Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Bimbó út 139/B

1026 Budapest

Kövess minket

Elektromos vagy kézi fogkefét használjunk?

Elektromos vagy kézi fogkefét használjunk?

Kézi fogkefe vagy elektromos fogkefe. Melyik legyen?

Összeszedtünk néhány szempontot, melyek alapján összevetnénk a kézi illetve az elektromos fogkefével történő fogmosást.
Egy kis segítség a megfelelő fogkefe kiválasztásához.

Szempontjaink

 • Rezgés, mosási mozdulatok száma
 • Fogtisztítási hatékonyság
 • Fogmosásra fordított idő
 • Az eszköz cseréjének szükségessége
 • Használatának egyszerűsége

Az elektromos és ultrahangos fogkefe

Rezgés, mosási mozdulatok számát tekintve  egy elektromos fogkefe 3000-8000 mozdulatot tesz percenként, típustól függően. Ez nem csak, gyorsabb és hatékonyabb fogmosást tesz lehetővé számunkra, de kényelmesebb is, hiszen az izommunkát nem mi végezzük. Nekünk, használóknak csak tartani kell a fogkefét.

Ennél is profibb teljesítményre képesek a legújabb ultrahangos fogkefék, a maguk 30 000 – 40 000 percenkénti mozdulatukkal. Amellett, hogy ez jóval túlszárnyalja a sima elektromos fogkeféket, az ultrahangos típus fogkő-eltávolító hatásáról is elhíresült, ami egészen egyedi tulajdonságnak számít.

Hátrányuk akár pont ez lehet, hogy a zaj és a rezgés esetleg zavarhatja a használóját.

Fogtisztítási hatékonyság vonatkozásában klinikai vizsgálatok bebizonyították, hogy az oszcillációs-rotációs technikával, azaz az elektromos fogkefe használatával, kétszer annyi lepedék távolítható el, mint a kézi fogkefe használatával. Így hosszú távon az egészséges fogazat és íny megőrzésében nagyobb segítséget jelent.

Egyes típusok rendelkeznek egy nyomásérzékelővel is, amely jelzi, ha túl erősen rányomjuk a fogkefét a fogunkra, lehetőséget biztosítva ezzel a helyes fogmosási technika betartására is.

Fogmosásra fordított idő tekintetében a vizsgálatok szerint több időt tölt fogmosással az, aki elektromos fogkefét használ.
A precíz és alapos tisztításhoz szükséges 2 percig tartó fogápolást pontosabban be tudjuk tartani a fogkefe jelzése miatt.

Csere: A fogkeféhez járó pótfejeket cserélni – a kézi fogkeféhez hasonlóan – szintén 3 havonta illik. A fogkefe kopását  a sörték színének eltűnése jelzi.

Végül a használat.
Kényelmesebb a fogmosás az elektromos fogkefével, csupán a helyén kell tartanunk a fogkefét!
Az ultrahangos változat gátolja a fogkő kialakulását.
Az elektromos fogkefe azonabn más fogmosási technikát kíván. Azt, hogy hogyan kell használni az elektromos fogkefét, erről itt nézhetitek meg videónkat!

A kézi fogkefe

Rezgés, mosási mozdulatok számát tekintve hátrányban van az elektromos fogkefék bármilyen típusával szemben.
A kézi fogkefével kb. 300-500 mozdulat megtételére vagyunk csak képesek percenként – feltéve, hogy helyesen mosunk fogat. Ha tehát betartjuk a három perces fogmosási időt, akkor is csak 900-1500 mozdulatra lesz lehetőségünk.

Fogmosásra fordított idővel kapcsolatban a kézi fogkefe használatánál nincs visszajelzés, hogy milyen erővel mossuk fogainkat.
A kézi fogmosás idejét általában senki nem méri, ezért esetlegesen a rossz kedélyállapot vagy a fáradtság ronthat a fogmosás idején és minőségén.

Hatékonysági mutatók tekintetében a kézi fogkefével az ajánlott 3 perces fogmosási időt betartva sem tudunk olyan hatékonyak lenni, mint az elektromossal.
Kézi fogmosásnál többnyire vízszintes irányban mozgatjuk a fogkefét, amely nem jó technika, elektromos fogkeféknél a fej körkörös mozgása minden fogfelszínt alaposan megtisztít.

Lehet, hogy rossz a technikánk, és nem tisztítjuk meg fogainkat kellőképpen.

Csere: A kézi fogkefét 3 havonta szükséges lecserélni. Azonban az a tapasztalat, hogy ezt általában ritkábban végezzük el, mivel, míg az elektromos fogkefék mindegyikén egy kék sörtesor, aminek a  kopása jelzi, hogy cseréljük le a fogkefénket, addig egy egyszerű fogkefénél ez a segítség nem áll rendelkezésre.  Előnye azonban, hogy bárhol beszerezhető.

Használat tekintetében a kézi fogkefét az egyszerűség és a praktikusság jellemzi. Könnyen magunkkal vihetjük, kis helyen elfér, nem igényel elemet, töltést.
Csendes, nem zavar fogmosás közben. Az egyszerű kézi fogkefével a fogkrém is jobban eldolgozható a fogakon. Ugyanakkor összetettebb fogmosási technikát igényel.
A fogmosás technikája azonban itt is fontos tényező az eredményesség vonatkozásában.
Ha megfelelő ideig és helyes technikával végezzük a  fogápolást, mind a kézi, mind a gépi fogkefe választása jó lehet. A fontos a rendszeresség, és alaposság.
Fogorvosaink örömmel állnak rendelkezésére, ha bizonytalan, Önnek mely eszköz lenne a legmegfelelőbb.
Forduljon hozzánk bizalommal! Kérjen konzultációs időpontot!

Hallott már a Skandináv modellről?

Egy különleges kísérlet megdöbbentő eredménnyel!
Ennek során azt vizsgálták, hogy milyen hatássa van a fogak és az íny egészségére az alapos mindennapos fogtisztításnak. A résztvevők egyik csoportjának tagjai mosták a fogukat, ahogy szokták. A többieket kéthetente tanácsokkal látták el, havonta pedig ellenőrizték.

Olyan szignifikáns különbség mutatkozott a két csoport között, hogy a próbát pár hónap után leállították.
A vizsgálat egyértelműen alátámasztotta, mennyire fontos az alapos és rendszeres fogmosás.

Ismeri professzionális szájhigiéniai kezelésünket? Ennek során, melynek része a fogkőeltávolítás is, segítünk, hogy ezek a részletek, azaz  fogmosási technikája is tökéletesebb legyen!

Kérdése van? Írja meg!

  Időpontkérés

  Tekintse meg témával kapcsolatos videóinkat!

  Kapcsolódó blogbejegyzéseink

  Értékelje oldalunkat!

   
  Tartalom