Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Zugligeti út 60.

1121 Budapest

Kövess minket

Fogágybetegség kezelése – Parodontológia

Parodontológia - Fogágybetegség kezelése - SoulDental Fogászat

Fogínysorvadás, fogágybetegség mint népbetegség

A fogágybetegség, köznyelven fogínysorvadás több embert érint manapság, mint gondolnánk. Hazánkban mondhatni népbetegség. A lakosság közel 70%-ánál mutatható ki a fogínysorvadás valamely stádiuma. Kialakulása általában teljesen fájdalommentes, pont ezért veszélyes. Eleinte nehezen észlelhető, később azonban komoly következményekkel jár. Fontos tudni, hogy a kezeletlen fogágybetegség sajnos a fogak elvesztéséhez vezet.

A fogágybetegség kialakulása

A nem megfelelő szájhigiénia következménye a lepedék kialakulása, amely tartós jelenléte minden esetben a fogíny gyulladásához vezet. A fogak felületén egy vékony réteg képződik, amelyet rendszeres szájápolással kellene eltávolítani. Megfelelő fogápolás nélkül azonban a fogazaton a lepedék kikristályosodik és létrejön a fogkő, amelynek felszínét állandóan lepedék borítja, s ez fenntartja a gyulladást. A fogkőeltávolítás (dentalhigiéniás kezelés), illetve a megfelelő szájápolás hatására a gyulladás megszűnik, az íny újra feszes, rózsaszín, egészséges lesz. Ennek hiányában a gyulladás az erre genetikailag hajlamos embereknél mélyebbre, a fog tartószerkezetére ráterjed, ezért fogkő eltávolítást félévente javasolt elvégeztetni. A csontpusztulás következtében gyulladt gócok, tasakok alakulnak ki, amelyet speciális anaerob baktériumok töltenek ki. A fogak a csont folyamatos pusztulása miatt elkezdenek mozogni.

A fogágybetegség tünetei

A fogínygyulladás következtében az íny vörös és duzzadt, felszíne fénylő, valamint igen gyakori az ínyvérzés, amely általában fogmosáskor észlelhető, de spontán is előfordul. Az íny puhább tapintású, mint általában, de jellemzően nem érzékeny. A fogíny duzzanata időnként extrém méretet is ölthet, akár el is takarhatja a fogak egy részét. A fogínygyulladás során egyre kellemetlenebb lehelet alakul ki, amelyet a bakteriális fertőzés okoz. Ez intő jel, amelyre érdemes odafigyelni, tehát, ha valaki a rendszeres fogápolása ellenére is kellemetlennek érzi a leheletét, feltétlenül keresse fel fogorvosát. Amennyiben fogak közötti rések megnyílnak, a fogak vándorolnak, az ínyről a gyulladás már a tartószerkezetre, a csontra is átterjedt, ilyenkor a fogak és az íny között mély tasakok alakulnak ki, melyek tele vannak speciális, gramm negatív baktériummal, amelyek a csontot direkt úton is pusztítják, de a vérkeringésen keresztül toxinokat juttatnak a szervezet egészébe.

Fontos tudni! A fogágybetegség az egész szervezetre hat!

Ez a krónikus gyulladás gócbetegség forrásaként szerepelhet, ízületi gyulladást, hajhullást, bőrgyógyászati panaszokat okozhat. Bizonyos esetekben koraszülést, szív és érrendszeri problémákat idézhet elő. A cukorbetegséget súlyosbítja, illetve a kezelését megnehezíti, ha a fogágy gyulladt, tehát a fogágybetegség kezelése a diabétesz kezelését is nagyban megkönnyíti.

Fogágybetegség kezelése - SoulDental Fogászat

Mi a teendője fogágybetegség esetén?

Fontos tudni, hogy a  betegség kimenetele a folyamatos és szakszerű gondozáson múlik.

Amennyiben már kialakult Önnél a fogágybetegség, amit akár otthon érzékel, akár kollégáink diagnosztizálják, akkor a lehető legrövidebb időn belül el kell látogatnia a parodontológus szakorvosunkhoz, dr. Szilágyi Emeséhez. A csontpusztulás sok esetben már vissza nem fordítható, de bizonyos esetekben műtéti kezelésekkel ez is lehetséges. A fogágybetegség kezelése ezek ellenére feltétlenül javasolt, hiszen hatására gyulladásmentes állapot érhető el, hiányában viszont az érintett fogak belátható időn belül elvesztésre kerülnek.

A fogágybetegség kimenetele a rendszeres, alapos, professzionális szájhigiénés kezelésen, és a mindennapokban otthon végzett szájápoláson múlik.

Hogy nálunk milyen szolgáltatásra számíthat?

Rólunk mondták

Miután a fogínysorvadás okai különbözőek lehetnek, ebből adódóan a betegség lefolyása, kialakulási formája is egyénenként eltérő lehet, ezért a kezelést egyénre szabottan kell beütemezni. A fogínysorvadás gyógyításának folyamata, illetve annak hossza elsősorban attól függ, hogy a fogínysorvadás mely fázisában kér a páciens orvosi segítséget. A megfelelő szájhigiénia elsajátítása a legelső lépés a fogínysorvadás kezelése során, ebben a dentalhigiénikus segít a páciensnek egy szájápolási tanácsadás keretén belül. Megtanítja egészen pontosan, hogyan kell használni a fogkefét, a fogköztisztító kefét, valamint a fogselymet, és megfelelő szájöblítő terméket ajánl, így lesz teljes a fogazat mechanikus tisztítása. Parodontális kezelés a kürettálás is, melyet már a parodontológus végez. Ez helyi érzéstelenítésben történő kezelés, amely során eltávolításra kerülnek az íny alatti gyulladt szövetek, s így gyakorlatilag megsemmisülnek az ott élő káros baktériumok. A kezelés végén antiszeptikus gyógyszer kerül az ínytasakokba a baktériumok további kifejlődésének megakadályozására. Bizonyos esetekben antibiotikumos kezeléssel kell kiegészíteni a beavatkozást. A kürettálás után 3-4 héttel kontrollvizsgálatra kerül sor, amelynek során orvosa kiértékeli az egyéni szájápolás hatékonyságát, a kezdeti kezelés hatékonyságát és további kezelést, parodontális műtéteket, fogeltávolítást irányozhat elő.

A rendszeres fogkőeltávolítás,  a dentalhigiéniás kezelések, illetve a megfelelő hatékonysággal végzett szájápolás hatására a gyulladás megszűnik, az íny újra feszes, rózsaszín, egészséges lesz. Ennek hiányában a gyulladás az erre genetikailag hajlamos embereknél mélyebbre, a fog tartószerkezetére is ráterjedhet, és  gyulladást, csontlebomlást eredményez. A csontpusztulás következtében gyulladt gócok, tasakok alakulnak ki, amelyet speciális anaerob baktériumok töltenek ki. A fog tartószerkezetének gyulladása a fogak mozgathatóságához, majd elvesztéséhez vezet.

 

A PARODONTÁLIS KEZELÉS FÁZISAI


A betegség lefolyása, kialakulási formája is egyénenként eltérő lehet, ezért a kezelést egyénre szabottan kell beütemezni.


ÁLTALÁBAN AZ ALÁBBIAK SZERINT JÁRUNK EL

Az akut parodontális esetek ellátásával kezdünk, a reménytelen fogaktól megválunk, hogy azok ne legyenek rossz hatással a megtartható fogak parodontiumára, azaz fogágyára. Ilyenkor távolítjuk el néha a bölcsességfogakat is, amennyiben így tisztíthatóbbá válik a hátsó régió.
A következő fázisban történik a betegséget kiváltó tényezők eliminálása, azaz a fogkő eltávolítása, melyet dentálhigiénikusaink végeznek. Amennyiben szükséges a szuvas fogakat is ekkor látjuk el, illetve korrigálunk minden olyan tényezőt, amely a fogágy egészségét veszélyeztetheti. Ez más szakterületek bevonását is jelentheti, mint a konzerváló fogászat, vagy például a fogszabályozás. Alakulhat úgy a kezelési terv, hogy ideiglenes pótlások viselése mellett döntünk, mert bizonytalan egy-egy fog prognózisa, vagy ezzel is támogatni szeretnénk a fogágyat. Ezek az akár hosszútávú ideiglenes pótlások lehetnek műanyag hidak, vagy szükségszerű lehet a fogak sínezése is. Ezek az ideiglenes pótlások sajnos leeshetnek, ilyen esetben előzetes telefonos egyeztetés után bármikor szívesen várjuk Pácienseinket, hogy visszaragaszthassuk azokat.

Agresszívabb lefolyás esetén antibiotikumok kúraszerű alkalmazása mellett is dönthetünk. Fontos “végigszedni” az előírt mennyiséget, és mellette probiotikumot is szedni, hiszen az antibiotikumok mellékhatásként okozhatnak kellemetlen emésztőszervi panaszokat.

Mindezek után 6 hetet várunk, és újraértékeljük a helyzetet. Ilyenkor dönthetünk a sebészi kezelés mellett, ha maradtak olyan területek amelyek konzervatív kezelésre nem javultak eléggé.

A nagyon mély fogínytasakok tisztítása, nehéz és fájdalmas lehet, így a kezelés helyi érzéstelenítésben történik. Érdemes étkezni a beavatkozás előtt, mert utána az érzéstelenítő még órákig kifejti hatását, ha ilyenkor eszünk könnyedén megharaphatjuk szánkat, nyelvünket. A nagyon előrehaladott állapotú parodontitis, fogágybetegség kezelésnél a fogínyt fel kell tárni – ami már sebészi beavatkozás – , hogy hozzáférjünk a mélyebben fekvő gyulladt területekhez is. Bizonyos esetekben regeneratív anyagok, csontpótló illetve zománc mátrix protein kerül behelyezésre, és a műtét végén az ínyt eredeti pozíciójában összevarrjuk. A beavatkozás egyik fő célja, hogy a mély ínytasakokat teljesen megszüntessük.
Ez sajnos gyakran azzal jár, hogy a műtét után a fognyak kisebb nagyobb mértékben szabaddá válik, aminek következtében a felszín hőre kezdetben érzékeny lehet, ami kezelhető, de az érzékenység a legtöbb esetben spontán megszűnik. Sokszor érezhetik úgy a páciensek, hogy “összehúzódott” az ínyük, igazából ez a gyógyult, gyulladásmentes állapot.
A következő fázisban történnek a fogpótlások.
Az utolsó fázis a parodontális gondozás, amely “életre szólóan” tart. Egyénre szabottan 3-6 havonta érdemes felkeresni dentálhigiénikusunkat, fogorvosunkat, hogy fenntartható legyen ez az egészséges állapot.

UTÓGONDOZÁS

A gyógyulás után fontos fenntartani a szakorvos által elért állapotot, ezért minimum félévente meg kell jelenni a kontrollvizsgálaton, amely során fogkőlevétel, egyéni szájhigiénés tanácsadás, szükség esetén rtg felvétel készítés történik.

OTTHONI SZÁJÁPOLÁSI TANÁCSOK

Egyénre szabottan adunk szájhigiénés tanácsokat, melynek során megtanítjuk a fogközök megfelelő tisztítását is fogselyem, fogtisztító kefe használatával, illetve szájöblítő szerekkel.

Kapcsolódó videóink

A fogágybetegség kezeléséhez szükségesek lehetnek esetleges műtéti beavatkozások

A nagyon mély fogínytasakok tisztítása, nehéz és fájdalmas lehet, ezért a kezelés helyi érzéstelenítésben történik parodontológus által. A nagyon előrehaladott állapotú parodontitis kezelésnél megeshet, hogy a fogínyt fel kell tárni, hogy orvosa hozzá férjen a mélyebben fekvő gyulladt területekhez is, bizonyos esetekben regeneratív anyagok, csontpótló illetve zománc mátrix protein kerül behelyezésre, ám ezt a műtét végén az ínyt eredeti pozíciójában összevarrják. A beavatkozás egyik fő célja, hogy a mély ínytasakokat teljesen megszüntesse. Ez sokszor azzal jár együtt, hogy a műtét után a fognyak kisebb-nagyobb mértékben szabaddá válik. A szabaddá vált felszín hőre kezdetben érzékeny lehet. Ezt azonban kezelni lehet és az érzékenység a legtöbb esetben spontán is megszűnik. Fontos, hogy az esetlegesen fellépő foghiányok területére implantátumok, vagy parodontális szempontból megfelelően pontos pótlások készüljenek.

A parodontális műtétről bövebben itt olvashat

Parodontológiai műtét

Gyulladásmentes ínyrecesszió esetén a fognyak szabaddá válik, mely nem csak esztétikai problémát, de hosszútávon funkcióstabilitás csökkenést okozhat, valamint extrém hideg-meleg érzékenységet, fogmosási nehézséget, fognyaki szuvasodást. Ha ezek az indikációk fennállnak, akár fog, akár implantátum esetében, plasztikai beavatkozással korrigáljuk az íny lefutását, formáját, vastagságát sokszor a szájpadlásból kivett szabadlebeny transzplantátum beültetésével. Extrém ínyduzzanat vagy magas ínyvonal-ínyes mosoly esetén is lehetőség van az íny korrekciójára.

Az alsó vagy felső ajakfék bizonyos esetekben vastag, köteges tapadással tapad, hosszútávon ínyvisszahúzódást, vagy a fogak között rést okozhat, ezért ilyenkor ennek elmetszését javasoljuk, akár már kisgyermekkorban, akár később fogszabályozó kezeléssel kombinálva. A nyelvfék tapadása pedig beszédhibát, hangképzési nehézséget okozhat, ezért ennek megoldását viszonylag kisgyermekkorban javasoljuk. Ezen műtéteknél sebészi lézert használunk, melynek előnye, hogy nem vérzik és heg nélkül gyógyul.

Fogászatunknak kiemelt szerepe van a rezidensképzésben. Jelenleg 2 parodontológus rezidens képzése folyik rendelőnkben Dr. Szilágyi Emese parodontológus szakorvos és implantológus szakmai irányítása alatt.
Fogászatunkon kiemelkedően fontosnak tartjuk a páciensekhez való empatikus hozzáállást, a fájdalom és félelemmentes kezelési módot, továbbá az ínygyulladás és fogágybetegségek megelőzésére fordított felvilágosítást, tájékoztatást.

ORVOSAINK, AKIK SEGÍTSÉGÉRE LEHETNEK PROBLÉMÁJA KEZELÉSÉBEN

mkd-team-image
Dr. Szilágyi Emese
parodontológus fogszakorvos, implantológus
mkd-team-image
Dr. Németh Dániel
konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvos, parodontológus rezidens
mkd-team-image
Dr. Toró Lilla Réka
parodontológus rezidens orvos

Parodontológia – szájhigiéniás csomagárak

 • Parodontológiai konzultáció

 • 22 000 Ft

 • 15 perces
 • Professzionális komplex csomag

 • 45 000 Ft

  • Parodontológus által végzett
 • Parodontális műtét

 • 140 000 Ft

  Régiónként
 • Parodontális műtét

 • 50 000 Ft

  Oldalanként
 • Parodontális műtét

 • 12 000 Ft

  Foganként

Időpontkérés

Fontosnak tartjuk a tájékoztatást, hisz a pontos utasítások, és azok betartása nagyban hozzájárulnak egy-egy beavatkozás kimenetelének sikeréhez.

Az itt olvasható és letölthető betegtájékoztatónk remélhetőleg segítségére lesz.

Pácienstájékoztató

Témával kapcsolatos írásaink

2023.04.25.

Akut nekrotikus fekélyes ínygyulladás – ANUG

pácienseknél akár az orca nyálkahártyát is megbetegítheti- az un noma betegséget okozva. Nagyon fontos, hogy kezelésekor antibakteriális szert kell felírnunk, a tisztitással sokszor várnunk kell néhány napot, amíg a gyulladás fájdalmas, akut szakasza gyógyulni kezd. Viszont amíg a fogakon lepedék és fogkő található, addig a gyulladás folyamatosan fennáll, tehát a tisztításra mindenképpen szükség van. Az antimikrobális kezelést fájdalomcsillapítással, fertőtlenítéssel és tisztítással kombináljuk.

2020.12.29.

Rózsaszín esztétika

A harmonikus lefutású, elhelyezkedésű, színű és alakú, hófehér fogak mellett a fogászati értelemben vett esztétikában - bár sokan erre nem gondolnak - de az úgynevezett rózsaszín esztétika: azaz a fogíny esztétikája is nagyon fontos szerepet játszik.

2021.03.24.

Terhesség és fogápolás

Valóban veszélyes a terhesség a fogakra?  A babavárással kapcsolatban gyakori hiedelem, hogy minden terhesség alatt a kismamának el kell búcsúznia néhány fogától, mivel a magzat elszívja az anya szervezetéből a kálciumot, ezért a fogak gyorsabban romlásnak indulnak és akár ki is esnek. 

Ajánlott blogbejegyzések

2020.07.23.

8 tipp – a fogselyem helyes használata

A mindennapos szájápolás nem merülhet ki csak a rendszeres fogmosás elvégzésében. A fogak között, a nehezebben tisztítható részeken ott maradó lepedék, könnyen szuvasodáshoz vezethet.

2020.11.19.

A fogápolás alapvető szabályai

Az Ön számára hihető, hogy a teljes lakosságra vonatkoztatott statisztikai adatok szerint egy átlagos magyar ember éves fogkrémfelhasználása mindössze egyetlen tubus? Meglepődik azon, hogy milyen kevesen adták azt a választ a megkérdezés során, hogy félévente elmennének egy fogászati vizsgáltra, fogkőszedésre?

2023.04.25.

Akut nekrotikus fekélyes ínygyulladás – ANUG

pácienseknél akár az orca nyálkahártyát is megbetegítheti- az un noma betegséget okozva. Nagyon fontos, hogy kezelésekor antibakteriális szert kell felírnunk, a tisztitással sokszor várnunk kell néhány napot, amíg a gyulladás fájdalmas, akut szakasza gyógyulni kezd. Viszont amíg a fogakon lepedék és fogkő található, addig a gyulladás folyamatosan fennáll, tehát a tisztításra mindenképpen szükség van. Az antimikrobális kezelést fájdalomcsillapítással, fertőtlenítéssel és tisztítással kombináljuk.

2020.05.20.

Elektromos vagy kézi fogkefét használjunk?

Nézzük, milyen érvek szólnak egyik vagy másik mellett! A fogápolás, a szájhigiénia mindennapos tevékenységünk része. Fontos, hogy jó eszközöket és azokat jól használjuk! A fogmosás célja, hogy a fogakon keletkező lepedéket eltávolítsuk. Fontos azonban, hogy ezt milyen hatékonyan végezzük, ha meg akarjuk akadályozni a fogszuvasodás, az ínygyulladás, a fogínysorvadás, a fogágybetegség kialakulását. Azt kell eldöntenünk, hogy ehhez milyen eszközt választunk!

2023.04.12.

Melyik a jó fogkefe? Puha vagy kemény sörtéjűt válasszunk?

A mindennapi rendszeres fogmosásnak fontos szerepe van a fogak, az íny, azaz a fogágy egészségének megőrzésében. Pácienseink gyakran kérdezik tőlünk, hogy puha vagy kemény sörtéjű fogkefét használjanak a mindennapos fogmosás során. Hogy mely fogkefe a legmegfelelőbb választás, egy összetett probléma, sok szempontot kell figyelembe venni a helyes döntéshez.

2022.08.11.

Miért fontos a fogkőeltávolítás?

A legalaposabb és leglelkiismeretesebb fogmosás is csak a fogak felületének kb. 85%-át tisztítja meg. Ez a fogakon maradt, el nem távolított lepedék idővel a nyálból kálcium- és magnéziumsók megkötésével fogkővé alakul.