Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Zugligeti út 60.

1121 Budapest

Kövess minket

A fogászati betétek – inlay, onlay – szerepe a fogszuvasodás ellátásában 

A fogászati betétek – inlay, onlay – szerepe a fogszuvasodás ellátásában 

A fogászati betétek –  mikor már nem a fogtömés a legjobb megoldás a fogszuvasodás ellátásában

A fogorvosi ellátással kapcsolatos esztétikai elvárások a páciensek részéről jelentősen növekedtek az elmúlt években. A korábban alkalmazott amalgám tömések és fém-kerámia koronák helyét szinte teljesen átvették a fémmentes, esztétikai igényeket is kiszolgáló fogpótlások. A kompozitból készülő tömések és kerámia, illetve cirkónium koronák nem csupán a rágóképesség helyreállítását, hanem az esztétikai igényeket kielégítve a páciensek önfeledt, szép mosolyához is hozzájárulnak. A fogászati betétek (inlay, onlay, overlay) egy harmadik opcióként merülnek fel, olyan esetekben alkalmazva, amikor a hiányzó foganyag mennyisége olyan mértékű, hogy töméssel már nem lehet megfelelő módon helyreállítani a fogat. Egy teljes koronához pedig a még meglévő foganyagból is el kellene csiszolni, amely így az eredeti színét és formáját elveszítené. 

Erre nyújtanak megolást a fogászati betétek

A betét gyakorlatilag fogtechnikus által készített nagy ”tömés” amit a fogorvos ragaszt be őrlőfogak nagyobb üregeibe. Mai napig az egyik legjobb megoldás az aranyból készült betét, azonban anyagi és esztétikai okokból sok páciens egy másik alternatívát szeretne. Sok éves gyártói fejlesztésekkel, ma már olyan, kerámiával megerősített kompozit (műanyag) betéteket használhatunk az erősen károsodott, szuvasodott rágófogak helyreállítására, amely esztétikájában, funkciójában és élettartamában is megfelel a legmagasabb elvárásoknak.

Inlay, onlay, overlay – segítünk eligazodnia fogászati betétek fajtái között

Az inlay és onlay között kiterjedésében van különbség, ha a csücsök csúcsán belül van a betét határa inlay-ról, ha a csücsök csúcsáig terjed onlay-ről, ha azon túl, egy- vagy több teljes csücsök beborításával készül, overlay-ről beszélünk.

Fogászati betétek - SoulDental Fogászat

Egy régi kipattant szélű kompozit tömés a bal felső ötös gyökérkezelt fogban.

A régi tömés helyére beragasztott overlay – csücsökborítással a törés megelőzése érdekében.

A fogászati betét színe gyakorlatilag teljesen azonos a fog színével, keménysége viszont kisebb mint egy porcelán betétnek, így a szemközti fogakat kevésbé koptatja el rágás során. Előnye még, hogy könnyen javítható ha kisebb rész letörne a betétből, illetve amennyiben szükséges évente újra felpolírozható a felszíne.

Elkészítéséhez pontos, precíz orvosi munka és megfelelő fogtechnikai háttér szükséges.

Általában két alkalom szükséges az elkészítéséhez. Első ülésben a fog formájának optimalizálása, szükség esetén tömőanyaggal történő kiegészítése történik. A forma kialakítása (csiszolás) után lenyomatokat kell venni, amelyet a fogtechnikus részére tovább küldünk. A kialakított üregbe méretétől függően általában valamilyen ideiglenes tömést helyezünk, melynek célja az érzékenység csökkentése, a fog védelme és az elmozdulás megakadályozása. Átlagosan egy hét elteltével történhet meg a kész betét beragasztása. Mind a ragasztáshoz, mind a fog felépítéséhez teljes szárazság szükséges, amit ún. kofferdám gumilepedő használatával tudunk biztosítani. Felhelyezése néhány percet vesz igénybe, a páciensek gyorsan megszokják és az elkészült munka minőségét jelentősen javítja, mivel minden nedvességet (nyál, ínyvérzés) távol tart a ragasztási procedúra során, ezzel megnyújtva az elkészült fogpótlás élettartamát.

Milyen esetekben javasolt fogszuvasodás ellátása során  a betétek / inlay, onlay/ készítése?

  • Kiterjedt foganyagveszteséggel járó fogszuvasodások ellátása esetén
  • Letört fogaknál, elsősorban egy vagy több csücsök letörésekor
  • Régen tömött fogak ellátásakor, ha esztétikai okokból vagy a fog formáján szeretnénk változtatni
  • Beszoruló ételmaradékok esetén, ha a fogak távolsága nagy, és töméssel nem alakítható ki megfelelő kontaktpont
  • Gyökérkezelt rágófogak esetén szinte mindig, a későbbi törések megelőzése érdekében

A fogászati betétek inlay – onlay előnyei a fogszuvasodás ellátásában

A fogászati betétek tehát jó megoldásnak bizonyulnak minden olyan helyzetben, amikor a fog tartós, hosszú távú helyreállítása – a fog anyagának nagy hiánya miatt – hagyományos fogtöméssel már nem megoldható.

A betétekkel  szinte visszaadható az eredeti fog formája, mivel a fogtechnikusok a megmunkálás során tökéletesen élethű formát tudnak adni a fognak. Nagyfokú pontossággal készül, a ragasztó vastagsága mikrométeres nagyságrendű csupán. A végeredmény pedig a megszólalásig hasonlít egy egészséges foghoz, és tökéletesen illeszkedik a környező fogakhoz, fogívhez.

További előnyük a hagyományos fogtömések vonatkozásában, hogy a fogászati betétek sokkal ellenállóbbak a rágás során fellépő erőhatásokkal szemben.

Döntő szempont lehet a választásánál, hogy a betétek nem színeződnek el, nem korrodálnak, teljesen szövetbarát anyagból készülnek, így allergiás reakció esetükben rendkívül ritkán fordul elő.

A fogászati betétek nagyobb fogszuvasodás ellátásakor minden szempontból jobb helyreállító megoldást nyújtanak a lyukas fogaknak, mint a hagyományos fogtömések. Összességében ár-érték arányban a betétek választása jó döntés,  noha áruk magasabb,  de jóval hosszabb élettartamot garantálnak  egy rétegzett fogtöméshez képest.

Témák, amelyek érdekelhetik