Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Bimbó út 139/B

1026 Budapest

Kövess minket

Foghiány és következményei – Miért fontos a hiányzó fog pótlása? 

Foghiány és következményei – Miért fontos a hiányzó fog pótlása? 

Akár csak egyetlen fog elvesztése szerteágazó következményeket von maga után, és minél több foghiányról van szó, az ennek következményeiként kialakuló  probléma annál súlyosabb és összetettebb lehet. Nézzük tehát!

 

A foghiány rövid- és hosszútávú következményei

 

Csontvesztés

Amennyiben a foghiány miatt nem éri terhelés a fog alatti állkapocscsontot, az mind vertikális mind horizontalis dimenziójából veszít. Általában a csontlebomlás 2/3-a már a fogeltávolítást követő első hónapban megtörténik. A csontremodellálódást követően létrejött csontvastagság nemcsak az eltelt idő, de a kezdeti csontvastagság, illetve az egyénileg jellemző biotípus függvénye is. Ha a fogvelvesztést követően keskeny csont maradt csak, és a fogászati implantátum beültetésre nem áll rendelkezésre megfelelő vastagság, akkor az implantáció csak úgynevezett csontpótló beavatkozást követően lehetséges. Ez invazívabb beavatkozás az egyszerű fogászati implantációnál, és anyagilag és időben is megterhelőbb.

Fogak elvándorlása

Talán ez az egyik leglátványosabb és leginkább érzékelhető következmény, már egy fog, de több elvesztése esetén különösen, hogy a fogazat rendszere felborul, aminek következtében a foghiány melletti fogak, mivel hiátus keletkezett környezetükben, elvándorolnak.
Hogy történik mindez?

A fogvándorlási folyamat a foghiány mögötti és a foghiánnyal szembeni fogakat is érinti. A hiány mögötti fog előre dől, a szemben lévő, pedig kiemelkedik. A foghiány előtti fog pedig hátrébb vándorolhat, eltávolodva az előtte levő fogtól, ezáltal megszűnik a két fog közti úgynevezett kontaktpont. E fogvándorlási folyamat hosszú évek alatt alakul ki, és folyamatosan zajlik, és minél tovább fennáll a foghiány, annál távolabbi fogakat is érinthet. Mivel a fogak dőlésével a harapási magasság lecsökken, mindez az állkapocsízületre is hatással van, annak fájdalmas, nehezen lokalizálható gyulladását okozva. Szintén nagyon jellemző, hogy a páciens ilyenkor átszokik a túloldali fogakon történő rágásra, ezek túlterhelésére. Hosszútávon ez is az állkapocsizület kóros funkcióját un TMI disfunkciót okozza.

Állkapocsizületi problémák, porckopás:

Az alsó állcsont az állkapocsízülettel csatlakozik a koponyához. Az ízületben egy, a gerinc porckorongjaihoz hasonló porckorong van, mely az állkapocsízület fejecse és a koponya ízületi vápája között helyezkedik el. Ha közelebb kerül e két állcsont egymáshoz, mert a hiányuk miatt a rágófogak nem tartják megfelelő távol egymástól azokat, a porckorong elvékonyodik, felszívódik, az állkapocs pedig kiugrál, kattogó hangot ad.
E fent kialakult állapot hosszú távon pedig porckopáshoz vezet.
Ha a kialakult foghiány miatt az őrlőfogak hiányoznak, vagy az elvándorlás miatt helyet, szöget változtatnak, már nem tudják megfelelően távol tartani a két állcsontot. Ezen problémával alaposabban – Állkapocsízületi rendellenességek című írásunkban foglalkozunk. Ennek hatására az izomzat is megrövidül, ami egyrészt tovább rontja a már meglévő elváltozásokat, illetve újabb problémák megjelenéséhez vezet.

Az esztétikai problémán túl a fogak vándorlása egyéb következménnyel is jár.
Ugyanis a fogak pontos illeszkedésének az íny- és fogbetegségek elleni védelemben is jelentősége van. Ha a fogak közti rés túl naggyá válik – jelen esetben a fogak elvándorlása okán – akkor ebből adódóan ott rendszeresen ételmaradék halmozódik fel. A fogak tisztítása nehezítettebbé válik, ezáltal fogszuvasodásra, ínyvisszahúzódásra, fogágybetegségre hajlamosíthat.

Hogy is van ez pontosan? Nagyobb a rés és mégis nehezebb a tisztítás?
Igen! A foghiány következtében a többi fog közötti rés megnagyobbodása miatt ugyanis könnyebben bemegy a fogak közé az étel, ott pangva lepedékképződésre hajlamosít, a fogakat pedig sokkal nehezebben, azaz csak speciális fogtisztító kefe, vagy fogselyem használatával lehet tisztán tartani. Mivel ezt sokan nem teszik, így ez az állapot a megfelelő ápolás hiánya következtében elsőként csak kellemetlen szájszagot okoz, de fogszuvasodásra és fogágybetegségre hajlamosít. A fogágybetegségről itt olvashat bővebben.

Ínypapilla sorvadása

E fenti problémát erősíti az ínypapilla sorvadása is, mely egy hamar megjelenő, avatatlan szem számára is jól látható következmény. Az ínypapilla nem más, mint a két fog közötti területet a fogak közötti rózsaszín háromszög formájában megjelenő delikát ínyképlet. Mivel az őt megtámasztó csontsövény az első, amely foghúzást követően lebomlik, így azt követően szinte azonnal elsorvad az ínypapilla is. Esztétikailag nagyon kedvezőtlen, fekete háromszög jelentkezik ilyenkor a fogak között.
Ennek elvesztése azonban a fent leírt okok miatt nem csak esztétikai, de szájhigiéniai problémát is okozhat.

Az ínypapilla sorvadása különböző ügynezetett alveolus prezervációs eljárásokkal előzhető meg, de a fogeltávolításkor azonnal beültetett implantátum is nagyon jól megtartja az ínypapillát. Erre azonban nem minden alakalommal van lehetőség. A Pro és kontraindikációk mérlegelésekor azonban ez is fontos szempont. A hiányzó ínypapilla kóros következményei később ínyplasztikai korrekciós műtétekkel enyhíthetők. Az íny egyéb műtéti lehetőségekről Rózsaszín esztétika című írásunk foglalkozik.

Egyéb járulékos problémák

 

Probléma a rágásban

Egy fog elvesztése esetén számolnunk kell azzal, hogy a kihúzott foggal szemben lévő fog, az úgynevezett antagonista fog, szintén kiesik a rágásból, aminek első következménye, hogy a megmaradt fog öntisztulása romlik.
Több fog hiánya esetén azonban már az elfogyasztott ételt sem tudjuk jól megrágni, ami hosszabb távon akár komolyabb emésztési, abból fakadóan pedig tápanyagfelszívódási problémákat is okozhat.

Állkapocsdeformitás

Több fog hiánya esetén a megnövekedett rágóterhelés hatására, mivel megváltoznak az állkapocsra ható izomerők, mozdulatok, erőkarok, egy olyan átrendeződés történhet a rágás összetett folyamatában, amely az évek múlásával  visszafordíthatatlan állkapocs-deformációhoz vezet, következményeként pedig bruxizmus, azaz éjszakai fogcsikorgatás alakulhat ki.
A bruxizmusról  itt olvashat bővebben.

Fogkopás

A foghiány miatt a megmaradt fogaknak pedig nem csak az eredeti rágóerővel kell megbirkózniuk, hanem a bruxizmus miatt egy megnövekedett rágóterhelést is kell viselniük, ezért a megmaradt fogazat szinte mindig erősen kopik.

Egyéb megmagyarázhatatlan tünetek

Mivel szervezetünk esetében minden mindennel összefügg, a rágóízület rendellenes működése a rágószervtől távolodva, közvetve távolabbi izmok működésére is kihat, és nyak-, váll- és hátfájást, akár migrént is okozhat.

Az arc  átalakulása

A fogak – főként több fog elvesztése esetén az arc szerkezete is megváltozik. Az orca  egyes helyeken megvastagszik a túlzott igénybevétel következtében, más helyeken pedig a hiány következtében beesik. De a folyamat kihathat a nyelv állásának módosulására is, és a beszéd, a hangképzés is zavarokat szenved.

Mi tehát a megoldás?

E fent vázolt problémák a fogak elvesztésének következtében sajnos elkerülhetetlenek. A fent leírtak értelmében célszerű tehát nem halogatni az eltávolított, kihúzott fog pótlását, hiszen minél tovább halogatjuk, annál komolyabb és szerteágazóbb következményeket okoz, melyeket visszaállítani, az idő múlásával egyre nehezebb.
A fogpótlás pedig – legyen az korona, híd, vagy implantáció – minél korábban lépünk, annál egyszerűbb.

 

1-2 hónapon belül  senkinek nem kell szembenéznie a fent leírtakkal. De érdemes végiggondolni, hogy egy egyszerű foghiány is milyen súlyos következménnyel járhat, ha nem kezeljük!

Tegye meg az első lépését!
Ha Ön is érintett, jöjjön el hozzánk egy állapotfelmérésre, szájüregi szűrővizsgálatra és ismerje meg lehetőségeit!
Ez lehet egy egyszerű fogpótlás, fogszabályozás, de akár mára már mindenki számára könnyedén és biztonságosan elérhető implantáció is.

Témák, amik még érdekelhetik

Kérdése van? Írja meg!

    Konzultációs időpontot szeretne?

     
    Tartalom