ELÉRHETŐSÉG

1121 Budapest, Zugligeti út 60.

Te..: +36 30 228 3199

NYITVATARTÁS

NYITVATARTÁS:

H. – P.: 08- 20

Sz.: 08-11  Csak időpont!

V.:  ZÁRVA!

Legutóbbi bejegyzések

Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Zugligeti út 60.

1121 Budapest

Kövess minket

Betétek

Betétek

„A fogorvosom azt javasolta, hogy tegyünk kompozit onlayt az egyik gyökérkezelt felső négyes fogamba. Mi az az onlay? Miért nem lehet egyszerűen betömni ezt a fogamat?”

 

Mi a betét?

Betétnek azt a töméstípust nevezzük, amelyet a fogtechnikus lenyomat alapján szájon kívül készít el, és a fogorvos ragasztja be az adott fogba. Tehát a betét, egy olyan egyénileg elkészített szilárd „tömés”, amely laboratóriumi körülmények között születik.
A betétek nevezéktana igen változatos. A foganyagveszteség mértékétől, és az ennek megfelelően készített betét kiterjedéstől függően beszélünk inlayről, onlayről, overlayről, vagy tabletopról.
A szilárd tömések anyaga lehet arany, kerámia vagy kompozit.
A betétkészítés egy korszerű, és nagyon precíz módszer a hiányzó fogszövetek pótlására. A szuvas területek eltávolítása után derül ki biztosan, hogy tömés, betét vagy korona-e az ideális megoldás a fog funkcionálisan stabil helyreállítására.

Milyen esetekben célszerű betétet alkalmazni?

A betétkészítés indikációja sokrétű.

 • Nagymertékű foganyagveszteség pótlása.
 • Nagymértékű foganyaghiány esetén sokszor előnyösebb betétet készíteni mint plasztikus tömést.
  Túl nagy méretű kopozit tömések készítésekor két fő probléma jelentkezhet, amelyek veszélyeztetik a helyreállított fog hosszútávú funkcionális stabilitását.
  Az egyik probléma, a plasztikus tömőanyagok kötése közben fellépő zsugorodása. Ideálisnál nagyobb tömés esetén ez a zsugorodás egy úgynevezett széli rést eredményez a töméssel kitöltött üreg fala és a tömőanyag között. Ha ez a rés túl nagy, a fog a tömés mellett könnyen újraszuvasodik.
  A másik probléma, hogy a nagyon kevés megmaradt fogszövet gyenge. A tömés készítésekor fellepő tömőanyag zsugorodása magával húzza a ragasztóanyagon keresztül a vékony megmaradt foganyagot, ami ennek hatására könnyen letörik.
 • Két fog közötti nagy távolságok, rések zárása.
 • Nagy fogszövethiány esetén a kontaktpont, azaz a két szomszédos fog egymás felé néző felszíneinek a pontos, precíz, megfelelő kontúrokkal történő kialakítása kritikus kérdés a tömés funkcionalitása szempontjából.
  A nem megfelelő kontaktpont ételbeékelődést, ezáltal pedig íny, illetve fogágygyulladást és újraszuvasodást okoz. Ezen problémák kiküszöbölésére a betétkészítés az ideális megoldás. Fogtechnikai laborban szájon kívül kiváló kontúr és kontaktpont készíthető, így a fogközök tisztítása a betét szájba helyezését követően is megoldott lesz, megőrizve ezáltal a fogak körüli szövetek épségét is.
 • Kopott fogazat esetén az eredeti harapás helyreállítása
 • Harapásemelésnél a lekopott hianyzó foganyagot úgynevezett tabletoppokkal lehet pótolni. Ezek a kis kerámiakiegészítések pont annyi foganyagot pótolnak, akár csak pár mm vastagságban, amennyi ahhoz szükséges, hogy az eredeti kopás előtti forma helyreállítható legyen.

Miben külömbözik a betét a koronától?

A leglényegesebb különbség a két restauráció között, hogy betét készítéskor csak a meggyengült foganyag elvételére van szükség, szemben a koronakészítéssel, ahol a fogszövet jelentős része, körülbelül 50 százaléka eltávolításra kerül.

Hányszor kell jönni kezelésre?

Első alkalommal történik a szuvas részek eltávolítása, majd szükség esetén a fog belsejének megerősítése üvegszálas anyaggal. Betét készítésénél törekszünk a természetes foganyaghoz hasonló tulajdonságú anyagokat használni a fog felépítéséhez.Az üvegszálas anyag felel meg a fenti hasonlatban a dentinnek, és maga a betét a zománcnak. Az ideális forma kialakítása után lenyomatvétel, harapásvétel, fogszín meghatározás, és ideiglenes tömés készítése következik.

Néhány nap elteltével kerül sor az elkészült restaurátum beragasztására.

Egyes esetekben a fentiektől eltérő is lehet a kezelés menete, akár több alkalmat is igénybe vehet, esetleg több idő telik el az ülések között, de ilyen esetekben a kezelőorvos természetesen részletes tájékoztatást nyújt a várható eseményekről.

Összefoglalva elmondható, hogy a betét készítése indokolt esetben tartósabb megoldás, mint az egyszerű töméskészítés. A betét megerősíti a fogat, jobb széli záródást biztosít, és a szomszédos foggal való kontaktpont kiváló lesz.

 

 

 

Dr. Kende Dóra
konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvos

 

 

és Dr. Breiner Marcell
általános fogorvos

Tetszett a cikk?