Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Zugligeti út 60.

1121 Budapest

Kövess minket

Lézer a fogászaton – fogászati lézerkezelések

Lézer a fogászaton – fogászati lézerkezelések

Miért lehet szükség a fogászati lézer használatára a fogorvosi rendelőben?

Rendelőnkben dioda lézerrel dolgozunk. Ez a típus a kibocsátott fénysugár hullámhossza alapján főként lágyszövetekben nyelődik el, így ott használjuk őket.

A FOGÁSZATI LÉZER FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEi

AJAK – NYELVFÉK METSZÉS
Frenulectomia, azaz ajak vagy nyelvfék átmetszése indokolt esetben. Ez az eljárás tradícionálisan műtéti beavatkozásnak számít, az orvos az ajak- vagy nyelvfék átvágása után varratot helyez be. Lézerrel végzett művelet során a sebfelszíneket nem kell összeöltenünk, a folyamat gyorsabb, a lézer antibakteriális hatása miatt a műtéti szövődmények minimálisra csökkenthetők, kevesebb érzéstelenítés szükséges és gyorsabb gyógyulással számolhatunk.

ÍNYPLASZTIKA
Ínyplasztika esetenként esztétikai indokból, illetve a foghoz vagy a szuvas üreghez való könnyebb hozzáférés miatt szükséges lehet az ínyből kisebb vagy nagyobb darabot eltávolítanunk. Ez a lézer segítségével könnyen, gyorsan és vérzés nélkül végrehajtható, sokszor egy ülésben a töméssel, lenyomattal. Előfordulhat, hogy a bölcsességfog ínyen való áttörése a szoksásosnál nehezebben, lassabban megy végbe. Ilyenkor a félig kibújt bölcsességfog nehezen hozzáférhető a tisztítás számára, szuvasodás, illetve komolyabb ínygyulladás is kialakulhat. Ennek megelőzésére/kezelésére lézerrel eltávolíthatjuk a fogat fedő ínyszövetet, így könnyítve meg az előbújási folyamatot.

LÁGYRÉSZMŰTÉTEK
Egyértelműen jóindulatú lágyszöveti kinövések eltávolítása lézer segítségével varratok behelyezése nélkül, egy alkalommal elvégezhető.

IMPLANTÁTUM FELSZABADÍTÁSA
Az implantátumok beültetését követő csontosodási időszak után, a kis titán csavart könnyedén kiszabadíthatjuk az íny alól és így a gyógyulási csavar behelyezése megtörténhet.

GYÖKÉRCSATORNA FERTŐTLENÍTÉSE
A gyökérkezelésünk legfőbb célja, hogy a fogban található gyökércsatorna rendszert a lehető legalaposabban átfertőtlenítsük, majd olyan hermetikusan záró tömőanyaggal lássuk el, ami a baktériumoknak esélyt sem hagy az újbóli bejutásra. Mivel mechanikusan csak a főcsatornák érhetők el a tisztítás számára, minden olyan lehetőséget meg kell ragadnunk, ami a teljes csatornarendszer fertőtlenítését célozza. A lézersugár képes a belső fogszövet-dentin-mélyére jutni és az ott megtelepedett baktériumokat elpusztítani. Emellett stimulálja az immunrendszer helyi védekező mechanizmusait, így segítve a gyógyulást.

SZÁJÜREGI HERPESZ ILLETVE APHTÁS FEKÉLY KEZELÉSE
A lézeres kezelést követően a herpeszes és aphtás fekélyek fájdalma csökken, a gyógyulás gyorsabban végbemehet.

SEBGYÓGYULÁS ELŐSEGÍTÉSE
Elősegíti a szájüregi sebgyógyulást legyen ez traumás sérülés vagy egy eltávolított fog helye, a lézer stimulálva az immunsejteket, csökkenti a fájdalmat és fokozva a helyi vérkeringést, gyorsabb gyógyulást eredményez. 

FOGÁGYBETEG PÁCIENSEK TASAKJAINAK KEZELÉSE
Gyakran okoz nehézséget mély tasakok, illetve begyulladt implantátumok körül kialakult úgynevezett bakteriális biofilmek, avagy makacs baktériumok által kialakult szoros életközösségek elpusztítása. Pedig ez a fogágybeteg fog illetve gyulladt implantátum megtartásának fontos előfeltétele. Ebben is segítségünkre lehet a fogászati lézer, hiszen erős antibakteriális, illetve immunstimuláló hatással bír.

JÓINDULATÚ VÉRDAGANAT HAEMANGIOMA ELTÁVOLÍTÁSA
Főként alsó ajkon kialakuló lilás-kékes színű duzzanat, elsősorban esztétikai, esetenként kényelmi okokból kifolyóan kerül eltávolításra. A lézer megkönnyítheti ezt a folyamatot, hiszen az erekkel sűrűn átszőtt elváltozás könnyen vezethet nem kívánt vérzéshez, hagyományos úton történő kimetszése során.  Lézer segítségével azonban az eltávolítás előtt elérhetjük, hogy a kis vérerek elzáródjanak, így biztonságosan, vérzés nélkül szabadulhatunk meg hemangiománktól.

ÁLLKAPOCSIZÜLETI GYULLADÁSOK KEZELÉSE
Eredményes tüneti kezelés érhető el szoftlézer terápiával. (fájdalomcsökkentés, gyorsabb gyógyulási folyamat)

Dr. Sebők Vivien Brigitta

konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvos

Kérdése van? Írja meg!

    Kapcsolódó írásaink

    Tetszett a cikk?