Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Zugligeti út 60.

1121 Budapest

Kövess minket

Egy jó döntés – a navigációs implantáció

Egy jó döntés – a navigációs implantáció

Hogy mi is az a navigációs implantáció?

A modern fogászatban történt rohamos fejlődés következtében ma már egyre elterjedtebb lett a fogászati beavatkozások során az informatikai eszközök használata. Egyik ilyen nagy technológiai újítás a CAD/CAM technológia elterjedése, ami fogászatban a számítógéppel segített tervezést és gyártást jelenti.

Ez a technológia az implantológiában lehetővé teszi, hogy a fogorvos, szájsebész  ne csak egyszerűen –  a hétköznapi szóhasználatban mondják – szabadkézzel dolgozzon, hanem komoly technológiai segítségre támaszkodjon.

A  CBCT („cone-beam”) CT segítségével az orvos egy adott területet három dimenzióban is meg tud vizsgálni. A 3D-s képalkotásnak köszönhetően az anatómiai képletek – a csont vastagsága és szélessége, idegcsatornák helyzete, az arcüreg alapja – pontosan ábrázolódnak  a számítógép képernyőjén, amit a fogbeültetés tervezésénél is ki lehet használni.

A navigációs implantáció tehát nem más, mint, amikor az implantáció tervezése során a  fogorvos az elkészített  CBCT felvétel alapján számítógéppel tervezi meg a beültetendő fogimplantátum helyét, méretét, szögét és a beültetés mélységét. Ezt követően az elkészült tervek alapján egy 3D nyomtatóval egy sebészi sablont nyomtatása történik, melynek segítségével a fogorvos mintegy számítógép vezérelte precizitással tudja elvégezni a beavatkozást.

Ez a sablon biztosítja az implantátum irányát és pozícióját a betekerésnél. Az előre betervezett implantátum fajtája, típusa, mérete, valamint a fúrás eltervezett iránya és szöge szerinti sablon készül el, mely a műtéti területre helyezve vezeti a fúrót a csontfészek kialakításánál.

Az irányított implantáció, vagyis a sablonnal történő fogbeültetés, teljes mértékben kizárja a fogorvos által szabad kézzel végzett beültetésnél esetlegesen felmerülő pár tized, vagy század milliméteres pontatlanságokat, amire különösen nagy szükség lehet a bonyolultabb, nagyobb körültekintést igénylő implantációs eseteknél.

Ezzel jelentősen csökken a sebészeti beavatkozások kockázata, a szövődmények kialakulásának lehetősége, így nő a beavatkozás sikerességének valószínűsége is. A fogászatunkon elérhető modern diagnosztikai és aaz implantációt támogató eszközökről itt olvashat.

Mikor jó választás a navigációs implantáció?

Noha minden implantációs fogbeültetéshez szükség van az állcsont előzetes alapos vizsgálatára, de  e technológia nélkül a fogbeültetések, a fúrás és a fog behelyezése, a páciens CT felvételeit felhasználva, szabadkézzel történnek. Ez is jó megoldás,  de előfordulhat olyan eset, amikor nagyobb pontossággal kell dolgozni.

Amikor úgynevezett sorvégi hiány van, vagy kiterjedtebb a foghiány, nehezebb a megfelelő pozíció eltalálása. Ugyancsak fontos pl kiemelt esztétikájú  frontfogak esetében,  amikor tudjuk, hogy az ideális behelyezéshez képest akár egy fél milliméteres eltérés is már kedvezőtlen esztétikai megjelenést eredményezhet. Ezen módszer alkalmazásával biztosak lehetünk abban, hogy az implantátumok a készítendő fogaknak megfelelő szögben kerülnek be az állcsontba. Így az esetleges pozicionálási tévedés kivédhető.

Mi a navigációs implantáció folyamata?

 

Az első lépés a konzultáció

ahol a probléma megbeszélése,  a kezelési módok lehetőségeinek egyeztetése történik.

 

A második lépés: a 3 dimenziós diagnosztika

A csontszövet és lágyrészek feltérképezése céljából, CT felvétel készül a foghiány területéről. A felvétel elkészítése teljesen fájdalommentes, és mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

 

A harmadik lépés: a számítógépes műtéti tervezés

A CT felvétel alapján a fogorvos nyugodt körülmények között, számítógépen megtervezi az implantációs beavatkozást. A tervezőprogramnak köszönhetően tökéletesen lehet modellezni az implantátumok elhelyezkedését és optimális méretét, figyelembe véve a rendelkezésre álló csont mennyiséget és minőséget, valamint az idegcsatornák és az arcüregek elhelyezkedését.

 

A negyedik lépés: az implantációs beavatkozás

A műtéti terv alapján készült egyedi műtéti segédeszköz – implantációs sablon – segítségével megtörténik a beavatkozás. Az implantációs sablon használata biztosítja, hogy az implantátumok tökéletesen a tervezett helyükre kerüljenek, és, hogy Önnek a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon a kezelés.

 

Az ötödik lépés: a felépítmény rögzítése

Az optimális pozícióba beültetett implantátumra elkészül a lehető legideálisabb fogpótlást, ami akár a tervekkel párhuzamosan történhet, így bizonyos esetekben a beültetést követően akár azonnal rögzíthető.

Vegyük tehát számba a navigációs implantáció előnyeit

 

Kevesebb kellemetlenséggel jár

Rövidebb a beavatkozási idő is, mint a hagyományos fogbeültetés esetén, 20-30 perc. Gyorsabb a gyógyulás, kevesebb az utópanasz.

 

Rendkívül precíz beavatkozás

A pontosságnak köszönhetően olyan esetekben is elvégezhetővé válik az implantáció, amit hagyományos technikával már nem lehetne megoldani, például, ha az anatómiai tulajdonságok ezt nem engednék meg a túl közeli idegcsatornák esetén.
Egyes esetekben a csontpótlás beültetése is elkerülhető, ami nagymértékben megdrágíthatja a kezelést.

 

Nagy biztonságot nyújt

A műtéti sablon használatával az implantátum kizárólag abba a pozícióba helyezhető be a csontba, ahogyan azt korábban megtervezték, így kizárt, hogy a beavatkozás valamely előre nem látható tényező miatt máshogy alakuljon, elhúzódjon. Ez egy nagyon fontos szempont, ha emellett az eljárás mellett döntünk.

 

Anyagilag jobban tervezhető

Mivel az a beavatkozást végző szájsebésznek nem kell váratlan, vagy éppen valószínűsíthető, de biztosan nem tervezhető eseményekkel számolnia, a beavatkozás költsége pontosan meghatározható előre. Nincsenek nyitott kérdések, Önnek  pedig nem kell a székbe ülnie anélkül, hogy ne ismerné a végleges költségeket.
A nagyfokú precizitásnak köszönhetően számos esetben elkerülhető a csontpótlás, és egyéb kiegészítő anyagok használata, amelynek költsége messze meghaladná a műtéti sablon árát.
A  számítógép navigált beültetésnek megvan ugyan a plusz költsége, de ez a költség sokszorosan megtérül az elérhető előnyöket figyelembe véve.

 

Gyors megoldás:

Ez talán az egyik legfontosabb érv lehet, ami a navigációs fogbeültetés mellett szól. Mivel már beültetés előtt ismerjük az implantátumok pontos helyét, bizonyos esetekben a fogtechnikai laborban az előzetes tervek alapján már előre elkészíthető az új pótlás. Ez azt jelenti, hogy az implantáció után Ön akár új fogpótlásával távozhat rendelőnkből.

 

Ha felkeltettük érdeklődését az implantáció ezen lehetőségével kapcsolatban kérjen konzultációs időpontot, ha egyéb kérdése lenne, írja meg nekünk!

Nézze meg a témával kapcsolatos videóinkat!

Kérdése van? Írja meg!

    Időpontkérés

    Témával kapcsolatos írásaink

    No posts were found.