelvkaparó használata is mindenképpen ajánlott. A fogközökben és a nyelven gyorsan szaporodik a baktérium, mely a foghúzás helyén a sebbe jutva csak hátráltatja a gyógyulást, ezért is különösen fontos az alapos fogmosás.

Étkezéssel kapcsolatos tanácsok foghúzást követően

 • Egyes ételek baktériumtartalma miatt néhány finomság kerülendő. Ezek jellemzően olyan ételek, melyeket nyersen fogyasztunk, vagy állaguk miatt könnyen beleragadhatnak a sebbe, ami lassítja a gyógyulást, illetve gyulladást idézhet elő.
 • Célszerű kerülni az orvos által nem ajánlott ételeket, italokat: tejtermékeket, apró magvas ételeket, nyers tojásos és nyers húsos, forró és fűszeres ételeket, az alkoholt és a koffeintartalmú italokat.
 • Kerülje a túl hideg illetve meleg ételek italok fogyasztását!

Általános tanácsok

 • Ne szaunázzunk foghúzást követően 1 hétig!
 • Kerülje az intenzív sportolást!
 • A legjobb, amit tehet a seb gyógyulása érdekében, a pihenés!

A LEGFONTOSABB!

Ha bármi rendellenességet tapasztal foghúzást követően, ne habozzon visszamenni a fogorvosához!

Szeretjük a kedvezményeket

NYÁRI AJÁNLATUNK

JÚNIUS  – JÚLIUS – AUGUSZTUS

 

Mi más illik jobban egy lebarnult arcbőrhöz, mint egy szép fehér mosoly?
Ez pedig szájhigiéniai kezeléssel illetve szükség esetén fogfehérítéssel ma már mindeni számára elérhető.
Most mindkét eljárás egész nyáron kedvezménnyel vehető igénybe fogászatunkon!

Érdemes kattintani!

ÉRDEKEL

Állandó kedvezményeinket itt találja

MEGNÉZEM

Tartozzon Ön is a kiváltságosak közé!

Ne maradjon le híreinkről, akcióinkról! A következő hónaptól Ön is kedvezményezettje lehet.

TÉMÁK, AMELYEK ÉRDEKELHETIK

Kérdése van? Írja meg!

  Tetszett a cikk? Értékelje!