Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Bimbó út 139/B

1026 Budapest

Kövess minket

A COVID-19 tesztekről

A COVID-19 tesztekről

Mindenkit érdekel, hogyan működnek a koronavírus tesztek, mégis kevesen vannak tisztában azok működésével. Összefoglaltuk, melyik, hogyan működik, mikor melyiket érdemes használni, és mit mutatnak az eredmények.

Fogászatunk a járvány kitörése óta kiemelt figyelmet fordít a hozzánk érkező páciensekre. Elsők között voltunk, akik COVID-19 tesztelést végeztünk a kezelések előtt, és több olyan berendezésbe is beruháztunk, melyek segítségével a rendelők és a váró levegőjét fertőtlenítjük.  Kollégáinkat folyamatosan monitorozzuk, teszteljük.  Fogászati kezeléseink előtt a hozzánk érkező pácienseknek lehetőségük van antigén gyorstesztet csináltatni, mely helyben, 10 percen belül elkészül. Ha szeretné magát teszteltetni azt előre, telefonon jelezze,  és érkezzen meg hozzánk a kezelési időpontja előtt 15 perccel. A teszt előtt 4 órával már ne fogyasszon ételt és italt.

Egy szállóigét, mely a 2020-as évet jellemzi érdemes megjegyezni: Nem minden fertőzött fertőz, de minden fertőző fertőzött.

 

A SARS-CoV-2 vírus a koronavírusok  családjába tartozó kórokozó, amely akut légúti tüneteket okozva jelent veszélyt az emberekre. Jellemzően cseppfertőzéssel terjed, lappangási ideje leggyakrabban 3-5 nap, de ennél néhány nappal hosszabb is lehet.

Leggyakoribb tünetek a következők:

 • láz
 • száraz köhögés
 • fáradtság

Egyéb tünetek lehetnek:

 • szaglás és az ízérzékelés zavara
 • hasmenés
 • ízületi vagy izomfájdalom
 • torokfájás
 • influenzaszerű tünetcsoport
 • légszomj

MIKOR FERTŐZ VALAKI?

A fertőzés a kórokozóval való találkozást követő 2-3 nap múlva, és legfeljebb további 10 napig adható át. Ha tünetes a páciens, akkor a tünetek megjelenése előtt 1-2. nappal a legfertőzőbb. A tünetek megjelenését követő 7-8. napban folyamatosan csökkenő tendenciával fertőzőképes a beteg, ami a 10-12. napra megszűnik.

A TESZTEKRŐL

Különféle tesztekkel tudjuk kimutatni a vírust a szervezetben: a legkorábban a PCR teszt alkalmazható, amely a vírus egyedi örökítő anyagát, a vírus RNS-ét mutatja ki.  Megközelítőleg ez a megfertőződés után két nappal hatékony diagnosztikai eszköz lehet. A fertőzőképesség kezdetével a vírus egyedi fehérjéit detektáló antigéntesztek is nagyon nagy százalékban mutatják ki a fertőzést és a fertőzőképességet. Illetve rendelkezésre áll az antitestek kimutatására szolgáló teszt is.

A diagnosztikai eszközök első csoportjába tartozik a PCR és az antigénteszt, melyek  a vírus jelenlétét mutatják ki a szervezetben. 

 

A PCR teszt

A PCR a legnagyobb érzékenységgel rendelkező teszt, melyek a vírus örökítőanyagát, az RNS-t képes kimutatni a mintából. Ez a teszt közvetlen víruskimutatást tesz lehetővé.
A PCR tesztek 4-6. hétig detektálják a vírus jelenlétét a szervezetben. A PCR teszt pozitivítása nem egyenlő a fertőzési képességgel.

Mintavétel: A mintavétel az orrnyálkahártyáról, az orrgaratról és garatból történik.

Eredmény: 24-72 órán belül.

Pontosság/megbízhatóság: Habár a teszt maga 99,9%-ig megbízható, a mintavétel jellegéből fakadó problémák miatt, negatív eredmény esetén érdemes megismételni a tesztet.


Magyarországon ez az elsődlegesen alkalmazott, az egészségügyi rendszer által elfogadott és támogatott protokoll része. 

EREDMÉNY

 • Ha a PCR teszt pozitív, onnantól számítva 10 nap karanténban való tartózkodás a jelenlegi előírt protokoll.
 • Ha a PCR teszt negatív eredményt mutat, az nem jelenti azt hogy az illető nem kapta el a vírust. Érdemes a mintavételt megismételni. 

ELŐNYÖK

 • Tünetmentes és tünetektől szenvedő embereken esetében is megbízható
 • A fertőzés tényének kimutatására a legérzékenyebb módszer

HÁTRÁNYOK

 • Drága
 • A kiértékelés lassabb a többi teszthez képest
 • Akkor is pozitív eredményt mutat, ha a páciens már egyáltalán nem fertőz, mert hetekkel a fertőzés után is kimutatja a vírus örökítőanyagának vagy annak maradványainak jelenlétét

A PCR tesztet többnyire akkor javasoljuk, ha olyan helyen jártunk ahol elkaphattuk a vírust, de nincsenek tüneteink vagy csak enyhék.

Mikor jár az ingyenes teszt?
Minden koronavírus gyanús embernél elrendelnek PCR-tesztet. Ezt a háziorvos, a járványügy vagy a kórház rendeli meg, és teljesen ingyenes. Más kérdés, hogy a mikorra jut hozzá a páciens az ingyenes teszthez. Előfordul, hogy erre heteket kell várni.

Magánúton: 19 500 Ft (hatósági árazás) + kényelmi szolgáltatások díját a szolgáltatók külön felszámíthatnak (pl kiszállás díja)

Az antigén teszt

Az antigéntesztek a  fertőzőképes időszakot detektálják. Szintén közvetlen víruskimutatást tesznek lehetővé. Az antigénteszt  a vírus egyedi fehérjerészecskéit (antigénjeit) mutatja ki. Az antigén-gyorstesztek a PCR vizsgálathoz képest, 1-2 nap késéssel mutatják ki a fertőzést. 

Az antigéntesztek jellemzően a vírusfertőzés első 3-10. napjában, kis idővel a vírus megjelenése után jelzik a SARS-CoV-2 kórokozó jelenlétét. Épp akkor, amikor a hordozó személy terjeszti a betegséget, és veszélyes a környezetére.  Ha túl korán, a betegség kezdeti fázisában történik a mintavétel, gyakrabban születhet negatív eredmény, mivel egy gyorsteszt valamelyest mindig kevésbé érzékeny, mint egy számítógépekkel segített nagylaboratóriumi diagnosztikai eszköz.

 

A mintavétel az orrnyálkahártyáról, orrgaratról és garatból történik

Eredmény: 10-15 percen belül

Pontosság: 90% feletti az akut fertőzés szakaszában

 

Amikor a laboratóriumi vizsgálatok nehezen elérhetőek, vagy nincs idő várni az eredményre, akkor az antigénteszt elvégzése az egyedüli megoldás a fertőzés gyors továbbterjedésének megakadályozására. Akkor is kiváló módszer ez,  ha azt szeretnénk tudni, hogy valaki azon a napon fertőző-e, azaz jelent-e veszélyt a környezetére nézve. Rendezvényeken vagy fogorvosirendelőkben is előszeretettel használják.
Magyarországon november eleje óta az antigénteszt a támogatott protokoll része.

 

EREDMÉNY

 • Ha az antigénteszt pozitív szintén 10 nap kötelező karantén az eljárás. 
 • Ha az antigénteszt negatív, az jelentheti azt is, hogy a betegség a kezdeti fázisban van, és még nem mutatható ki a vírusfehérje a légutakban.
 • Magas kockázatú csoportok esetén az antigénteszt mellé, a teljes bizonyossághoz érdemes elvégeztetni a PCR tesztet is, vagy 2 nap múlva megismételni az antigéntesztet. 

Előnyök:

 • gyorsabb, mert nem kell hozzá speciális molekuláris-diagnosztikai labor
 • árban kedvezőbb

 

Hátrányok:

 • a PCR érzékenységének az akut fázisban 90%-95%
 • mivel alacsonyabb az érzékenysége, előfordulhat, hogy a fertőzöttség első néhány napjában nem mutatja ki a vírust

Ára: 12 500 – 17 500 Ft között

A vírusdiagnosztikai eszközök másik csoportja a szervezet által termelt specifikus antitesteket mutatja ki, ugyanis az immunrendszerünk immunglobulinokat termel védekezésképpen, melyek a vérben maradnak, így segítve bennünket az aktuális fertőzés leküzdésében. Ezek az ellenanyagok döntő szerepet játszanak egy újabb vírusfertőzéstől való védekezésünkben is. A legújabb kutatások alapján a SARS-CoV-2 vírusfertőzés esetén csak az esetek ⅔-ában alakul ki értékelhető-mennyiségű, és hosszabb távon jelen lévő antitest a szervezetben. Különösen a tünetmentes, fiatal fertőzöttek esetében figyelték meg a kutatók gyakrabban az antitestesvédelem kialakulásának elmaradását. 

Antitesttesztek

Az antitesttesztek, a vírus ellen a szervezet által termelt ellenanyagot, az antitestek jelenléltét  (IgA, IgM és IgG) mutatják ki.

Az antitest alapú gyorstesztek jellemzően kétféle antitest mutatnak ki vérből: az IgM-t, mely a fertőzés elején a keletkezik, és amely aktív fertőzésre utal,   és a IgG-t, mely a már lezajlott fertőzés esetén mutatható ki a vérből.
Ha az IgM jelen van a vérben, akkor az illető elképzelhető, hogy még fertőző. A fertőzőképességet érdemes antigéntesztettel megvizsgálni.
A fertőzés első pár napjában (1-10. nap) mutathat negatív eredmény, mert ekkor még nincs szabad antitest a vérben. 

Mintavétel: vérből

Eredmény: 10 percen belül

Pontosság: 95% körül

 

EREDMÉNY

 • Ha az IgM pozitív eredményt mutat, a páciens a fertőzés korábbi szakaszában lehet, és elképzelhető, hogy még fertőzőképes. 
 • Ha az IgG antitestvizsgálati eredmény pozitív, akkor leggyakrabban egy lezajlott fertőzésről beszélhetünk.
 • Az antitest alapú tesztek önmagukban nem alkalmasak a friss fertőzések nagy pontosságú és kizárólagos azonosítására. Ezek ugyanis a fertőzés 5-10. napja között még alacsonyabb, de folyamatosan emelkedő pontosságúak a vírus jelenlétének kimutatásában a termelődő IgM és IgG antitestek detektálása révén. 14. nap után a antitesttesztek pontossága elérheti a 95%-os értéket.
 • Amennyiben a tesztelt személy PCR eredmény és az antitestteszt eredménye is negatív, nagy valószínűséggel nem fertőződött meg koronavírussal. 
 • Ha a vizsgált személy PCR eredmény és az antigénteszt  eredménye is negatív, de az antitesttesztje  pozitív, akkor nagy valószínűséggel már találkozott a vírussal, és rendelkezik védettséggel.

Mennyi ideig vannak jelen az antitestek?

Kutatások még zajlanak, de a jelenlegi ismereteink alapján jellemzően a fertőzéstől számítva 3-6 hónapig. A termelődött antitestek mennyisége függ a lezajlott fertőzés súlyosságától, minél súlyosabb. az érték annál magasabb. Bizonyos esetekben nem termelődik, ez az immunrendszer állapotától függ.

ELŐNYÖK

 • gyorsabb, mert nem kell hozzá speciális molekuláris diagnosztikai labor
 • árban kedvezőbb

 

HÁTRÁNYOK

 • megbízhatóan csak a lezajlott fertőzés kimutatása lehetséges vele

Ára: 10 000 – 15 000 Ft között

További érdekesség PCR tesztekhez

A PRC teszteket a CT számok besorolása alapján értékelik a laborok.

CT szám: azt mutatja meg, hogy hányszor kellett duplikálni a mintát ahhoz, hogy detektálható legyen a vírus.  Minél magasabb a CT szám, annál kevésbé fertőző vagy fertőzött a páciens, annál kisebb a vírusszám a mintában.

Alacsony CT szám – magas vírusszámra utal.

Magas CT szám – nagyon korai vagy nagyon késő fertőzést tud kimutatni, illetve azt, amikor a szervezet jó védekezési mechanizmusának köszönhetően alacsony a vírus reprodukciós képessége.

CT számok:

 • 20 alatt erősen fertőző
 • 20-30 között közepesen fertőző
 • A 30-33(35) között kis mértékben fertőző
 • 36-40 között kétes, meg kell ismételni a vizsgálatot

A fenti CT számok reprezentatív jellegűek, ezek pontos értéke felhasznált anyagok, eszközök és alkalmazott módszerek alapján eltérhetnek.

 

FORRÁS

Synlab

PubMed

Arvalab

Neumannlabs

Fogászatunk biztonsági működéséről itt olvashat

Kérdése van? Írja meg!

  Időpontkérés

  Tetszett a cikk?

   
  Tartalom