Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Bimbó út 139/B

1026 Budapest

Kövess minket

Fogágybetegség – amit mindenkinek tudnia kellene erről a fogászati problémáról

Fogágybetegség - Parodontitis

Fogágybetegség – amit mindenkinek tudnia kellene erről a fogászati problémáról

A fogágybetegség és a parodontológia – egy probléma és egy szakterület, melyről kevés szó esik

A parodontológia a fogászat egy nagyon specializált területe, amely a parodontitissel, azaz a fogágybetegséggel és annak kezelésével foglalkozik. A fogágybetegség – vagy hétköznapi szóhasználattal élve –  fogínysorvadás – az egész szervezetet érintő probléma.

Tartalom

A betegség amennyiben nem ismerjük fel és kezeljük időben, súlyos következménnyel járhat: akár a fogak meglazulása, végső esetben elvesztése, de egyéb, szerveket érintő  betegségek is következményei lehetnek. 

 

HOGYAN KEZDŐDIK A FOGÁGYBETEGSÉG?

A fogágybetegség leggyakrabban ínygyulladással kezdődik, melynek oka a lepedékben és fogkő felszínén tapadó baktériumok elszaporodása,  a száj baktériumflórájának felborulása képezi. A fogkőre tapadó baktériumok elszaporodása következtében a száj baktériumflórájának egyensúlya felborul. Ha ez kezeletlen marad, és a gyulladás ráterjed a fogakat tartó csontra, akkor az a hónapok, vagy évek során felszívódik, mely folyamat a fogak meglazulásához és elvesztéséhez vezet. 

Fontos szembenéznünk azzal a ténnyel, hogy a fogkő nem csak esztétikai probléma. A fogkő érdes felszínére tapadó baktériumok adják az alapot a kórkép kialakulásához.
Vannak úgynevezett hajlamosító tényezők de genetikai okok is meghatározzák a kórkép kialakulását.
Fontos tudni, hogy a  fogágygyulladás nyállal átadható, azaz akár fertőző is lehet, de  örökölhető betegség is!
Erről alábbi blogbejegyzésünkben olvashat: Igaz-e, hogy a fogágybetegségem a fogkőtől alakul ki?

 

PANASZOK, MELYEKRE ÉRDEMES MÁR KORÁN ODAFIGYELNI

 • tartósan fennálló kellemetlen lehelet
 • fogmosás közben tapasztalható ínyvérzés vagy akár spontán ínyvérzés
 • duzzadt, vérbő íny 
 • az íny visszahúzódása, fognyak szabaddá válása, fogak közötti papillák eltűnése, úgynevezett “fekete háromszögek” kialakulása
 • ételbeékelődés, tisztíthatatlan fogközök megjelenése
 • a fogíny elválik a fogtól
 • a fogak között rések alakulnak ki
 • a fog meglazul, mozgathatóvá válik
 • a fogak “elvándorolnak” egymástól, legyezőszerűen szétnyílnak

 

HOGYAN ZAJLIK A FOGÁGYBETEGSÉG? MILYEN A BETEGSÉG ÁLTALÁNOS LEFOLYÁSA?

A  fogínysorvadás első jele tehát a  fokozott fogkőképződés, az ínyvérzés, valamint a kellemetlen lehelet. Kialakulhat azonban fogágybetegség jelentős mennyiségű fogkő, ínyvérzés és kellemetlen lehelet nélkül is, ezért fontos az időnkénti professszionális kontrollvizsgálat. Általánosságban azonban elmondható, hogy a  betegség kezdetén még csak ínygyulladás alakul ki: az íny vörössé válik, megduzzad és erősebb nyomásra vagy akár fogmosás közben vérezni kezd. Ekkor még csontpusztulásról nem beszélünk, az ínygyulladásban még csak az íny érintett.
Ekkor a terápia egyszerűbb:  szájhigiéniai tanácsadás és professzionális fogkőeltávolítás. / link/  Mivel ez alapvetően a betegség egyik kiváltója, a terápia alapja is egyben. 

A következő szakasz a korai fogágygyulladás szakasza, amikor  a gyulladás már mélyebbre húzódik. Amennyiben az ínygyulladást nem ismerik fel és nem kezelik időben, a gyulladás súlyosbodik és fogágybetegséggé alakul. Ilyenkor a fellazult íny és a fog felszíne között egy fokozatosan mélyülő rés, úgynevezett tasak alakul ki.
A kialakult tasakok idővel mélyebbé válnak, ezért egyre nehezebbé válik a tisztításuk. Minél inkább előrehalad ez a folyamat, annál agresszívabb baktériumok szaporodnak el az íny alatti oxigénszegény környezetben.
Ebben a fázisban a terápia már kiegészülhet célzott antibiotikumos kezeléssel, és szükséges lehet a fogágy zárt, illetve nyitott  kürettálása is. Link az oldalra.

A következő fázis a fogágybetegség előrehaladott szakasza, ami már a visszafordíthatatlan fázis, amikor már a fog kemény szövetei is sérülnek.  A fenti folyamat hosszú távon a tartószövetek pusztulásához, bizonyos idő után pedig a fogak meglazulásához, végül elvesztésükhöz vezet. A betegség további velejárója a fogak elvándorlása, melynek oka, hogy a gyulladás miatt meggyengült csont nem képes ellenállni a rágóerőknek. Az állandó fogágygyulladás miatt már a fog alatti csontszövet is károsodik.
Ebben az előrehaladott állapotban, amikor  foggyökerek már kilátszanak, leépül a csontszövet,  az íny sorvad, a fog kilazul, mozgathatóvá válik, már szükség lehet különböző szájsebészeti beavatkozásokra, úgynevezett regeneratív parodontológiai kezelésekre is, mint például a csontpótlás, regeneratív anyagok használata, ínyplasztika, vagy egyéb, a fogágy helyreállítására szolgáló beavatkozások.
A fogágybetegség terápiája mindig  attól függ, mely stádiumában észleljük a betegséget.

 

MIÉRT VESZÉLYES A FOGÁGYBETEGSÉG?
A kezeletlen fogágybetegség a fogak elvesztésén túl  a szervezetben góc, mely a következő megbetegedésekre hajlamosíthat.

 • agyi stroke és szívinfarktus 
 • érelmeszesedés
 • cukorbetegség
 • izületi problémák
 • kardio és cerebrovascularis megbetegedések: a fogágybetegséget okozó baktériumok  véráramba kerülve megtapadnak az erek falán és akár életveszélyes kórképek kialakulásához is vezethetnek.
 • koraszülés: a fogágybetegséget okozó baktériumok a méhizom összehúzódását és korai burokrepedést is okozhatnak, így a magzat idő előtti megszületéséhez is vezethetnek.

A FOGÁGYBETEGSÉG TERÁPIÁJA – A PARODONTOLÓGIAI KEZELÉS

A parodontológiai kezelés a fogászaton belül az egyik legszerteágazóbb terápiát takarja. A fogkőeltávolításon, esetleges gyógyszeres terápián túl része lehet a komolyabb parodontológiai beavatkozás: úgynevezett zárt és nyitott kürett, regeneratív eljárás, lágyrészplasztikai műtét vagy akár csak egy tisztíthatóbb állapot elérését  célzó, “korrekciós” műtét, csontpótló, akár ínyplasztikai műtét is.
A fogágybetegség terápiája annál hatékonyabb minél előbb kerül a probléma a felszínre. Amikor még csak az ínyre korlátozódik az elváltozás, akkor a folyamat teljes mértékben visszafordítható.
Amennyiben a betegség átterjed a csontra, a károsodás megállítható, de nem minden esetben lehet az eredeti csontszintet visszahozni. Utóbbi esetben a meglévő csontszint megtartása a cél.  Ezért is nagyon fontos a megelőzés, azaz a rendszeres fogászati kontroll, hogy időben felszínre kerüljön a probléma, és idejében megkezdődhessen a megfelelő kezelés.
A betegség kimenetelét illetően azonban sok múlik a páciens kooperációján is.
Ahhoz, hogy a terápia hatékony legyen, és hogy az eredmény tartós maradjon, a páciensek együttműködése elengedhetetlen!
Ezért segítséget nyújtunk a megfelelő otthoni szájápolás elsajátításában, és az ellenőrzések során nyomon követjük, hogy ez hatékony is maradjon.

A parodontológus és a páciens közötti kapcsolata egy életre szól, mivel akinél egyszer kialakult a betegség, egy életen át kezelésre szorul még, ha kontrollált esetben ez egy egyszerű fenntartó kezelésből, tisztításból is áll csak  A kezelt betegség folyamatos ellenőrzéssel, terápiával kezelhető, de bármikor fellángolhat és újra aktívvá válhat. 

A parodontológiai kezelés a fogászat egyik leginkább az orvos-páciens együttműködésén alapuló terápiája. A betegség prognózisa a páciens oldaláról az elmondottak szerinti  otthoni mindennapos szájhigiéniai protokoll betartásától, az parodontológus orvos részéről pedig a legmagasabb szintű szakmai ismeretek alkalmazásán és precizitásán múlik.
Ebből adódóan a  parodontológiai kezelések magas fokú elméleti és gyakorlati tudást, valamint a legmodernebb eljárások alkalmazását feltételezik, legyen szó ultrahangos fogkőeltávolításról, a fogágybetegség kezeléséről, parodontológiai műtétről, szájsebészeti beavatkozásról, csontpótló műtétről vagy ínyplasztikáról. 

Rendelőnkben minden szükséges feltétel adott, amely garantálja, hogy Ön a legmegfelelőbb és a legmodernebb szakmai protokoll szerinti kezelésben  részesüljön.
Fogászatunknak kiemelt szerepe van a rezidensképzésben. Jelenleg 2 parodontológus rezidens képzése folyik rendelőnkben Dr. Szilágyi Emese parodontológus szakorvos és implantológus szakmai irányítása alatt.
Fogászatunkon kiemelkedően fontosnak tartjuk a páciensekhez való empatikus hozzáállást, a fájdalom és félelemmentes kezelési módot, továbbá az ínygyulladás és fogágybetegségek megelőzésére fordított felvilágosítást, tájékoztatást.

Ha szeretné megvizsgáltatni az ínye állapotát, vagy a fentiekkel kapcsolatban kérdése van, szeretettel várjuk!

A fogágybetegség kezeléséről bővebben a fogágybetegség kezelése oldalunkon olvashat.

Teszteld magad! Talán te is érintett vagy?

A témával kapcsolatos videóink

Szeretünk pácienseink kedvébe járni!

CSAK OTP EGÉSZSÉGPÉNZTÁR TAGOKNAK

A SoulDental Fogászat kiemelt területe a parodontológia
A fogágybetegség több embert érint mint gondolná. Derüljön ki időben, ha probléma van!

Akciós  ajánlatunk!

PARODONTOLÓGIAI ÉS ÁLTALÁNOS FOGÁSZATI SZŰRŐVIZSGÁLAT
50 %-OS KEDVEZMÉNNYEL 

OTP EP kártyával  CSAK 9000 FT

A szűrővizsgálatat tartalma: 

 • általános fogászati szűrővizsgálat
 • daganatszűrés
 • parodontológiai szűrés

Akció időtartama: 2023.12.31.

RÉSZLETEK

OTP EP KEDVEZMÉNY PORTÁL

PARODONTOLÓGIAI ÉS ÁLTALÁNOS FOGÁSZATI SZŰRŐVIZSGÁLAT - SOULDENTAL FOGÁSZAT

Olvassa el a témával kapcsolatos cikkünket is!

ÉRDEKEL

Kapcsolódó írásaink

Kérdése van? Írja meg!

 

  Időpontfoglalás

   

  Témák, amelyek még érdekelhetik

   

  Tartalom

  Tartalom