Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Bimbó út 139/B

1026 Budapest

Kövess minket

Fogérzékenység kezelése és fogzománcvédelem

Fogérzékenység kezelése - fogzománcvédelem

A fogainkat borító fogzománc rendkívül különleges.
Egyrészről ugyanis  az egyik legkeményebb anyag szervezetünkben, még a csontnál is erősebb, másrészről az egyetlen terület szervezetünkben, amely nem képes saját magát regenerálni, mert nem élő szövet. Emiatt fokozott figyelmet érdemel!
Amennyiben a fogzománc megsérül, vagy szerkezete meggyengül saverózió, vagy mechanikai kopás következtében, mivel védelmi funkcióját nem tudja ellátni, fogszuvasodás illetve a fognyak szabaddá válása miatt, fognyakérzékenyég alakulhat ki.

FOGÉRZÉKENYSÉG, AZAZ FOGNYAKI ÉRZÉKENYSÉG

Ha érzékennyé válnak fogaink az nagyon kellemetlen tünetekkel jár. A fogérzékenység ugyanis jelentős fájdalmat és kellemetlen érzést vált ki. Nehezítettebbé válik az evés, az édes, savanyú, erős ízű, a  túlzottan hideg illetve meleg ételek-italok fogyasztása, de a fogak tisztítása is. Az érzékenység által érintett emberek közül sokan bizonyos alapvető tevékenységeket is kénytelenek elkerülni az azzal társuló intenzív fájdalomérzet miatt.

MI A FOGNYAKÉRZÉKENYSÉG OKA?

Fogérzékenység kialakulhat például a fogzománc sérülése, eróziója következtében, ilyenkor a fog puhább, porózusabb szövete az úgynevezett dentin, ami normál esetben a fogzománc illetve íny alatt alatt található, szabaddá válik. A dentinben mikroszkopikus méretű csatornák, úgynevezett tubulusok futnak, amelyek az ideghez vezetnek. A fogíny visszahúzódása vagy a fogzománc nyaki kopása következtében ezek a dentális tubulusok is könnyebben aktiválódnak az őket ért külső ingerek által, (hideg, meleg, erős ízű ételek) és ez váltja ki a fogérzékenységet, fájdalmat.

GYAKORI OKOK A FOGNYAKI ÉRZÉKENYSÉG HÁTTERÉBEN

 • Fognyakérzékenység alakulhat ki, ha túlzott erőkifejtéssel mossa fogait, vagy éjszakai fogcsikorgatásban szenved (bruxizmus), vagy ha magas tömés, korona, vagy hídpótlás túlterheli a fogait, de kialakulhat szájhigiéniai kezelést követően, vagy professzionális fogfehérítési kezelés után is.
 • De kiváltója lehet ínysorvadás, vagy túlzott savas ételek, szénsavas italok fogyasztása is, de a bulimia kísérő tünete is lehet. 
 • Gyakori következménye sugár- vagy  kemoterápiának, és kijelenthető, hogy a szájszárazságban szenvedők fokozottabban kitettek ennek a problémának. 
 • Ha fogai érzékenységének jeleit észleli, azonnal forduljon fogorvoshoz az elváltozások  okának kiderítése, és a megfelelő terápia kiválasztása érdekében.
  Amennyiben a fogzománc sérülése, eróziója csak a zománc legfelső rétegét érinti, akkor a kialakult problémára adott megfelelő speciális terápiás kezelések  alkalmazásával, illetve azok folytatásaként otthon végzett kezelésekkel, speciális fogkrémekkel történő fogmosással még visszafordítható.
 • Fogászatunkon végzett terápiás kezelések megoldást kínálnak a fogzománc eróziójából, abráziójából kialakult elváltozásokra. Első lépésben gyorsan, hatékonyan itt helyben elvégzett kezeléssel tudjuk csökkentetni panaszait, melyet a nálunk is megvásárolható  terápiás csomaggal otthonában folytathat. 

HOGYAN HAT A KEZELÉS?

Az alkalmazott készítmények kémiai kölcsönhatásba lépnek a fogak kemény szöveteivel, ezáltal folyamatosan új ásványi rétegek lerakódását idézik elő, így rendkívül gyorsan és hatékonyan remineralizálják a fogzománcot és a dentint.

A kezelés során alkalmazott termékek természetesen nem gyakorolnak toxikus hatást a szervezetre és minden korosztály számára biztosítják a megfelelő zománcvédelmet.

Fogérzékenység kezelése, fogzománcvédelem

Fogászatunkon e fenti problémára többféle kezelés is elérhető

A konzultáció során feltérképezzük a probléma okát és típusát, kizárjuk, hogy nem szuvasodás vagy egyéb fogászati probléma okozza-e panaszait. Ennek megállapítását követően kiválasztjuk a megfelelő terápiát az fogérzékenység csökkentésére.
A rendelői kezelést követően már azonnal érezni fogja a változást, mely kezelést a továbbiakban már otthonában folytathat.
A kezelések eredményeképp egy ellenállóbb ásványi rétege  jön létre fogai felszínén, panaszai pedig megszűnnek. Fogai újra ellenállóvá válnak a küldő hatásokkal szemben.

Segítünk megtalálni, hogy mely terápia, kezelési mód az Ön számára a legmegfelelőbb. Amennyiben érdeklik e  legújabb fogzománcvédő, fogérzékenység-csökkentő  eljárások, jelentkezzen be kezelésünkre!

Fogérzékenység és fogzománcvédő kezeléseink –  csomagárak

 • Fogzománcvédő kezelés

 • 9 000 Ft

  kezelés + otthoni csomag
 • Megoldás lehet ez a kezelés, ha azt tapasztalja, hogy fogai szuvasodásra hajlamosak, reflux betegségben szenved, melynek következtében a fogzománca felmaródott, rögzített fogszabályozót visel, fehér foltokat/ fluorózis/ tapasztal fogai felszínén.
 • Iontoforézis - fluoridos kezelés

 • 9 000 Ft

 • Rendelőnkben lehetőség van fluoridos, kezelésre, amit iontoforézis készülékkel végzünk. A gyógyászati iontoforézis egy olyan hatékony eljárás, amely fájdalommentesen, nagyon gyenge mikroáram segítségével juttatja a hatóanyagot a célterületre. Hasonló eljárás, mint amit a kozmetikai kezeléseknél is alkalmaznak.
 • Fognyaki érzékenység kezelése

 • 9 000 Ft

  kezelés + otthoni csomag
 • Ha azt tapasztalja, hogy fogmosás, étkezés során hidegre, melegre érzékenyek a fogai, akkor mindenképp célszerű fogorvoshoz fordulni. Rendelőnkben egy speciális géppel és lakkal kezeljük a problémás fogat, fogakat, illetve  speciális és otthoni felhasználású anyagokat alkalmazzuk az érzékenység csökkentésére.
 • Fogszabályozó kezelés - kiegészítő terápia

 • 9 000 Ft

  kezelés + otthoni csomag
 • A rögzített fogszabályzó viselése nem teszi tönkre a fogakat de különös figyelmet kell fordítani a szájhigiéniára. A nehezített, illetve a nem megfelelő tisztítás miatt elszíneződések, szuvasodások alakulhatnak ki jellemzően a brackettek környékén. Fogszabályzó  kezelés alatt 4 havonta ajánlott.

Mit kell tennie, HA SZERETNÉ IGÉNYBE VENNI SZOLGÁLTATÁSUNKAT? 

2 egyszerű lépés!

 1. Egyeztessen egy időpontot kezelésre, ahol dentálhigiénikusunk által végzett vizsgálat, és a megfelelő terápia kiválasztását követően meg is történik az első kezelés,  
 2. amelyet a továbbiakban már otthonában folytathat.

Dentálhigiénikusunk, aki végzi a kezeléseket. Forduljon hozzá bizalommal!

mkd-team-image
Ivanov Krisztinka Jordanka
fogászati asszisztens, dentálhigiénikus

Információ kérése

  Időpontkérés

  Szájhigiéniai tanácsok

  Ha szeretné elkerülni a fenti tünetek kialakulását, akkor az alábbi néhány dologra célszerű oda figyelnie

  • Kerülje a savas ételeket és italokat, és fokozottan tartsa be a szabályt, hogy legalább fél órával az étkezést követően mossa meg fogait.
  • Ügyeljen fokozottam a tökéletes fogmosásra! Feltétlenül tisztítsa meg a szájüreg minden részét, beleértve a fogak közötti réseket és a fogíny vonalát is.
  • Használjon  megfelelő mennyiségű fogkrémet, ami  segít eltávolítani a plakkot, Fogérzékenység esetén használjon speciálisan ennek csökkentésére kifejlesztett fogkrémet, ami akár azonnali megkönnyebbülést biztosít az érzékeny fogaknak.
  • Puha sörtéjű fogkefét válasszon, megelőzve ezzel a fogak kopását.
  • Mosson fogat, és használjon fogselymet naponta legalább kétszer, megelőzve ezzel a fogíny  gyulladását és a fogszuvasodás kialakulását.

  Szájhigiéniával kapcsolatos videóink

  Mi állhat a rossz lehelet hátterében?

  Hogyan használjuk az elektromos fogkefét?

  Fogkőeltávolítás – Milyen gyakran érdemes végezni?

  A fogselyem helyes használata

  A fogköztisztító kefe helyes használata

  Mire valók a kézi műszerek?

  Témák, amik érdekelhetik