Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Zugligeti út 60.

1121 Budapest

Kövess minket

A dohányzás és egyéb használati szerek – Elfbar, Snüssz, Iqos – hatása a szájnyálkahártyára

Modern dohánytermékek hatása afogakra, ínyre - Elfbar, Iqos, Snüssz

A dohányzás és egyéb használati szerek – Elfbar, Snüssz, Iqos – hatása a szájnyálkahártyára

A modern dohánytermékek – Elfbar, Iqos, elektromos cigaretta, Snüssz – hatásai fogorvosi szemmel

Napjainkban legelterjedtebb, régóta használatban lévő dohánytermék a cigaretta, mely köztudottan káros az egész szervezetre, főként kiemelve a szív és érrendszert, a tüdőt és nem utolsó sorban a szájnyálkahártyát.

A hagyományos cigarettában sok különböző kémiai vegyület található, de a kiemelendő a függőségért felelős nikotin, illetve az égéstermék, a kátrány. Többfajta alternatíva található a piacon, mellyel csökkenteni próbálják a kátrány termelődését, vagy épp nikotinmentes termékeket hoznak létre. Egyre elterjedtetbb a fiatalok körében a Snüssz, az Elfbar, az elektromos cigaretta, az Iqos használata.
A kérdés az, hogy ezek valójában micsodák és, hogyan hatnak a szájüregünkre.

A Snüssz

Az első termék, amit kiemelnék a Snüssz, mely Svédországban, illetve itthon is egyre elterjedtebb, főleg a fiatalok körében, hisz bárhol és bármikor tudják alkalmazni. Leggyakrabban a felső ajak alá helyezik be, és ott tartják percekig vagy akár félóráig is. Ezt naponta többször ismétlik és helyezik a dohányterméket ugyanarra a pontra. A snüsszből gyorsan felszívódik a nikotin, ezáltal elérve a kívánt hatást, ugyan nem képződik égéstermék, de súlyosan károsítja a nyálkahártyát és a fogakat. Használata során gyulladt ínnyel, fognyaki szuvasodásokkal, ínyrecesszióval, csontvesztéssel és akár fekélyes ínyelváltozásokkal –  ANUG – fekélyes ínygyulladás – is találkozhatunk.  A használati helyen fehéres elváltozás, leukoplakia alakulhat ki, amit premalignus azaz rákmegelőző állapotként is definiálhatunk, amely gyorsan progrediálhat szájnyálkahártya rákká.
A fenti képen jól látható a krónikus használattól kialakuló gyulladt fogíny és az ajak alatti fehéres elváltozás.

 

Az elektromos cigaretta, Elfbar, Iqos

Az új trend az elektromos cigaretták használata, melyek folyadékkal működnek, szintén nem termelve kátrányt, de nagy mennyiségű nikotin vihetünk be a szervezetünkbe kis idő alatt ezekkel az eszközökkel. A hagyományos cigarettával szemben ez más érzetet hagy a szájban, nem színezi el a fogakat, nem hagy a fogakon kellemetlen érdes érzetet, gyakran a szájszag sem társul használatához.
A szakirodalom kimondja, hogy a hagyományos cigarettát használók szájhigéniája ugyan rosszabb, de az ínygyulladás illetve a csontveszteség ugyanolyan mértékű, nincs különbség, hogy elektromos vagy hagyományos terméket használnak a páciensek.

Az elektromos készülékek veszélye, hogy rövid idő alatt, nagyobb nikotinmennyiséget juttatnak be a szervezetbe észrevétlenül, ami akár az egész szervezetre kiterjedő mérgezést is okozhat. A nikotin az erek összehúzódását, vazokonstrikcióját okozza ezáltal a szövetekhez kevesebb vér áramlik, ennek következménye lesz az oxigén csökkenése és a gyulladásért felelős sejtek, baktériumok elszaporodása. Ennek következményeként alakul ki  többek között a megnövekedett vérzés, a csökkent kollagénmennyiség az ínyben lévő kötőszövetben, a  megnövekedett szondázási mélység.
A nikotinnak úgynevezett maszkírozó hatása van, azaz elrejti a gyulladást, így sokszor az érintett páciensek nem is tudnak arról, hogy gyulladásos folyamatok játszódnak le a szájüregükben. Az elektromos folyadékkal működő eszközök közé soroljuk az úgynevezett Vapeket és az Elfbart, míg szintén elektromos készülék, de ugyanúgy káros az Iqos, mely nem ég csak hevül.

Összefoglalva tehát, az új dohányzási használati szerek egészségkárosító szerepe szinte megegyezik a régi hagyományos cigarettákéval, az egész szervezetre nagymértékben befolyást gyakorolnak, nem csak a szájüregi környezetet, a kemény és lágyszöveteket is károsítják.

Ugyan más és más módon hatnak e termékek, de összességében kimondható, hogy károsak, így az új elektromos cigaretták és a snüssz használata sem ajánlott.

Témák, amelyek érdekelhetik

Kérdése van? Írja meg!

    Időpontkérés

    Ha még nem részese közösségünknek, azaz nincs feliratkozva információs levelünkre, itt megteheti!