Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Zugligeti út 60.

1121 Budapest

Kövess minket

Amit feltétlenül tudni kell – a terhességi ínygyulladás

Kismamafogászat - SoulDental Fogászat

Amit feltétlenül tudni kell – a terhességi ínygyulladás

A terhességi ínygyulladás egy viszonylag gyakori kórkép, melyet sokan kutattak, az ínygyulladás ténye és a terhesség közötti összefüggésre korán felfigyeltek. Általában korábbi gyulladás talaján alakul ki, tehát itt is – mint minden egyéb esetben- fontos a megfelelő szájhigiéné. Jellemzően a terhesség 2-3. trimesterében alakul ki.

A megemelkedett hormonszintek miatt a már terhesség előtt is fennálló, panaszt nem okozó ínygyulladás a terhesség előrehaladtával a nyolcadik hónap végéig egyre súlyosbodik. Az íny lényegesen duzzadtabb, vérzékenyebb lehet, néha helyi vagy kevésbé lokalizált ínymegnagyobbodás is létrejöhet. A hormonváltozások miatt elszaporodhatnak bizonyos baktériumok, melyek súlyosbíthatják az íny válaszát a fogkőre. 

Terhesség után ez a fajta gyulladás magától is mérséklődik, azonban fontos a fogorvos vagy dentálhigiénikus által elvégzett tisztítás. Ne legyenek elálló szélű tömések, vagy egyéb olyan faktorok, amelyek miatt potenciálisan több fogkő alakulhatna ki. Habár ez a fajta spontán csökkenése a gyulladásnak a terhesség megszűntével jellemző erre a kórképre, a fennmaradó kisebb gyulladás megszűntetését érdemes professzionális kezekre bízni. 

Az arra fogékony terhes anyákban különböző folyamatok eredményeképpen az ínymegnagyobbodás extrém mértéket is ölthet, melyet a terhesség ideje alatt érdemes megmutatni kezelőorvosnak, aki a súlyosságtól függően megkezdheti a beavatkozást, akár sebészi módszerekhez is folyamodva. 

Forrás:

Newman and Carranza’s Clinical periodontology, Elsevier, 2019
Gera István: Parodontológia, Semmelweis Kiadó, 2009
Niklaus P. Lang and Jan Lindhe: Clinical Periodontology and Implant Dentistry, 2015

Kérdése van? Írja meg!

  Rólunk mondták

  Ajánlott blogbejegyzéseink

  Dr. Breiner Marcell

  parodontológus rezidens orvos

  Dr. Breiner Marcell - parodontológus rezidens orvos - SoulDental Fogászat

  Tetszett a cikkünk?