ELÉRHETŐSÉG

1121 Budapest, Zugligeti út 60.

Te..: +36 30 228 3199

NYITVATARTÁS

NYITVATARTÁS:

H. – P.: 08- 20

Sz.: 08-11  Csak időpont!

V.:  ZÁRVA!

Legutóbbi bejegyzések

Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00

Szombat - Vasárnap: Zárva

Zugligeti út 60.

1121 Budapest

Kövess minket

A COVID-19 tesztekről

A COVID-19 tesztekről

Mindenkit érdekel, hogyan működnek a koronavírus tesztek, mégis kevesen vannak tisztában azok működésével. Összefoglaltuk, melyik, hogyan működik, mikor melyiket érdemes használni, és mit mutatnak az eredmények.

Fogászatunk a járvány kitörése óta kiemelt figyelmet fordít a hozzánk érkező páciensekre. Elsők között voltunk, akik COVID-19 tesztelést végeztünk a kezelések előtt, és több olyan berendezésbe is beruháztunk, melyek segítségével a rendelők és a váró levegőjét fertőtlenítjük.  Kollégáinkat folyamatosan monitorozzuk, teszteljük.  Fogászati kezeléseink előtt a hozzánk érkező pácienseknek lehetőségük van antigén gyorstesztet csináltatni, mely helyben, 10 percen belül elkészül. Ha szeretné magát teszteltetni azt előre, telefonon jelezze,  és érkezzen meg hozzánk a kezelési időpontja előtt 15 perccel. A teszt előtt 4 órával már ne fogyasszon ételt és italt.

Egy szállóigét, mely a 2020-as évet jellemzi érdemes megjegyezni: Nem minden fertőzött fertőz, de minden fertőző fertőzött.

 

A SARS-CoV-2 vírus a koronavírusok  családjába tartozó kórokozó, amely akut légúti tüneteket okozva jelent veszélyt az emberekre. Jellemzően cseppfertőzéssel terjed, lappangási ideje leggyakrabban 3-5 nap, de ennél néhány nappal hosszabb is lehet.

Leggyakoribb tünetek a következők:

 • láz
 • száraz köhögés
 • fáradtság

Egyéb tünetek lehetnek:

 • szaglás és az ízérzékelés zavara
 • hasmenés
 • ízületi vagy izomfájdalom
 • torokfájás
 • influenzaszerű tünetcsoport
 • légszomj

MIKOR FERTŐZ VALAKI?

A fertőzés a kórokozóval való találkozást követő 2-3 nap múlva, és legfeljebb további 10 napig adható át. Ha tünetes a páciens, akkor a tünetek megjelenése előtt 1-2. nappal a legfertőzőbb. A tünetek megjelenését követő 7-8. napban folyamatosan csökkenő tendenciával fertőzőképes a beteg, ami a 10-12. napra megszűnik.

A TESZTEKRŐL

Különféle tesztekkel tudjuk kimutatni a vírust a szervezetben: a legkorábban a PCR teszt alkalmazható, amely a vírus egyedi örökítő anyagát, a vírus RNS-ét mutatja ki.  Megközelítőleg ez a megfertőződés után két nappal hatékony diagnosztikai eszköz lehet. A fertőzőképesség kezdetével a vírus egyedi fehérjéit detektáló antigéntesztek is nagyon nagy százalékban mutatják ki a fertőzést és a fertőzőképességet. Illetve rendelkezésre áll az antitestek kimutatására szolgáló teszt is.

A diagnosztikai eszközök első csoportjába tartozik a PCR és az antigénteszt, melyek  a vírus jelenlétét mutatják ki a szervezetben. 

 

A PCR teszt

A PCR a legnagyobb érzékenységgel rendelkező teszt, melyek a vírus örökítőanyagát, az RNS-t képes kimutatni a mintából. Ez a teszt közvetlen víruskimutatást tesz lehetővé.
A PCR tesztek 4-6. hétig detektálják a vírus jelenlétét a szervezetben. A PCR teszt pozitivítása nem egyenlő a fertőzési képességgel.

Mintavétel: A mintavétel az orrnyálkahártyáról, az orrgaratról és garatból történik.

Eredmény: 24-72 órán belül.

Pontosság/megbízhatóság: Habár a teszt maga 99,9%-ig megbízható, a mintavétel jellegéből fakadó problémák miatt, negatív eredmény esetén érdemes megismételni a tesztet.


Magyarországon ez az elsődlegesen alkalmazott, az egészségügyi rendszer által elfogadott és támogatott protokoll része. 

EREDMÉNY

 • Ha a PCR teszt pozitív, onnantól számítva 10 nap karanténban való tartózkodás a jelenlegi előírt protokoll.
 • Ha a PCR teszt negatív eredményt mutat, az nem jelenti azt hogy az illető nem kapta el a vírust. Érdemes a mintavételt megismételni. 

ELŐNYÖK

 • Tünetmentes és tünetektől szenvedő embereken esetében is megbízható
 • A fertőzés tényének kimutatására a legérzékenyebb módszer

HÁTRÁNYOK

 • Drága
 • A kiértékelés lassabb a többi teszthez képest
 • Akkor is pozitív eredményt mutat, ha a páciens már egyáltalán nem fertőz, mert hetekkel a fertőzés után is kimutatja a vírus örökítőanyagának vagy annak maradványainak jelenlétét

A PCR tesztet többnyire akkor javasoljuk, ha olyan helyen jártunk ahol elkaphattuk a vírust, de nincsenek tüneteink vagy csak enyhék.

Mikor jár az ingyenes teszt?
Minden koronavírus gyanús embernél elrendelnek PCR-tesztet. Ezt a háziorvos, a járványügy vagy a kórház rendeli meg, és teljesen ingyenes. Más kérdés, hogy a mikorra jut hozzá a páciens az ingyenes teszthez. Előfordul, hogy erre heteket kell várni.

Magánúton: 19 500 Ft (hatósági árazás) + kényelmi szolgáltatások díját a szolgáltatók külön felszámíthatnak (pl kiszállás díja)

Az antigén teszt

Az antigéntesztek a  fertőzőképes időszakot detektálják. Szintén közvetlen víruskimutatást tesznek lehetővé. Az antigénteszt  a vírus egyedi fehérjerészecskéit (antigénjeit) mutatja ki. Az antigén-gyorstesztek a PCR vizsgálathoz képest, 1-2 nap késéssel mutatják ki a fertőzést. 

Az antigéntesztek jellemzően a vírusfertőzés első 3-10. napjában, kis idővel a vírus megjelenése után jelzik a SARS-CoV-2 kórokozó jelenlétét. Épp akkor, amikor a hordozó személy terjeszti a betegséget, és veszélyes a környezetére.  Ha túl korán, a betegség kezdeti fázisában történik a mintavétel, gyakrabban születhet negatív eredmény, mivel egy gyorsteszt valamelyest mindig kevésbé érzékeny, mint egy számítógépekkel segített nagylaboratóriumi diagnosztikai eszköz.

 

A mintavétel az orrnyálkahártyáról, orrgaratról és garatból történik

Eredmény: 10-15 percen belül

Pontosság: 90% feletti az akut fertőzés szakaszában

 

Amikor a laboratóriumi vizsgálatok nehezen elérhetőek, vagy nincs idő várni az eredményre, akkor az antigénteszt elvégzése az egyedüli megoldás a fertőzés gyors továbbterjedésének megakadályozására. Akkor is kiváló módszer ez,  ha azt szeretnénk tudni, hogy valaki azon a napon fertőző-e, azaz jelent-e veszélyt a környezetére nézve. Rendezvényeken vagy fogorvosirendelőkben is előszeretettel használják.
Magyarországon november eleje óta az antigénteszt a támogatott protokoll része.

 

EREDMÉNY

 • Ha az antigénteszt pozitív szintén 10 nap kötelező karantén az eljárás. 
 • Ha az antigénteszt negatív, az jelentheti azt is, hogy a betegség a kezdeti fázisban van, és még nem mutatható ki a vírusfehérje a légutakban.
 • Magas kockázatú csoportok esetén az antigénteszt mellé, a teljes bizonyossághoz érdemes elvégeztetni a PCR tesztet is, vagy 2 nap múlva megismételni az antigéntesztet. 

Előnyök:

 • gyorsabb, mert nem kell hozzá speciális molekuláris-diagnosztikai labor
 • árban kedvezőbb

 

Hátrányok:

 • a PCR érzékenységének az akut fázisban 90%-95%
 • mivel alacsonyabb az érzékenysége, előfordulhat, hogy a fertőzöttség első néhány napjában nem mutatja ki a vírust

Ára: 12 500 – 17 500 Ft között

A vírusdiagnosztikai eszközök másik csoportja a szervezet által termelt specifikus antitesteket mutatja ki, ugyanis az immunrendszerünk immunglobulinokat termel védekezésképpen, melyek a vérben maradnak, így segítve bennünket az aktuális fertőzés leküzdésében. Ezek az ellenanyagok döntő szerepet játszanak egy újabb vírusfertőzéstől való védekezésünkben is. A legújabb kutatások alapján a SARS-CoV-2 vírusfertőzés esetén csak az esetek ⅔-ában alakul ki értékelhető-mennyiségű, és hosszabb távon jelen lévő antitest a szervezetben. Különösen a tünetmentes, fiatal fertőzöttek esetében figyelték meg a kutatók gyakrabban az antitestesvédelem kialakulásának elmaradását. 

Antitesttesztek

Az antitesttesztek, a vírus ellen a szervezet által termelt ellenanyagot, az antitestek jelenléltét  (IgA, IgM és IgG) mutatják ki.

Az antitest alapú gyorstesztek jellemzően kétféle antitest mutatnak ki vérből: az IgM-t, mely a fertőzés elején a keletkezik, és amely aktív fertőzésre utal,   és a IgG-t, mely a már lezajlott fertőzés esetén mutatható ki a vérből.
Ha az IgM jelen van a vérben, akkor az illető elképzelhető, hogy még fertőző. A fertőzőképességet érdemes antigéntesztettel megvizsgálni.
A fertőzés első pár napjában (1-10. nap) mutathat negatív eredmény, mert ekkor még nincs szabad antitest a vérben. 

Mintavétel: vérből

Eredmény: 10 percen belül

Pontosság: 95% körül

 

EREDMÉNY

 • Ha az IgM pozitív eredményt mutat, a páciens a fertőzés korábbi szakaszában lehet, és elképzelhető, hogy még fertőzőképes. 
 • Ha az IgG antitestvizsgálati eredmény pozitív, akkor leggyakrabban egy lezajlott fertőzésről beszélhetünk.
 • Az antitest alapú tesztek önmagukban nem alkalmasak a friss fertőzések nagy pontosságú és kizárólagos azonosítására. Ezek ugyanis a fertőzés 5-10. napja között még alacsonyabb, de folyamatosan emelkedő pontosságúak a vírus jelenlétének kimutatásában a termelődő IgM és IgG antitestek detektálása révén. 14. nap után a antitesttesztek pontossága elérheti a 95%-os értéket.
 • Amennyiben a tesztelt személy PCR eredmény és az antitestteszt eredménye is negatív, nagy valószínűséggel nem fertőződött meg koronavírussal. 
 • Ha a vizsgált személy PCR eredmény és az antigénteszt  eredménye is negatív, de az antitesttesztje  pozitív, akkor nagy valószínűséggel már találkozott a vírussal, és rendelkezik védettséggel.

Mennyi ideig vannak jelen az antitestek?

Kutatások még zajlanak, de a jelenlegi ismereteink alapján jellemzően a fertőzéstől számítva 3-6 hónapig. A termelődött antitestek mennyisége függ a lezajlott fertőzés súlyosságától, minél súlyosabb. az érték annál magasabb. Bizonyos esetekben nem termelődik, ez az immunrendszer állapotától függ.

ELŐNYÖK

 • gyorsabb, mert nem kell hozzá speciális molekuláris diagnosztikai labor
 • árban kedvezőbb

 

HÁTRÁNYOK

 • megbízhatóan csak a lezajlott fertőzés kimutatása lehetséges vele

Ára: 10 000 – 15 000 Ft között

További érdekesség PCR tesztekhez

A PRC teszteket a CT számok besorolása alapján értékelik a laborok.

CT szám: azt mutatja meg, hogy hányszor kellett duplikálni a mintát ahhoz, hogy detektálható legyen a vírus.  Minél magasabb a CT szám, annál kevésbé fertőző vagy fertőzött a páciens, annál kisebb a vírusszám a mintában.

Alacsony CT szám – magas vírusszámra utal.

Magas CT szám – nagyon korai vagy nagyon késő fertőzést tud kimutatni, illetve azt, amikor a szervezet jó védekezési mechanizmusának köszönhetően alacsony a vírus reprodukciós képessége.

CT számok:

 • 20 alatt erősen fertőző
 • 20-30 között közepesen fertőző
 • A 30-33(35) között kis mértékben fertőző
 • 36-40 között kétes, meg kell ismételni a vizsgálatot

A fenti CT számok reprezentatív jellegűek, ezek pontos értéke felhasznált anyagok, eszközök és alkalmazott módszerek alapján eltérhetnek.

 

FORRÁS

Synlab

PubMed

Arvalab

Neumannlabs

Fogászatunk biztonsági működéséről itt olvashat